04.06.
| Bálint Ádám: Fóliók >>>
03.19.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
03.17.
| Tudományos zsebsorozattal szórakoztatja közönségét a Grand Café >>>
03.16.
| Homo Ludens Project feat. Góbi Rita Társulat: Az érintés dicsérete >>>
03.13.
| Új koncertfelvételekkel nyitja meg médiatárát a hosszú hétvégére a 16 éves Müpa >>>
02.20.
| Kurtág 95: élőben közvetíti a zeneszerző születésnapi koncertjét a Müpa >>>
02.25.
| Duda Éva Társulat: Prizma >>>
02.18.
| Az Erdélyi Magyar Írók Ligája rendezvényei a Magyar Széppróza Napja alkalmából >>>
02.16.
| Homo Ludens Project – Beszélgetés Dr. Beck Zoltánnal, Dr. Kelemen Zoltánnal, Orsós Jánossal >>>
 TiszaLINE Szalon

04.28.
| Előkerültek Pilinszky álmai >>>
04.27.
| PesText 2021 – Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázat >>>
04.26.
| A nomádok földje kapta a legjobb film Oscarját >>>
04.03.
| Milan Dunđerski ifjúsági költészeti díj >>>
03.19.
| Sziveri-díj, 2021 >>>
02.04.
| A Szépírók Társaságának felhívása >>>
12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>

Borsi Bálint, Fekete Vince, Fellinger Károly, Gerevich András, Jász Attila, Kiss Anna, Markó Béla, Siska Péter, Szálinger Balázs, Veszelka Attila versei
Grecsó Krisztián, Petrik Iván prózája
„Hogy, ha a csend…” (Szabó Csaba Hölderlin-nyersműfordításai és kommentárjai)
Tanáralakok Németh László, Márai Sándor műveiben (Ifj. Sipka Sándor, Szilágyi Zsófia tanulmányai)
Tiszatáj Diákmelléklet, újra: Hansági Ágnes: Mit jelent ma Jókait olvasni?

>>>

MEGJELENT AZ ISKOLAKULTÚRA 2021/2. SZÁMA
A koronavírus-járvány következtében Magyarországon – ahogyan a világ jelentős részén – számos tanulónak kellett és kell otthonról tanulnia IKT-eszközök és az internet segítségével 2020 tavaszától hosszabb-rövidebb megszakításokkal. Az ezzel kapcsolatos kihívások és lehetőségek áttekintése – akár még a hátralévő tanév szempontjából is –  hasznos lehet, és hosszú távon egészen biztosan elengedhetetlen, hogy szisztematikusan értékeljük az online oktatás során szerzett tapasztalatokat […]

>>>

„Valamire keresni a feleleteket…”
2015.01.22 - tiszatáj

SÁNDOR JÁNOS
FÉL ÉVSZÁZADA

A 2015-ös év első sajtó­tájé­koz­tató­ján Sándor Jánost kö­szöntöt­te a Szegedi Nemzeti Színház. Gyüdi Sándor, a szín­házfőigazgatója bemutatta a Szegedi Nemzeti Szín­ház bo­rát, melynek első palackját Sándor János kapta ötvenéves munkásságáért. A rendezővel a sajtótájékoztató után készítettünk interjút.

– Bizonyos kor után sokaknak kellemetlen arról beszélni, hogy milyen hosszú út áll mögöttük. Azonban én mégis föltenném a kérdést: ötven év alkotói munkára visszatekintve milyennek látja dramaturgiai szempontból a rendezésben eltöltött félszáz évet? Ha ez az ötven év egy színdarab lenne, melyek lennének a súlypontjai: hullámhegyei, hullámvölgyei?

– Engem nem bánt a kérdés, ami a koromra is felhívja a figyelmet. Hiszen ilyenkor azokra a kollégáimra gondolok, akik alkotóerejük teljében mentek el, és arra, hogy mennyire örülnének ugyanennek a kérdésnek.

A súlypontok pedig mindig ugyanott vannak. Mindegy melyik darabról van szó. Valamire keresni a feleleteket. Válaszolni azokra a kérdésekre, melyek az embereket érdeklik. Ezek az egész életüket determináló kérdések. Azok lehetnek a hullámhegyek és hullámvölgyek, amikor ezekre a kérdésekre sikerül vagy nem sikerül olyan jól válaszolni. Hiszen kiszámíthatatlan, hogy melyik darab fogja meg, szólítja meg jobban az embereket. Lehet egy előadás szakmailag a legjobb előadás, de nem biztos, hogy a legsikeresebb is. Előfordul, hogy egy dadogóbb előadás jobban megfogja a közönséget.

 

_MG_7076

 

– Melyek ezek a kérdések?

– Egy szót mondok. Politika. Ez egyébként nem egy jó szó, mert ha valaki azt mondja, hogy szeretnék fehérebb kenyeret, vagy jobb kocsit, akkor azt mondják, politizál. Nincs megelégedve, nem jó neki az, ami van. Én úgy értelmezem ezt, mint Arisztotelész: „A politika az erkölcs hatalomra juttatása a többség érdekében.” No, én így gondolom a politizálást.

– Az ország számos városában rendezett már, hol vendégként, hol főrendezőként. Kaposvárott, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben Kecskeméten, de vendége volt litvániai, grúziai, jugoszláviai, romániai és franciaországi színházaknak is. A nagyobb változások minden alkalommal költözést is jelentettek? Hogyan lehet hitelesen szólni egy idegen, egy új város közönségéhez?

– Valahová csak vendégként mentem, de igen, költöztem is. Azt gondolom, hogy egy városban élni kell. Szegeden közel negyven évet éltem, de harminchatot biztos. A szakmai életem nagy részét itt töltöttem. Ismerni kell egy várost, az embereket, ahhoz, hogy meg lehessen őket szólítani.

 

_MG_7081

 

– Volt-e különbség a városok közönségei között?

– A közönség nem rossz sosem. A rendező a rossz, ha nem tudja őket megszólítani. A magyar közönséget a honfitársaim alkotják, tehát van egy olyan közös alap, ami miatt sokkal jobban meg tudom őket érteni. A kérdések sokkal egyetemesebbek annál, mint hogy egy adott városban mennyibe kerül a villamosjegy, vagy mik a helyi aktualitások.

– Az utolsó kérdésem pedig az, hogy mit kérdezne saját magától?

– Azt, hogy: érdemes volt?

– És mit válaszolna?

– Azt, hogy érdemes.

Káldy Sára

 

_MG_7011KATARZIS
A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

A Szegedi Nemzeti Színház keddi saj­tó­tájé­koz­ta­tó­ján ismertette februári újdonságait.

A szülők és gyermekek között egyaránt nagy sikert aratott Szökevény csillagok után újfent gyerekdarab bemutatójára készül a színház. Február 26-ától kerül színre Paul Maar Hoppláda című mesejátéka.

– Ez a remek alkotás egyszerre harsányan vicces és szívszorítóan lírai példázat a barátságról. Nem csak a gyerekeknek lesz lebilincselő élmény, hanem a felnőtteknek is elgondolkodtató perceket szerez majd. A darabban Adalbertát Borsos Beáta, Borsót Gömöri Krisztián, Hoppmarsallt pedig Rédei Roland kelti életre. Az előadás Tóth Miklós rendezésében a nagyszínházban lesz látható – tájékoztatott Gyüdi Sándor direktor.

Iván Sára Ez történt Bécsben című kétrészes operettjét a január 3-i bemutatón nagy tetszés fogadta, ezért az eredetileg egyszeri bemutatóra tervezett előadást a jövő hónapban újra műsorra tűzik, mégpedig február 15-én kétszer is, 15 és 19 órai kezdettel. Gyüdi Sándor elmondta még, hogy a Csukás István mesejátéka kapcsán szervezett vetélkedő nyertese, a szegedi Béke Utcai Általános Iskola 250 diákja februárban tekintheti meg a Farsangi kalamajka című egyfelvonásos operát.

A Szegedi Kortárs Balett Alexander Bălănescu táncjátékával, az Insomniával indítja idei bemutatói sorát.

– Az táncjáték párhuzamos családtörténeteken keresztül mutatja be az ébrenlét és valóság közt lebegő tudatállapotot. Egy tizenéves lány áll a történet középpontjában, aki körül szétfoszlik minden illúzió, miközben csupán szeretetre vágyna. Az álmatlanság állapota új megvilágításba helyezi a valóságot, leleplez mindent és mindenkit, ráébreszt a sötét oldal létezésére, és ezt néha nem könnyű feldolgozni – árulta el a produkcióról Juronics Tamás művészeti vezető.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója hozzátette, folynak az egyeztetések, hogy Bălănescu is részt vehessen az egyik előadáson, dirigálhasson.

Gyüdi Sándor főigazgató és Koch Csaba, a Koch Pincészet tulajdonosa a sajtótájékoztatón együttműködési megállapodást írtak alá, és közösen jelentették be, hogy a Szegedi Nemzeti Színház a tradíciókat követve 2015-ben megválasztotta a színház borát, amely az alföldi székhelyű Koch Borászat Katarzis fantázianévvel ellátott Villányi Cabernet Savignon Classicus bora lett. A nedűvel hamarosan a színház nézőtéri büféiben is koccinthatnak az érdeklődők.

A Szegedi Nemzeti Színház nevében Gyüdi Sándor a sajtó munkatársai előtt köszöntötte Sándor János rendezőt, aki a napokban ünnepelte félévszázados szegedi jubileumát: 1965. január 9-én debütált a Rozsdatemető színpadra állításával.

Az ünnepelt vehette át a színház borának első butéliáját.

 

 

[nggallery id=489]

A szerző felvételei 


Címke: , , , , ,
2021.05.04 - tiszatáj

Jóllehet 1901-ben Párizsban modern esztétikai kurzusokon vett részt, a festészet és a művészettörténet területén Apollinaire autodidakta volt. Ám kitűnő ízléssel, ösztönösen ráérzett minden újra, azonnal meg tudta ítélni valamiről, hogy az valódi érték vagy sem. Úgy érezte, hogy küldetése van, támogatnia kell azokat a művészeket, akik egyfajta új esztétikát képviselnek a szokványos, idejét múlt festmények alkotóival szemben […]

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

A címmel kapcsolatban sok mindenre asszociálhat az ember. Többek között Szabó Magda Az ajtó c. regénye, illetve színpadi változata is eszünkbe juthat. A címbe emelt tárgy ráadásul ősi szimbólum is, és a mögötte meghúzódó valóság titkai mindig izgalmasak. Az ajtó mögött ott lehetnek a múlt emlékei, vagy éppen olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a külvilágra. Gömöri György kötetcímadó verse is számos értéket rejt… – BAKONYI ISTVÁN KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.05.02 - tiszatáj

GÖMÖRI GYÖRGY: ERDÉLYI ARCOK
Gömöri György hatvan év költői terméséből válogatta össze azt a három tucat verset, amelyek elszakíthatatlanok Erdélytől, pontosabban szólva Erdély atmoszférájától, történelmétől, a magyar szellemi életben betöltött szerepétől, illetve az ott élő magyar kisebbség helyzetétől. A jól átgondolt kötetkompozíció kétséget sem hagy a költő személyes kötődése felől, ám nem csupán Gömöri Erdély-képét ismerhetjük meg a verseken keresztül… – BARÁTH TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.29 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÉTERFY GERGELLYEL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
Az Akadémiánk online folyóirata, a Felhő Café biztosít bemutatkozási, publikálási lehetőséget a hallgatóknak és a lap Facebook-oldala élő adásokhoz, beszélgetésekhez, felolvasásokhoz nyújt több tízezer olvasót elérő felületet. Rendszeres kapcsolatban vagyunk kiadókkal, a végzett hallgatóink köteteit kiajánljuk, több végzett hallgatónk kötete jelent már meg a Librinél, az Álomgyárnál és a Kalligramnál… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.27 - tiszatáj

SZANISZLÓ JUDIT: LELI ÉLETE
A regény felütése úgy szól: „Egy fotó leírása következik”. De a fotók sokszor hiányoznak, a hangfelvételeket tartalmazó kazettákra pedig popslágereket vettek rá. Pontosan ez a nemrögzítettség, ez a hiány biztosítja a családregény megírásának lehetőségét: fotók és hangfelvételek véletlenszerű sorrendben, amelyek nem a referencialitásból merítik hitelüket, hanem abból, hogy az elbeszélő számára ugyanabban a „dobozban” foglalnak helyet, vagy foglalnának helyet, ha léteznének… – BOCSIK BALÁZS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

AZ IFJÚ NYOMOZÓ
Amennyire könnyednek tűnik a plakát, netán a cím alapján, olyan megkapó és rejtett tartalékokkal bír Evan Morgan bűnügyi mozija, 2020 egyik legnagyobb meglepetéssikerét eredményezve… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.23 - tiszatáj

Székely Örs kapta idén a Makói Medáliák irodalmi díjat, amelyet 2005-ben a József Attila-emlékév alkalmából alapított Makó város önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt… – JANÁKY MARIANNA INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2021.04.22 - tiszatáj

INTERJÚ JÓNÁS ZOLTÁNNAL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL 
Jónás Zoltán előadóművész, kultúraszervező, az erdélyi, felvidéki és észak-magyarországi egyetemeket összefogó Kortárs Hangon irodalmi pályázatának és műhelyének alapító főszervezője beszél a tehetséggondozásban szerzett tapasztalatairól… – PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő