Tiszatájonline | 2012. március 14.

Szegedi Nemzeti Színház: még három bemutató

Az idei évadra tervezett 14 bemutató utolsó három darabját – egy operát, egy balett produkciót és két egyfelvonásos színművet – március végén és áprilisban láthatja a szegedi közönség. Májusban pedig – az eladásokkal párhuzamosan – megkezdődik a színház épületének korszerűsítése is. 

Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operáját, Igor Sztravinszkij Orpheus és Bartók Béla A fából faragott királyfi című balettjét, valamint Szép Ernő két egyfelvonásos színművét, a Májust és a Kávécsarnokot mutatja be a következő hetekben a Szegedi Nemzeti Színház – jelentette be Gyüdi Sándor főigazgató az idei évad darabjairól szóló utolsó sajtótájékoztatón kedden a Nemzeti épületében.

Énekes színészetet hoz Ferkay Tamás

A főigazgató szerint a teátrum feladatának tekinti, hogy az operairodalom törzsanyaga mellett a nézők újdonságokat, ritkán játszott darabokat is láthassanak. Ugyanakkor fontos, hogy a műfaj klasszikus alkotásait is megismerhesse a közönség, ezért tűzik műsorra március 16-tól Puccini operáját, a Pillangókisasszonyt, amelyet az elsősorban Ausztriában és Németországban dolgozó rendező, Ferkay Tamás állít színpadra. A rendező szerint a szegediek énekes színészetet fognak látni, hallani az előadáson, amely zenébe foglalt mai dráma. Az opera címszerepét Létay Kiss Gabriella, az Operaház szólistája, illetve Kovács Éva kelti életre.
A Szegedi Kortárs Balett idei második bemutatójaként Igor Sztravinszkij Orpheus és Bartók Béla A fából faragott királyfi című művét játssza majd. A két mű összekapcsolásának ötlete Kocsis Zoltáné, aki a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli majd a produkció premierjén március 25-én – Bartók Béla születésnapján – Budapesten, a Művészetek Palotájában. A darab szegedi bemutatója április 20-án lesz – mondta Juronics Tamás, aki már sokadszor állítja színpadra Bartók darabját.

Felolvasószínház lesz a világnapon

Március 27-én, a színházi világnapon, felolvasószínházi előadás várja majd a szegedieket a kisszínházban: Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című drámáját Barnák László rendezi, a darab bemutatja, a harmincas-negyvenes generáció mit képes feláldozni azért, hogy megkaparintson egy jól fizető állást, és mi az a pont, ameddig el lehet menni, hogy valaki megtarthassa munkáját.
Az évad utolsó premiereként április 27-én Szép Ernő két egyfelvonásosát, a Májust és a Kávécsarnokot mutatja be a szegedi teátrum, a színműveket Bezerédy Zoltán színész-rendező állítja színpadra.

Májusban felújítás kezdődik

Félmilliárd forintos beruházás kezdődik hamarosan az Európai Unió támogatásával a szegedi teátrumban: kicserélik a nagyszínház teljes fűtési-légtechnikai rendszerét, valamint korszerűsítik elektromos rendszerét. Az uniós támogatás feltétele, hogy a teljes beruházás október végéig befejeződjön. Így a munkálatok fokozatosan már május 1-jétől megkezdődnek, mert a külső nyílászárók cseréjéhez fel kell állványozni a nagyszínház épületét, ez azonban az előadások megtartását nem befolyásolja. A kivitelezőnek augusztus 31-ig kell átadnia az épületet a társulatnak, amely rögtön megkezdi az október 6-án induló Armel-operafesztivál szegedi nyitóprodukciójának, az Andrea Chénier című Giordano-operának a próbáit.