06.18.
| Én és a környezet >>>
06.28.
| A szegedi Metanoia Artopédia a Zsámbéki Színházi Bázison >>>
06.13.
| Törékeny papírkert a K.A.S Galériában >>>
06.26.
| Székely János Napok a Gyulai Várszínházban >>>
06.11.
| Könyvhét – Kálnay Adél: Tündérhajszál >>>
06.09.
| Magyar előadások a gyulai Shakespeare Fesztivál programjában >>>
06.08.
| Könyvhét – Szerzőink dedikálnak >>>
06.07.
| Könyvhét – Géczi János: Sziget >>>
06.07.
| Koncertek, társasjáték és Lemezjátszó a II. Gárdonyi Pikniken >>>
06.07.
| Közel 600 jelentkezés jött a Táblaképfestészeti Biennáléra >>>
06.01.
| COURAGE-PAREVO nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál >>>
06.08.
| Itt vannak az Év Gyerekkönyvei >>>
06.04.
| Könyvhét – Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017) >>>
06.03.
| Könyvhét – Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!) >>>
06.03.
| Könyvhét – Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei) >>>
06.02.
| Könyvhét – Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája) >>>
06.02.
| UNFAKE! – 18. ARC közérzeti pályázat >>>
06.01.
| Megihlette a Metropolitan Opera a Szegedi Szabadtérit >>>
04.25.
| Elhunyt Szervátiusz Tibor szobrászművész, a nemzet művésze >>>
04.23.
| Siker útján az új szegedi papucs! >>>
04.20.
| 15 éve jelent meg először a magyar National Geographic >>>
04.18.
| Folytatódik az Aranyfeszt! >>>

Szakács Réka, Várady Tibor, prózája

Bíró Tímea, Horváth Benji, Marno János, Maurits Ferenc versei

Beszélgetés Maurits Ferenccel

Balázs Attila esszéje

Petar Bojanić, Hovanec Zoltán tanulmánya

Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban

>>>

KIÁLLÍTÁSAJÁNLÓ A szegedi egyetemen több ezren végeznek évente, informatikusok, jogászok, tanárok – mondhatni, hétköznapi foglalkozást űző emberek. Ám különlegesen kreatív, intenzíven alkotó emberek is végeznek egyetemünkön: képzőművészek. A grafikusoktól, a festőkön át, a síküveggel dolgozó művészig. Az ő hétköznapjaikat sokkal nehezebb lehet elképzelni, mint egy kémikusét vagy tolmácsét, hiszen az […]

>>>

Az első gólya
2018.03.22 - tiszatáj

A faluban, ahol lakik, csend van, hó, meg temető.

Temető, az van. Ott van az apja.

Szép sírja van az apjának, műmárvány borítású, a feliraton csak annyi, itt nyugszik. Meg egy idézet. Valami versből. Nem tudná ma már megmondani, milyen versből, pedig a temetés előkészületeikor ő találta azt az idézetet valami irodalmi antológiában.

Régen volt.

Itt lakik. A temetőtől három utcára. A házak jobbára üresek így, télvíz idején, nyáron viszont, amikor jönnek a nyaralók, akkor van élet. Akkor vannak, akikkel lehet beszélgetni.

Hiányzik a nyüzsgés. Néha fél is. Nem tudja, hogy mitől is fél, itt, ebben a kihalt faluban, de fél. Éjszaka nem alszik jól. Attól tart, hogy majd történik valami.

Nem szereti az éjszakákat. Fel-felriad, kimegy a vécére, aztán a konyhába, iszik egy kis vizet, meg eszik is, kenyeret, joghurtot, sajtot, ami van. Mondják, hogy az éjszakai evés egészségtelen, és ő tudja is, de mégis. Félálomban van olyankor, alig tud magáról, és csak eszik. Kell a gyomrának. Valami marja belülről.

Volt, hogy másképp volt mindez.

Akkoriban, amikor nem élt egyedül, és nem száműzte magát ebbe a kis faluba, ahol most csend van, hó, meg temető, akkoriban még volt valaki, akivel együtt. Egy társa. Vele minden más volt. Városban laktak, társasházban, és jártak mindenhova. Szellemi élet. Így is lehet mondani.

A társasházban, ahol laktak, eleinte jó volt. Nem szóltak a szomszédok semmit. Miért is szóltak volna. Ketten egy lakásban. Ez még önmagában nem olyan furcsa.

Aztán odaköltözött a házba egy idősebb úr. Ő tette szóvá. Egy lakógyűlésen. Nyilvánosan. Azt mondta, neki semmi ellen nincs kifogása, ő nagyon toleráns, de a számára ez mégis taszító. Undorító, mondta ez az idős úr. Ezt a szót használta. Hogy undorító. Meg azt is mondta, hogy ő ezt nem tudja elviselni. És, hogy itt gyerekek is laknak. Akiknek ez nem jó példa. Így mondta.

Ez valahogy elég volt. Ahhoz, hogy mindenféle pletykák elinduljanak róluk. Hogy éreztessék velük, hogy ők nem kívánatos személyek. Itt, a házban. Mert ez nem egy olyan ház.

Semmi konkrétum. Mégis. Valahogy nehéz volt mindezt elviselni. Ezért döntöttek úgy, hogy leköltöznek. A faluba. Ahol az apja sírja van.

Nyáron költözködtek. Akkor, amikor leköltöztek, voltak itt sokan, főleg városiak, meg külföldiek. Nem tűnt fel senkinek, hogy két férfi, és örökké kettesben. Legalábbis nem szólt ezért senki.

Akkor, nyáron minden rendben volt. Dolgozni is tudtak, online dolgoztak mind a ketten, kerestek is szépen, pont annyira, hogy ott, az apja egykori házában, a téliesített nyaralóban jól elvoltak. Nem kellett lakbért fizetni, a rezsi pedig igazán semmiség.

Valami mégis elromlott. A nyári hónapok rendben lementek, a nyár végi falunapon még kedélyesen borozgattak is a helybeliekkel, vidámak voltak, és úgy tűnt, a kapcsolatuk is felhőtlen.

Aztán eljött a szeptember.

Rövidültek a nappalok, és esténként nem nagyon tudtak magukkal mit kezdeni. Valahogy nem volt egymásnak mondanivalójuk. Valahogy olyan fárasztó és unalmas lett az együttlét. És valahogy annyira idegesítették egymást.

Aztán egy napon a társa azt mondta, el szeretne menni. Méghozzá egyedül. Neki időre van szüksége. Szünetre.

Aznap este vihar is volt. Valami egészen különös, apokaliptikus vihar. Ritka az ilyen szeptember végén.

Mindketten féltek. A vihartól. Mégsem ölelték meg egymást. Ki-ki ment a saját szobájába, nem is szóltak egymáshoz.

Másnap hajnalban elutazott a barátja. Azt mondta, majd jelentkezik. És, hogy ne hívja telefonon, meg ne is írjon neki e-mailt. Mert ő új életet kezd.

Most itt van, egyedül. Már hónapok óta egyedül. Néha elmegy az apja sírjához.

Nem tud magával mit kezdeni. Valami végtelen szomorúság van benne. Mintha ott, belül, lenne valami seb. Ilyesmit soha eddig nem érzett. Soha, korábban.

Tél van. Csend, hó, meg temető.

Mondják, a helybeliek, hogy amikor megjönnek az első gólyák, minden megváltozik. A rossz érzések, a negatív hangulatok elmenekülnek olyankor. Ezt mondják.

Ma reggel meglátta az első gólyát. Hogy megjött. De nem érzett semmit. Semmi változást.

Petőcz András


Címke: , , ,
2018.06.17 - tiszatáj

KÖNYVHETI BESZÉLGETÉS KEMÉNY ISTVÁNNAL
Június 12-én az Ünnepi Könyvhét keretében Kemény István volt a Grand Café vendége. Lúdbőr című esszé- és Nílus című verseskötete kapcsán a szerzővel Klajkó Dániel beszélgetett… – BORBÍRÓ ALETTA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

A FA ALATT
Piagőzös, melankolikus atmoszférát vitriolos, emberi gyarlóságokat feltérképező vonalvezetésre cserélt Hafsteinn Gunnar Sigurdsson. 2011-es dramedyje, az Either Way férfibúba csepegtetett őszinte életörömöt, míg legutóbbi filmje, a tavalyi A fa alatt drasztikusabb, komor hangütésű darab. Noha fekete komédiaként hivatkoznak rá, jóval több ennél… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

KÖNYVHETI BESZÉLGETÉS TÉREY JÁNOSSAL KÁLI HOLTAK CÍMŰ REGÉNYÉRŐL
Térey János az idén POSZT-zsűritagként, 180 megtekintett előadás, illetve saját drámája, a Kazamaták szegedi bemutatója után megírta Káli holtak című színházregényét, mely egyben az első nagyprózája is. A kötet szegedi bemutatóján Lengyel Zoltánnal, a Grand Café munkatársával beszélgetett a szerző… – VARGA RÉKA BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

Szakács Réka, Várady Tibor, prózája

Bíró Tímea, Horváth Benji, Marno János, Maurits Ferenc versei

Beszélgetés Maurits Ferenccel

Balázs Attila esszéje

Petar Bojanić, Hovanec Zoltán tanulmánya

Szövegszervező vizualitás az Új Symposionban

>>>
2018.06.15 - tiszatáj

A VAJDASÁGI zETNA ÚJ KÖTETEINEK BEMUTATÓJA
Június 10-én, vasárnap került sor a vajdasági zEtna új köteteinek bemutatójára. Ebből az alkalomból négy szerző érkezett a Grand Café mozitermébe: Balázs Attila, Fenyvesi Ottó, Lennert Móger Tímea és Szögi Csaba. A beszélgetést Beszédes István, a zEtna magazin alapító-szerkesztője vezette… SZUTORISZ SZABOLCS BENCE BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.14 - tiszatáj

SZILASI LÁSZLÓ ÉS SZÍV ERNŐ KÖNYVBEMUTATÓJA
Vasárnap sem volt szünet az Ünnepi Könyvhéten. Június 10-én, késő délután Szilasi László és Darvasi László beszélgetett egymással a Dugonics téren. Utóbbi saját és írói alteregója, Szív Ernő nevében. Luther kutyái és Meghívás a Rienzi Mariska Szabadidő Klubba, a várt kötetek… – SZUTORISZ SZABOLCS BENCE BESZÁMOLÓJA

>>>
2018.06.13 - tiszatáj

BARÁTI GONDOLATOK GÁSPÁRIK ATTILA ÚJ KÖNYVÉNEK KAPCSÁN
Nálunk színigazgatók ritkán írnak könyvet. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatójának, az amúgy színművészként is ott dolgozó Gáspárik Attilának az idei könyvhétre immár második könyve jelent meg a Pont kiadó gondozásában. A fényképekkel illusztrált karcsú kötet alcíme szerint esszéket, tanulmányokat, párbeszédeket tartalmaz… – HORVÁTH PÉTER ÍRÁSA

>>>
2018.06.12 - tiszatáj

AKI ELZÁRJA AZ ÉJSZAKÁT –
A KOLOZSVÁRI SZÍNHÁZ VENDÉGJÁTÉKA BUDAPESTEN
Az idei évben két produkció érkezett a kincses városból Budapestre, amelyek a Tompa Gábor vezette teátrum műsorpolitikájának jelenlegi tendenciáit is jól kirajzolták. Tompa ugyanis az idei évadban mindössze egyetlen rendezést jegyzett (amely végül mégsem valósult meg), miközben a többi premier külföldről meghívott rendezők munkája… – FRITZ GERGELY KRITIKÁJA

>>>
2018.06.12 - tiszatáj

ORAVECZ IMRE KÖTETÉNEK BEMUTATÓJA
Létezik egy utazás, Magyarország és Amerika között, amit nem csak térben tesznek meg: generációkat összekötő, családi örökségként is jelen van. A 2018-as Könyvhéten Oravecz Imrével Balogh József beszélgetett… – FÖLDESI CSENGE BESZÁMOLÓJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő