tiszatáj | 2021. november 16.

Grela Alexandra Pilinszky-illusztrációi

Pilinszky alakja és műveinek karaktere nagyon közel áll hozzám (talán a lengyel származásom okán is). A verseihez egy olyan tíz képből álló ciklust készítettem, ahol főként szürreális látásmódra támaszkodom. Olyan képi metaforákat alkalmaztam, amik egyfelől fókuszálják a nézőt, másfelől ki is nyitják a versekhez köthető képzettársításokat, gondolatokat, érzelmeket ˙[…]

A hazai illusztrációs művészet támogatásának és bemutatásának céljával jött létre 2019-ben a Budapesti Illusztrációs Fesztivál (Billufeszt). A 2021-ben immár másodjára megszervezett Fesztiválon az Évfordulós Irodalmi Pályázat kategóriában Lázár Ervin, Mészöly Miklós és Pilinszky János életművéhez kapcsolódva készíthették el munkáikat a jelentkezők. A Fesztivál szervezőinek, Révész Emesének és Herbszt Lászlónak, illetve Lukács Ágota művészettörténésznek (PIM), a zsűri egyik tagjának szíves közreműködésével van lehetőségünk bemutatni három alkotó Pilinszky János szövegeihez kapcsolódó illusztrációit.

 

Grela Alexandra

festőművész, illusztrátor

1974 Świętochłowice (Lengyelország)

1994–1999. Krakkói Képzőművészeti Akadémia (Lengyelo.), festő szak

DLA – Krakkói Képzőművészeti Akadémia (Lengyelo.), festészet

Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a Billufeszt esetében elindult egy ilyen hagyomány, ami kifejezetten inspirálja, hogy a magyar irodalom kiemelkedő alakjaival foglalkozhassanak az illusztrátorok, mert a „hétköznapokban” nem sok ilyen alkalom adódik.

Pilinszky alakja és műveinek karaktere nagyon közel áll hozzám (talán a lengyel származásom okán is). A verseihez egy olyan tíz képből álló ciklust készítettem, ahol főként szürreális látásmódra támaszkodom. Olyan képi metaforákat alkalmaztam, amik egyfelől fókuszálják a nézőt, másfelől ki is nyitják a versekhez köthető képzettársításokat, gondolatokat, érzelmeket.

(Portréfotó: Gál András)

Pilinszky János: Önarckép

Pilinszky János: Késő kegyelem

Pilinszky János: Te győzz le

Pilinszky János: A tenger