04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
 TiszaLINE Szalon

04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>

Borsi Bálint, Fekete Vince, Fellinger Károly, Gerevich András, Jász Attila, Kiss Anna, Markó Béla, Siska Péter, Szálinger Balázs, Veszelka Attila versei
Grecsó Krisztián, Petrik Iván prózája
„Hogy, ha a csend…” (Szabó Csaba Hölderlin-nyersműfordításai és kommentárjai)
Tanáralakok Németh László, Márai Sándor műveiben (Ifj. Sipka Sándor, Szilágyi Zsófia tanulmányai)
Tiszatáj Diákmelléklet, újra: Hansági Ágnes: Mit jelent ma Jókait olvasni?

>>>

MEGJELENT AZ ISKOLAKULTÚRA 2021/2. SZÁMA
A koronavírus-járvány következtében Magyarországon – ahogyan a világ jelentős részén – számos tanulónak kellett és kell otthonról tanulnia IKT-eszközök és az internet segítségével 2020 tavaszától hosszabb-rövidebb megszakításokkal. Az ezzel kapcsolatos kihívások és lehetőségek áttekintése – akár még a hátralévő tanév szempontjából is –  hasznos lehet […]

>>>

Demény Péter: Némó
2018.09.19 - tiszatáj

A rajzfilm remek volt. Némó és az apukája, a cápa és Zsenilla (a fiúcska csak így tudta mondani, hiába javította ki gúnyolódó bátyja ezerszer), és a teknőcök, meg Bob! Nagyon remek volt, nevetve készülődtek a vacsorához. A gyermek éjszaka felriadt, mert Protkóval álmodott, amin a bátyja jót röhögött: „Te kis Némó!”, gúnyolódott megint.

A gyermekek között nyolc év volt, Kevin már megszokta, hogy egyedül legyen, amikor bejelentették neki Patrik közeledtét. Úgy tett, mintha örülne, de a szemében olyan szomorúság tátongott, hogy az anyja megijedt, az apja azonban csak legyintett, szeretettel megsimogatta a fia buksiját, és azt mondta, „majd csak beleszokik a takonypóc”.

Beleszokott ugyan, de a gúny lett a legfőbb fegyvere az öccsével szemben, akit a személye elleni támadásként érzékelt. Minden körülötte forgott, a széltől is óvták, és mert asztmásan született, okot is találtak a féltésre. Kevin alig várta, hogy valamit vétsen, vagy csak ne tudjon, máris lecsapott. És mert Patrik érzékeny, félős fiúcska volt, aki gyakran riadt fel álmából, könnyen lehetett gúnyolódni rajta.

Másnap elmentek a Kauflandba. Bolyongtak a hatalmas polcok között, az apjuk ideges volt, mert az anyjuknak folyton eszébe jutott valami, mindenütt megállt, nézelődött, hirtelen eltűnt mellőlük. Az apjuk egy halkonzervet hajított a kocsiba. „Némó” – súgta Partik fülébe Kevin, és a dobozra mutatott.

Anyjuk este salátát készített jégsalátával, kukoricával, murokkal és hallal. Patrik alig evett, éjjel mindent kihányt, reggelre lázban vergődött. Az anyjuk lefektette, az apjuk, amikor hazajött, levette a polcról Halak című könyvét a Búvár zsebkönyvek sorozatból, és elmagyarázta Patriknak, hogy Nemo bohóchal, abban a konzervben viszont, amelyet ők megvásároltak, makréla van, azt eheti nyugodtan. Lapozgatták a könyvecskét, Patrik bólogatott, aztán elaludt az apja ölében.

Mikor Kevin hazajött az iskolából, azt mesélte, hogy mindenki látta a Némót, sőt, egyesek már a Szenilla nyomábant is, a folytatást. Anyjuk azt mondta, majd letöltik ők is, csak Patrik legyen jobban. Erre Kevin toporzékolni kezdett, hogy ebben a házban már soha semmi nem történik az ő kedvéért, mindent ez a gyáva kukac szab meg. A szobájába rohant, és bevágta az ajtót.

Patrik csendesen bekopogott. Kevin hátranézett, és amikor meglátta, azt mondta, nem tudja, mit képzel, hogy akárhová bejöhet. A fiúcska eloldalgott. Az anyjuk gyógyszert diktált belé, aztán lefektette.

Másnap reggelre Kevin papírhalakat ragasztott a fürdőbe, a konyhába, az előszobába. Egy szigonyt rajzolt, mely átdöfi a halat, és azt írta rájuk: „NÉMÓ!” Patrik üvöltve rohant az anyjához, majd ledöntötte. Az anyjuk, aki Patrik miatt szabadságot vett ki, leszedte a papírhalakat, és azt kiabálta, „többé ne forduljon elő ilyesmi!” Kevin duzzogva ment az iskolába.

Fél kilenc felé a nagymama arca jelent meg a kijelzőn. Az anyuka nagyot sóhajtva felvette, végighallgatta az összes sopánkodásba rejtett szemrehányást, aztán nagy nehezen lecsillapította az anyósát. „Te szóltál Ildi mamának?”, kérdezte a férjétől; „dehogy”, válaszolta, aztán valamilyen ürüggyel kinyomta.

Tizenegy körül megint csengett a telefon. Az osztályfőnök volt, csendesen, de határozottan behívta az anyjukat az iskolába. Kiderült, hogy Kevin összeverekedett az egyik osztálytársával, annak kéklő folt éktelenkedett a szeme alatt. „Dögöljön meg!”, mondta a fiúcska égő szemmel, amikor az anyja rá akarta venni, hogy bocsánatot kérjen. Az osztályfőnök megbotránkozva nézett az asszonyra. Szárazon azt mondta, majd megtárgyalják az esetet az iskolaszéken.

Délután viszonylag csend volt, Kevin elő sem jött a szobájából, az anyjuk törülgetett, Patrik a halas könyvet lapozgatta. Amikor az apjuk hazajött, szelíden kivette a kezéből, és a Frakkot kezdte olvasni. A gyermek hallgatta, de látszott, hogy máshol jár az esze.

Lefeküdtek, és a gyermekekről kezdtek beszélgetni. „Helyrejön, ne félj”, biztatta az apuka az anyukát, de egyikük sem hunyta le a szemét. A reggel mégis jól kezdődött: Kevin bejelentette, kibékül Misikével. Délután együtt jöttek haza, Misike anyukája hozta el őket. Lecsapták a táskájukat a fogas alá, és bevették magukat a szobába. Amikor az anyuka bekopogott, és narancslevet vitt, éppen a Szenilla nyomábant nézték a Misike tabletjén, neki már vettek egyet. Az anyuka nem tudta, mit mondjon, Patrik kikerekedett szemmel kapaszkodott belé.

Éjszakára belázasodott. A sürgősségire rohantak, az ügyeletes mogorván adott egy lázcsillapítót, és úgy nézett rájuk, mintha valami semmiségért költötték volna fel. Ebben a kisvárosban nem szoktak csak úgy megbetegedni az emberek, még a gyermekek sem.

Hajnalban Patrik hányni kezdett, és nem bírta abbahagyni. A szülők most már kétségbeesetten felhívták orvos barátjukat. Az kijött, megvizsgálta a beteget, teát rendelt, gyógyszereket írt fel, és azt ígérte, délután visszajön. Addig Patrik még kétszer hányt, egyre sápadtabb lett, beesett arca falfehéren égett. Kevin bement hozzá, sírva simogatta.

Délután becsengetett az orvos, és azt mondta, nem tapasztalható javulás, kórházi kezelést ajánl. Az apuka rángatózó arccal azt felelte, itthon talán mégiscsak jobban gondját viselik, mint Szerednyák doktor közismerten kusza osztályán. „Az igaz”, válaszolta az orvos, és elbúcsúzott.

Kevin azt javasolta Patriknak, nézzék meg A jó dinoszauruszt. Patrik beleegyezett, és elaludt a tévé mellett. „Most már jó lesz”, súgta Kevin a szüleinek. Mindhárman sírtak, és ettől egy kicsit könnyebb lett.

Éjszaka Patrik felriadt, hol Némó, hol Szenilla nevét kiabálta, ki akart szaladni az ajtón, aztán az erkély felé futott. A család rémülten követte, egyenként megölelték, nyugtatgatták, puszilgatták. Nehezen nyugodott meg, de végre mégis lefektették. Kevin a szobájában aludt, reggel nem találta a nadrágját.

Patrik jobban lett, az arca már kevésbé volt sápadt, de enni még nem tudott. Az anyjuk köménymaglevest főzött. Éppen leszűrte, amikor megérezte Patrik kezecskéjét a kötényén. „Több Némót nem eszünk, ugye?” „Nem, Patrik, több Némót nem”, válaszolta az asszony, és magához ölelte.


Címke: , ,
2021.05.07 - tiszatáj

LÁNG ZSOLT:
BOLYAI – REGÉNY CSILLAGPORBÓL, FORRADALOMNYOMOKBÓL
Láng Zsolt új regénye a világhírű erdélyi matematikust, a nemeuklideszi geometria feltalálóját megidéző Esterházy Péter-idézettel nyit. A Bevezetés a szépirodalomba mottóként citált szöveghelye azért is fontos a 2019-es mű értelmezésében, mert több szempontból kijelöli azt a kontextust, azt a szöveghagyományt és prózapoétikát, azt az eredetet, amiből a Láng Zsolt-i textus megszülethetett, és azt a szerkezetet, amelyben az ő nemeuklideszi (?) tere működik… – BENCSIK ORSOLYA KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.04 - tiszatáj

Jóllehet 1901-ben Párizsban modern esztétikai kurzusokon vett részt, a festészet és a művészettörténet területén Apollinaire autodidakta volt. Ám kitűnő ízléssel, ösztönösen ráérzett minden újra, azonnal meg tudta ítélni valamiről, hogy az valódi érték vagy sem. Úgy érezte, hogy küldetése van, támogatnia kell azokat a művészeket, akik egyfajta új esztétikát képviselnek a szokványos, idejét múlt festmények alkotóival szemben […]

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

A címmel kapcsolatban sok mindenre asszociálhat az ember. Többek között Szabó Magda Az ajtó c. regénye, illetve színpadi változata is eszünkbe juthat. A címbe emelt tárgy ráadásul ősi szimbólum is, és a mögötte meghúzódó valóság titkai mindig izgalmasak. Az ajtó mögött ott lehetnek a múlt emlékei, vagy éppen olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a külvilágra. Gömöri György kötetcímadó verse is számos értéket rejt… – BAKONYI ISTVÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

GÖMÖRI GYÖRGY: ERDÉLYI ARCOK
Gömöri György hatvan év költői terméséből válogatta össze azt a három tucat verset, amelyek elszakíthatatlanok Erdélytől, pontosabban szólva Erdély atmoszférájától, történelmétől, a magyar szellemi életben betöltött szerepétől, illetve az ott élő magyar kisebbség helyzetétől. A jól átgondolt kötetkompozíció kétséget sem hagy a költő személyes kötődése felől, ám nem csupán Gömöri Erdély-képét ismerhetjük meg a verseken keresztül… – BARÁTH TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.29 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÉTERFY GERGELLYEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Az Akadémiánk online folyóirata, a Felhő Café biztosít bemutatkozási, publikálási lehetőséget a hallgatóknak és a lap Facebook-oldala élő adásokhoz, beszélgetésekhez, felolvasásokhoz nyújt több tízezer olvasót elérő felületet. Rendszeres kapcsolatban vagyunk kiadókkal, a végzett hallgatóink köteteit kiajánljuk, több végzett hallgatónk kötete jelent már meg a Librinél, az Álomgyárnál és a Kalligramnál… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.27 - tiszatáj

SZANISZLÓ JUDIT: LELI ÉLETE
A regény felütése úgy szól: „Egy fotó leírása következik”. De a fotók sokszor hiányoznak, a hangfelvételeket tartalmazó kazettákra pedig popslágereket vettek rá. Pontosan ez a nemrögzítettség, ez a hiány biztosítja a családregény megírásának lehetőségét: fotók és hangfelvételek véletlenszerű sorrendben, amelyek nem a referencialitásból merítik hitelüket, hanem abból, hogy az elbeszélő számára ugyanabban a „dobozban” foglalnak helyet, vagy foglalnának helyet, ha léteznének… – BOCSIK BALÁZS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

AZ IFJÚ NYOMOZÓ
Amennyire könnyednek tűnik a plakát, netán a cím alapján, olyan megkapó és rejtett tartalékokkal bír Evan Morgan bűnügyi mozija, 2020 egyik legnagyobb meglepetéssikerét eredményezve… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

Székely Örs kapta idén a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő