Kass János – Jean-Paul Sartre: Barjona

Kass János 2008-ban az Új Ember kiadó felkérésére tusrajzokat készített Jean-Paul Sartre Barjona című darabjához. A rajzokat – sohasem szűnt a kísérletező kedve – ceruzára erősített fogpiszkálóval rajzolta, toll helyett. Sajnos, a könyv kiadása meghiúsult, de ez lett Kass János utolsó nagyobb rajzsorozata […]

Kass János 2008-ban az Új Ember kiadó felkérésére tusrajzokat készített Jean-Paul Sartre Barjona című darabjához. A rajzokat – sohasem szűnt a kísérletező kedve – ceruzára erősített fogpiszkálóval rajzolta, toll helyett. Sajnos, a könyv kiadása meghiúsult, de ez lett Kass János utolsó nagyobb rajzsorozata.

1940-ben Jean-Paul Sartre német hadifogolytáborba került. Karácsony közeledtével egy jezsuita szerzetes biztatására a meggyőződéses ateista Sartre, a társai iránti szolidaritásból elvállalta, hogy ír az alkalomra valami előadandót.

Ez lett a Barjona, avagy a fájdalom és a remény játéka.

A dráma egy Betlehem környéki kis falu szegény lakóit mutatja be, akik Róma igája alatt éheznek. A vezetőjük, Barjona kétségbeesésében nem tudja, hogyan segítsen rajtuk. Arról próbálja meggyőzni a falu lakóit, hogy ne hozzanak többé gyermekeket a világra, és így tiltakozzanak Róma elnyomása és Isten hallgatása ellen.

SKMBT_C25314062607440_0009

Egy csillagot követve megjelennek a Háromkirályok. Barjona vén bolondoknak tartja őket, és megmutatja nekik népe nyomorúságát. A falusiak nem hallgatnak azonban vezetőjükre, hanem elindulnak a Háromkirályokkal Betlehembe, az újszülött Király keresésére. A haraggal eltelt Barjona meg akarja őket előzni, hogy megölje a gyermeket. Későn érkezik a jászolhoz, térdre esik, feldúlja az, amit lát: mindenki imádja a megszületett Megváltót.

A szerző nem vont le tanulságot a történetből, de a táborban elvállalta Boldizsárnak, a Háromkirályok egyikének a szerepét…

Bánki Vera

[nggallery id=646]