Tiszatájonline | 2023. november 13.

2023. november 18.

Mindjárt itt a 15. Szegedi Képregényfesztivál!

KÉPREGÉNYFESZTIVÁL A SOMOGYI-KÖNYVTÁRBAN

A fesztivál idei előadói között megtaláljuk az ország különböző részéről érkező szakembereket és alkotókat éppen úgy, ahogyan a szegedieket is.
A fesztivál látogatói a műfaj örökifjú klasszikusai mellett a kortárs irányzatokkal és alkotókkal is megismerkedhetnek. A képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű, sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz. A fesztivál idejére a képregénykiadók és -terjesztők is jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

Borító: Pilcz Roland
Időpont: 2023. november 18. szombat 10:00–17:00
Helyszín: Somogyi-könyvtár
Szeged, Dóm tér 1–4.
Facebook-esemény megtekintése >>>

Ízelítő a fesztivál programjából:
Az idei fesztivál kiemelt témája a történelmi képregények világa. A téma neves szakértőit és művelőit hallgathatjuk meg egy kerekasztalbeszélgetés keretében az egykor megtörtént események képregénypanelekben való megjelenéséről. A beszélgetés meghívott vendégei Bán János, Mészáros János és Márok Attila, beszélgetőtársuk pedig Kertész Sándor lesz.

Bayer Antal fordító, szakíró, képregénykutató segítségével bepillanthatunk a francia történelmi képregények hazánkban kevésbé ismert világába is. Visszatérő vendégként hallhatunk izgalmas eszmefuttatást Róka László pszichoterapeutától a kard szimbolikájáról mitológiában és képregényekben. A könyvtár épülete előtt pedig a nap folyamán élőben is rácsodálkozhatunk, hogy hogyan használták az európai kardokat párbajokban, a csatamezőn, vagy tornákon? Erre keresik a választ az Ars Ensis oktatói és kutatói, akik a XIV.-XIX. századokból ránk maradt kéziratok, vívókönyvek, és régészeti leletek alapján igyekeznek újjáéleszteni a kard művészetét.

A történelmi képregényeket górcső alá vevő fő témavonulat mellett könyvbemutatóval és kiállítással emlékezünk meg a magyar képregény elmúlt 150 évéről. Kertész Sándor Buborékban beszélők című – idén megjelent – könyvéről a szerzővel Bán János író, újságíró beszélget majd.Hallhatunk még a lengyel képregények gazdag zenei világáról Kellermann Viktória előadásában, valamint bemutatkozik az SZTE JGYPK Rajz- művészettörténet tanszékének képregény/illusztrátor képzése is.A tavaly – Váradi Gábor interpretálásában – elindult Képregény és Mitológia sorozatban ezúttal mesterséges személyekről lesz szó, mitológiai eredetükről, irodalmi és filmes átalakulásukról, majd a képregényekben játszott szerepükről.

A fesztivál kiemelt alkotóvendége az idén Szendrei Tibor grafikusművész lesz. Szendrei Tibor neve ismerősen cseng a hazai és a külföldi fantasztikum rajongói körében. Fantasy és sci-fi festményei, borítóképei rangosabbá teszik a kötetet, amelyre rákerülnek. Rajongótábor várja az újabb és újabb kiadásokat, képeit lelkes fanatikusok gyűjtik. Könyvborítók mellett kártyatervek és képregények alkotója, valamint több regény és mese illusztrálása is a nevéhez kötődik. A 80-as évek második felétől napjainkig készít képregényeket, így többek között a Seuso mozaik című, nagysikerű képregény római korban játszódó fejezetének képi megálmodója.A fesztivál ideje alatt lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők baráti társasággal, vagy akár egyedül is kipróbálják a Somogyi-könyvtár saját fejlesztésű, óriás, képregényes társasjátékát, vagy az óriásira kinagyított képregénypaneleket közösen kiszínezzék.

Az ismert és ismertségre pályázó képregényrajzolókat alkotás közben figyelheti meg az érdeklődő nagyérdemű. Sőt, a vállalkozókedvűek ceruzát ragadva társulhatnak az alkotáshoz.

A fesztivál idejére képregénykiadók és -terjesztők jelen lesznek kínálatukkal, biztosítva az újdonságok megtekintésének és megvásárlásának lehetőségét.

Részletes program a Somogyi-könyvtár honlapján: https://www.sk-szeged.hu/…/15-szegedi-kepregenyfesztival/

A plakát Pilcz Roland alkotása.