04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
 TiszaLINE Szalon

04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>

Demus Gábor, Deres Kornélia, Fecske Csaba, Harcos Bálint, Jenei Gyula, Lackfi János, Szijj Ferenc, Tönköl József versei
Berta Ádám, Faludi Julianna, Szakács Réka, Szil Ágnes prózája
Beszélgetés Tüskés Gábor irodalomtörténésszel
György Péter, Kőbányai János, Lengyel András tanulmánya
Wehner Tibor és Sopotnik Zoltán Kammerlohr-Kováts László alkotásairól
Diákmelléklet – Boldog Zoltán: Az olvasás nélküli irodalom

>>>

MEGJELENT AZ ISKOLAKULTÚRA 2021/2. SZÁMA
A koronavírus-járvány következtében Magyarországon – ahogyan a világ jelentős részén – számos tanulónak kellett és kell otthonról tanulnia IKT-eszközök és az internet segítségével 2020 tavaszától hosszabb-rövidebb megszakításokkal. Az ezzel kapcsolatos kihívások és lehetőségek áttekintése – akár még a hátralévő tanév szempontjából is –  hasznos lehet […]

>>>

Alžběta Stančáková: Felélesztjük a kultúrát
2021.04.20 - tiszatáj

 

 

 

 

 

 

Alžběta Stančáková (1992) cseh költő és irodalmár.

 

 

 

Esős délután az Óvárosi városházatorony tetején Prágában. A MŰSORVEZETŐ az OPERATŐR elé áll, és a szűk helyen igazgatja magát. Rövidesen kezdődik az adás.

MŰSORVEZETŐ: Sok szeretettel üdvözlöm a kedves nézőinket, akik a RESTART! Aréna élő közvetítését nézik ma. A felméréseink szerint a képernyők előtt és a hálózatokon összesen két és fél millióan követnek bennünket éppen. Üdvözöljük Önöket Prágából, ahol pillanatokon belül kezdetét veszi az első kör. Lent már látom a kész versenypályát!

Az OPERATŐR a teret veszi; amelyen egy átlátszó csarnok áll, benne egy egykori metrószerelvény kocsijával, kis fülkék gyorséttermek, kávézók, szórakozóhelyek és üzletek modelljeivel.

MŰSORVEZETŐ: Az arénát láthatják, ahol pár pillanat múlva találkoznak egymással a versenyzők. Remek sportolók, modellek és színészek küzdenek meg rossz színben lévő nyugdíjasokkal, asztmásokkal és legyengült szervezetű krónikus betegekkel. Igen, ők mind úgy döntöttek, hogy részt vesznek a tornánkon! Ne felejtsenek el fogadásokat tenni, az oldalunkon az összes versenyző bemutatkozása megtalálható. A felmérések szerint a közönség kedvence Jindra, a cukorbeteg, dohányos, egyedülálló anya, akinek csak egy tüdeje van és aki a válság alatt elveszítette a munkáját. Üdv nálunk, Jindra!

JINDRA, kb 45 éves nő, lihegve felmegy a MŰSORVEZETŐHÖZ.

MŰSORVEZETŐ: Mi a helyzet, Jindra, hogy érzed magad?

JINDRA: Hát Karel, tudod, kicsit ideges vagyok, de örülök, hogy itt lehetek.

MŰSORVEZETŐ: Jindra a verseny egyik nagy esélyese. Ha csak most ültek le a képernyők elé, még egyszer elmondom a szabályokat. A Restart! tulajdonképpen egy lovagi torna, amelyen 1500 versenyző vesz részt, az egyik legfőbb vonzereje a busás pénznyeremény. Tisztelt nézőink, bezártunk 1500 embert egy arénába, ezzel közvetlenül kitéve őket az új típusú vírusnak, amely az utóbbi időben olyan nagy befolyással bírt az életünkre. Egyes filantrópoktól felajánlások érkeztek időközi nyereményekre azok számára, akiknél a leghamarabb jelentkeznek a tünetek. A főnyereményt; a magas életjáradékot, a berendezett luxusvillát és a támogatóinknál felhasználható, engedményre jogosító vásárlási utalványokat természetesen az a versenyző nyeri, aki a legtovább bírja. Ne felejtsenek nézni bennünket!

És most vissza Jindrához. Jindra, azt reméled, hogy a mai nap után nyereménnyel együtt térhetsz haza, igaz?

JINDRA: Igen, így van.

MŰSORVEZETŐ: Ettől függetlenül biztosan nagyon izgulsz. Hogy viseled majd a családodtól való elzártságot a lappangási idő alatt?

JINDRA: Én főleg a családom miatt csinálom, Karel, mivel ez a válság eléggé megviselt bennünket, nem volt semmilyen tartalékunk, minden segítség jól fog most jönni.

MŰSORVEZETŐ: Köszönjük, Jindra, és ezzel emlékeztetném a nézőinket arra, hogy a versenyzők a lappangási idő alatt el lesznek különítve, és várják az első tüneteket. Folyamatosan élőben közvetítünk majd a csatornánkon a karanténból. És téged, Jindra, már nem tartunk fel tovább, mehetsz készülődni, mindjárt kezdünk.

JINDRA távozik.

A főcímdal megszakítja az adást, a mindennapi élet helyszíneit imitáló arénáról következnek részletes felvételek.

MŰSORVEZETŐ (voice-over): 1500 ember csap ma össze óriási nyomás alatt ebben az átlátszó arénában. A fertőzésnek most négy gócpontja van. De hol? A metrószerelvényben? (Részletes felvétel a kiselejtezett szerelvény ülőhelyéről.) Valamelyik kávézóban? (Képkocka kávéfőzőkkel és csészékkel.) Ki távozik a nap végén nyereménnyel, és ki fertőzéssel? Maradjanak velünk.

A MŰSORVEZETŐ ismét a torony tetején áll, most SZAKÉRTŐVEL.

Az OPERATŐR közben folyamatosan veszi a nézőket az aréna alatt.

MŰSORVEZETŐ: Versenyzőink most még speciális cellákban várakoznak a Párizsi utcán, innen fogják őket az arénába vezetni. A mai torna kezdete előtt itt van velünk Smucl úr, aki az emberek világjárványok idején tanúsított viselkedésének a szakértője. Üdvözlöm!

SZAKÉRTŐ: Jó napot.

MŰSORVEZETŐ: Mit szól a verseny iránti magas érdeklődéshez? Miért döntöttek olyan sokan, hogy jelentkeznek?

SZAKÉRTŐ: Hát, nem lepett meg a nagy érdeklődés, és biztos rengeteg oka lehet. Egyrészt az emberek a karantén hosszú hónapjai alatt talán hiányolták az adrenalint és az izgalmat, illetve biztosan sokat nyom a latban az anyagi motiváció is… Rengetegen nagyon nehéz helyzetbe kerültek a vírus okozta válság alatt, hiszen elmaradtak a bevételeik, a kiadásaik viszont nőttek az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagáraknak, a bérleti díjaknak és a turizmus visszatérésének köszönhetően. Ezek mellett az emberek – nem csak a társadalmilag gyengébb rétegekből származók – hajlandók alternatív bevételi forrásokat is felkutatni, mert az állam folyamatosan kudarcot vallott a megsegítésükben…

MŰSORVEZETŐ a fülénél tartja a tenyerét, láthatóan egy fülhallgatón keresztül kap utasítást, majd megszólal: Igen, persze, Smucla úr, igaza van! És ezért vagyunk ma itt! Mindannyian nagyon izgulunk már, de hamarosan kezdünk. Nemcsak az államnak, hanem az összetartozásunknak köszönhetően vagyunk most itt, mert egy nemzet vagyunk, és együtt megcsináltuk, és mindig meg is fogjuk! Köszönjük az elemzést Smuclának, pillanatokon belül kezdünk.

SZAKÉRTŐ távozik.

MŰSORVEZETŐ: Még egyszer üdvözlök mindenkit a képernyők előtt, köszöntöm Önöket a RESTART! Aréna élő adásában, a versenyzőink már készülődnek, pillanatokon belül már leveszik a maszkot, belépnek az arénába és kezdetét veszi a játék. Hosszú idő után ez az első nagy kulturális rendezvény, bízom benne, hogy már mindannyian türelmetlenül várják.

Önök viszont a készülékek előtt és itt az óvárosban ne felejtsék el betartani a távolságot, semmilyen körülmények között ne vegyék le a maszkjukat, és rendszeresen mossanak kezet. Most pedig készüljenek, ugyanis a támogatóink rövid reklámja után beengedjük az első versenyzőket… Élesszük fel ma közösen a kultúrát!

Lenka Nagyová fordítása

 

RESET

Mi történik, ha megszokott társadalmi életünkben kell alkalmazni a jól ismert IT Help Desk-módszert? Ami egy éve még merész science fiction lett volna, mára a mindennapjaink részévé vált. Lezárunk, várunk, újraindítunk.

A PesText Fesztivál is nyomott egy resetet, a COVID által átformált viszonyok között a szórt, globális fókusz helyett a koncentráltabb lokális, regionális irodalmi figyelem kapott hangsúlyt. A PesText hívószava idén a RESET volt, ezért a meghívott írók ebben a témában küldtek írásokat a fesztivál fanzinjába.

A Reset ‘zine erős, bátor szövegei, illusztrációi a környékről érkeztek: magyar, szlovák, cseh, lengyel, német, osztrák, szerb, horvát, orosz szerzők mellett kalandvágyó norvég, portugál, török alkotók mutatják meg nekünk, milyen emberi, társadalmi, művészeti vetületei vannak az újraindításnak.

Ezekből a javarészt felkérésre írt szövegekből közöl válogatást a következő hetekben a Tiszatájonline.

 


Címke: , , , ,
2021.05.09 - tiszatáj

Demus Gábor, Deres Kornélia, Fecske Csaba, Harcos Bálint, Jenei Gyula, Lackfi János, Szijj Ferenc, Tönköl József versei
Berta Ádám, Faludi Julianna, Szakács Réka, Szil Ágnes prózája
Beszélgetés Tüskés Gábor irodalomtörténésszel
György Péter, Kőbányai János, Lengyel András tanulmánya
Wehner Tibor és Sopotnik Zoltán Kammerlohr-Kováts László alkotásairól
Diákmelléklet – Boldog Zoltán: Az olvasás nélküli irodalom

Tovább olvasom >>>
2021.05.08 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A VACSORA ZSUZSIVAL ZENEKARRAL
Május 13-án jelenik meg a Vacsora Zsuzsival zenekar új EP-je Talán nincs baj címmel. A tagokkal 2020 szeptemberében a Gribedli stúdió udvarán, egy felvételszünetben beszélgettünk tagcserékről, koncertélményekről, és a már rögzített, de kiadatlan számok sorsáról… – SZUTORISZ SZABOLCS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.07 - tiszatáj

LÁNG ZSOLT:
BOLYAI – REGÉNY CSILLAGPORBÓL, FORRADALOMNYOMOKBÓL
Láng Zsolt új regénye a világhírű erdélyi matematikust, a nemeuklideszi geometria feltalálóját megidéző Esterházy Péter-idézettel nyit. A Bevezetés a szépirodalomba mottóként citált szöveghelye azért is fontos a 2019-es mű értelmezésében, mert több szempontból kijelöli azt a kontextust, azt a szöveghagyományt és prózapoétikát, azt az eredetet, amiből a Láng Zsolt-i textus megszülethetett, és azt a szerkezetet, amelyben az ő nemeuklideszi (?) tere működik… – BENCSIK ORSOLYA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.04 - tiszatáj

Jóllehet 1901-ben Párizsban modern esztétikai kurzusokon vett részt, a festészet és a művészettörténet területén Apollinaire autodidakta volt. Ám kitűnő ízléssel, ösztönösen ráérzett minden újra, azonnal meg tudta ítélni valamiről, hogy az valódi érték vagy sem. Úgy érezte, hogy küldetése van, támogatnia kell azokat a művészeket, akik egyfajta új esztétikát képviselnek a szokványos, idejét múlt festmények alkotóival szemben […]

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

A címmel kapcsolatban sok mindenre asszociálhat az ember. Többek között Szabó Magda Az ajtó c. regénye, illetve színpadi változata is eszünkbe juthat. A címbe emelt tárgy ráadásul ősi szimbólum is, és a mögötte meghúzódó valóság titkai mindig izgalmasak. Az ajtó mögött ott lehetnek a múlt emlékei, vagy éppen olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a külvilágra. Gömöri György kötetcímadó verse is számos értéket rejt… – BAKONYI ISTVÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

GÖMÖRI GYÖRGY: ERDÉLYI ARCOK
Gömöri György hatvan év költői terméséből válogatta össze azt a három tucat verset, amelyek elszakíthatatlanok Erdélytől, pontosabban szólva Erdély atmoszférájától, történelmétől, a magyar szellemi életben betöltött szerepétől, illetve az ott élő magyar kisebbség helyzetétől. A jól átgondolt kötetkompozíció kétséget sem hagy a költő személyes kötődése felől, ám nem csupán Gömöri Erdély-képét ismerhetjük meg a verseken keresztül… – BARÁTH TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.29 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÉTERFY GERGELLYEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Az Akadémiánk online folyóirata, a Felhő Café biztosít bemutatkozási, publikálási lehetőséget a hallgatóknak és a lap Facebook-oldala élő adásokhoz, beszélgetésekhez, felolvasásokhoz nyújt több tízezer olvasót elérő felületet. Rendszeres kapcsolatban vagyunk kiadókkal, a végzett hallgatóink köteteit kiajánljuk, több végzett hallgatónk kötete jelent már meg a Librinél, az Álomgyárnál és a Kalligramnál… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

AZ IFJÚ NYOMOZÓ
Amennyire könnyednek tűnik a plakát, netán a cím alapján, olyan megkapó és rejtett tartalékokkal bír Evan Morgan bűnügyi mozija, 2020 egyik legnagyobb meglepetéssikerét eredményezve… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő