tiszatáj | 2021. december 17.

SZTEkult

Mennyire király?

BENEDEK SZABOLCS: KIRÁLY!

KOVÁCS BENJÁMIN KRITIKÁJA
Benedek Szabolcs könyve egy olyan történelmi ismeretterjesztő mű, mely nagyon jópofa csavarral igyekszik megfűszerezni a száraz történeti áttekintést. Tagadhatatlan, hogy a történelemtudományos ismeretterjesztés nehéz írói feladat, hiszen a történelem szinte minden területét feldolgozták már, számtalan írás született akár ugyanazon témáról.

Tehát fontos kérdés, hogy a Király! tud-e újat mutatni, stílusával kitűnni, vagy elveszik a temérdek, akár gyerekeknek, kamaszoknak, akár felnőtteknek szóló ismeretterjesztő munka között. Benedek Szabolcs új könyve amellett, hogy végigkíséri az olvasót (kis túlzással a világ történelmén, hiszen az ősrobbanástól indulunk, és nemcsak emberekkel, hanem dinoszauruszokkal is találkozunk!) a magyar történelmen, kronologikusan haladva ötvenkét magyar király (Szent Istvántól IV. Károlyig)tömör bemutatásán, mindezt úgy teszi, hogy közben humorával, frappánsságával képes a műfajon belül kivívni saját pozícióját.

A szerző a Könyves Magazinnak adott interjújában is jelzi a történelem iránti elhivatottságát. Az, hogy mindig is érdekelte a történelem, az oka annak, hogy már eddig is gazdag életművében leginkább olyan regényeket, novellákat írt, melyek történelmi témát (pl. Az élcsapat avagy Tanácsköztársaság 1919, Vörös mint a vér) vagy egy személy életét dolgozták fel (pl. Báthory Zsigmond, Kádár hét napja). Nincs ez másként a recenzált mű esetében sem, az író választott célközönsége azonban most kifejezetten a kamasz olvasó, akinek szórakoztató és figyelemfelkeltő módon, a fiatalok nyelvén beszéli el a történelemtankönyvek sokszor száraz tudásanyagát. Benedek Szabolcs könyvének hangneme pedig valóban friss, fiatalos és humoros, habár a könyvben használt szleng és bizonyos megfogalmazások, aktualizációk (pl. a Trónok harcára való viccesutalás a 40. oldalon) talán inkább a huszas generáció nyelvét, popkultúráját tükrözik, mint a mostani tinédzserekét. A Király! zseniális a fiktív párbeszédekben is, majdnem minden második uralkodóra jut egy vicces dialógus: ezek a könyv legpoénosabb részei. Az író tehát úgy kalauzol végig minket az ősrobbanástól az utolsó királyunkig, hogy közben vele együtt szórakozunk, nevetünk. Nem a magyar történelemben hangsúlyosnak számító eseményeket követjük, vagy épp korszakok mentén haladunk, hanem véresen komoly királyportrékat olvasunk. A magyar királyok közt pedig volt ,,alacsony és magas, okos és buta, jó fej és tökfej, tökös magyar és nyápic külföldi – s persze nyápic magyar és tökös külföldi is.” Ha ma élnének, egy csomó hülyeséget kiposztolnának magukról (a kötet fülszövege).


A hétköznapi, könnyed nyelvezet mellett a jól kitalált, következetes koncepció, az uralkodók portrészerű bemutatása teszi befogadóbaráttá Benedek könyvét, miközben a tudományos hitelességéből sem veszít.

Az író nyilvánvalóan otthonosan mozog a  magyar történelemben, de a könyv végén gazdag forrásanyagra is bukkanhatunk: a történelmi arcképcsarnokban látottak/olvasottak igazságát – közben persze kicsit fenntartva az irodalmi művekre jellemző fikcionalitást is, hiszen a Király! egyáltalán nem tankönyv – a jól megválasztott irodalmi források felhasználása támasztja alá. Olyan ifjúsági könyv, amely nemcsak a történelem iránt érdeklődőeknek tud élvezetes és hihetetlenül sok információt felvonultató olvasmány lenni, hanem a történelemórákhoz kedvcsinálóként is szolgálhat azoknak, akik kevésbé szeretik a tantárgyat. A könyvtárgy is kiszolgálja az olvasó igényeit: a kötet szépen szerkesztett, a szöveg gazdagon illusztrált és könnyen olvasható. A betűméret és a tagolás mind ezt erősíti, a szerző magyarázatait (például A rendszeres, alapos és gyakori kézmosás, Hány tenger mosta Magyarország partjait?, Trendi uralkodók, A korona hazatér) igényesen, keretbe szerkesztve különítették el a főszövegtől. A betűtípus a címekben kifejezetten képregényszerű, ami jól illeszkedik a rajzok stílusához. Lakatos István izgalmas, Benedek portrérajzaival párbeszédbe lépő illusztrációi, karikatúraszerű fekete-fehér rajzai pedig már önmagukban is képesek arra, hogy jókedvre derítsék az olvasót.

Ha az érdeklődő Lakatos megnyerő és humoros illusztrációi ellenére talán először bizalmatlanul és kétkedve lapozza fel a könyvesboltban Benedek Szabolcs új, történelemnépszerűsítő könyvét, ne legyen rest beleolvasni a kötet előszavába vagy valamelyik uralkodóportréjába. Pozitívan fog csalódni. Annak ellenére, hogy a Király! a magyar történelem ismert nagyalakjairól mesél, ezt képes megújult formában, szórakoztatóan előadni, így a közel háromszáz oldalas arcképcsarnokot néhány röpke óra alatt mindenki (tinédzser és felnőtt egyaránt) – komolyabb erőfeszítés nélkül, nevetve – körbejárhatja.

Kovács Benjámin


Benedek Szabolcs: Király! A magyar uralkodók véresen komoly históriája (Lakatos István rajzaival), 

Helikon Kiadó

Budapest, 2021

296 oldalA recenzió az SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Tudományos próza című szemináriumán készült Bencsik Orsolya mentorálásával és szerkesztésével.