Tiszatájonline | 2024. május 7.

Az Osvát Ernő-díj 2024-es átadója

Margócsy István

Idén 6. alkalommal adják át az Osvát Ernő-díjat, melyet Janáky Marianna író, költő alapított 2018-ban. A díjjal irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek teljesítményét ismerik el. A díjazottat munkássága alapján a kuratórium három tagja (Áfra János költő, szerkesztő; Zelei Dávid irodalomkritikus, szerkesztő és Murzsa Tímea, irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság főtitkára) választja ki. Eddig Jenei László (Műút), Nagy Gabriella (Litera), Balázs Imre József (Korunk), Markója Csilla (Enigma) és Reményi József Tamás (posztumusz díjazott, Kritika, Mozgó Világ) részesültek ebben az elismerésben. 2024-ben a kuratórium Margócsy Istvánnak ítélte oda a díjat. Az oklevéllel az alapító jóvoltából pénzjutalom, Hézső Ferenc festőművész felajánlásából egy festmény, valamint Antal Márta ékszerésznek köszönhetően egy névre szóló, gravírozott ezüst kitűző jár.

Margócsy István nemcsak irodalomtörténészként, oktatóként és kritikusként meghatározó alakja a hazai irodalmi életnek, hanem szerkesztői munkája is kiemelkedő. 1989-től 2022-ig a 2000 című irodalmi folyóirat alapító szerkesztője, 1991 és 2001 között a Budapesti Könyvszemle (BUKSz) irodalomtörténeti rovatának vezetője volt, 2005-től az Irodalomtörténet szerkesztőségének tagja, de emellett könyvsorozatok szerkesztője, főszerkesztője is.

A díj átadására az Osvát-díjat 2023-tól befogadó Magyar Irodalomtörténeti Társaság és az ELTE BTK Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszéke konferenciáján kerül sor, melynek témája Csáth Géza életműve és hatása. A konferencia teljes programja az alábbi linken érhető el. 

Időpont: 2024. május 9. (csütörtök), 9 óra

Helyszín: ELTE BTK, 1088 Budapest, Múzeum körút 4., „A” épület, Kari Tanácsterem

Mindenkit szeretettel várunk!

A szervezők (a Magyar Irodalomtörténeti Társaság és Janáky Marianna)