02.20.
| Kortárs szlovák irodalom a Tiszatáj és a Kalligram című folyóiratokban >>>
02.29.
| Übü, a király a REÖK Stúdiószínpadán >>>
02.27.
| Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről >>>
02.18.
| Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban >>>
02.13.
| Két díva, ha találkozik: Ute Lemper és a legendás Marlene Dietrich „randevúja” a Müpában >>>
02.12.
| A Homo Ludens Project és a ZUG Színház februári programjai >>>
02.11.
| Jazz Kocsma – Simon Bettina Strand című kötetének bemutatója >>>
02.08.
| A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín >>>
02.05.
| Kilencedszer érkezik a Finn Filmnapok >>>
02.03.
| MADOKE – 5+1 ingyen nézhető doku vasárnapig! >>>
02.01.
| „Lét-közeli” művészet a Reök-palotában >>>
01.31.
| Müpa – Négy az egyben >>>
01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
NAPI TANDORI

02.14.
| Vitray Tamás Händel operában lép színpadra >>>
02.14.
| Kézzelfogható múlt, megújuló tájházak és szakralitás: a népi építészetről tartottak konferenciát >>>
02.11.
| Müpa – A jazz nagyágyúi Budapesten >>>
02.11.
| Az olvasáskultúra védelmében >>>
02.10.
| Történelmet írt az Élősködők című dél-koreai film >>>
02.01.
| Elhunyt Tornai József író, költő, a nemzet művésze >>>
01.31.
| A FOMO rendezője, Hartung Attila az Ivan & The Parazol dalához készített klipet >>>
01.18.
| Különleges Kakaókoncerttel készült a Miskolci Nemzeti Színház >>>
01.17.
| Világsztár érkezik Budapestre! – Az Animus elhozza olvasóinak Jo Nesbøt >>>
01.17.
| Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete >>>
01.16.
| JCDecaux – Jöjjön velünk egy kortárs művészeti utazásra! >>>
01.14.
| Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet >>>
01.14.
| Plusz előadást hirdet a Szabadtéri az Apáca show-ból >>>

Böndör Pál, Lövétei Lázár László, Máhr Gábor, Meliorisz Béla, Szöllősi Mátyás, Tandori Dezső, Werner Nikolett versei

Abafáy-Deák Csillag, Ferdinand von Schirach, Vincze Ferenc prózája

VOLTAM, SZÓLTAN – Tandori Dezső emlékére
(Debreczeni György, Dukay Barnabás, Fried István, Györe Balázs, Jász Attila, Szabó Marcell)

>>>

Első gong. Még el kell mennem pisilni. Lehúzom a cappuccinot, a mignont szép gyorsan belapátolom a számba. Második gong. Elindulok a mosdó felé, nincs sor. Kézmosás után próbálom helyreállítani arcom evés és ivás előtti állapotát. Harmadik gong. Előhalászom retikülömből a már félig gyűrött jegyet, megpróbálok javítani a helyzeten. Hét óra múlt két perccel. Nem baj, sose kezdik időben […]

>>>

Boldog Zoltán: Nem lehet NAT-ból házat építeni
2020.02.13 - tiszatáj

Ha az ember házfelújításba kezd, törekszik arra, hogy a munka elvégzése után a lakó és a látogató érezhesse a megújulást, a fejlődést.

A NAT egy olyan ház, amelyet látszatmegoldásokkal próbáltak átalakítani, és ez feltűnt az emberek egy részének. Mi ez az elnyagdult nyílászáró? Mi ez a furcsa színösszeállítás? Hogy néz ki ez a glettelés? Ezt az álmennyezetet egy szakember készítette?

Erről a házról mindenkinek van véleménye. Nem azért, mert mindenki ért hozzá, hanem mert mindenki érdekelt benne. Ez egy közös ingatlan, közös rezsivel, innen indul el a jövő. Tehát egy elég fontos hely.

Jenei Gyulával ellentétben engem nem zavar a hiszti, a szülői, a tanári, a kőműves-segédmunkási felháborodás. Megnyugtató, hogy egyáltalán az oktatásügy érzelmet vált ki az emberekből, és nem csak a megjósolhatatlan világvégéről és celebek párkapcsolati gondjairól értekeznek a közösségi oldalakon.

Éppen a  közöny, a hiszti elmaradása háborítana fel.

Fontos észrevenni, hogy sokaknak tetszik a felújítás. Ők éppen ilyen átalakításra gondoltak sok hazai, magyaros motívummal, piros, fehér és zöld ajtókkal, ablakokkal, nádtetővel, székely kapuval, és kéményre költözött gólyával.

Mások háborognak. Erről is szól a netokrácia: azé a hatalom, aki ügyesen menedzseli a véleményét, és párbeszédbe kerülhet a vele azonos szinten és véleményen lévőkkel, jól összeveszhet azokkal, akikkel nem ért egyet. A vitakultúrát is az iskolában lehetett volna megtanulni (nyelvtan- és irodalomórán), erről is lekéstünk, de a hisztiből is sokat profitálhatunk.

Ugyanis a NAT-hoz kapcsolódó nyilvános felszólalások alapján körvonalazódik egyfajta szakmai és társadalmi igény. Milyennek képzelünk el egy házfelújítást, egy átalakított otthont? Milyen legyen a modern kor fiataloknak szánt épülete?

Ahogy a szakmai és civil hozzászólásokból kiderült, a NAT nem veszi figyelembe a diákok igényeit és politikailag elég irányzatos.

A diákoknak újították fel a házat, de nem érdekelte a ház gazdáit, milyen színeket szeretnének a benne lakók, és milyen helyiségre lenne szükségük a fiataloknak. Piros, fehér és zöld lesz, oszt kész. Mindegy, hogy nekik a lila a kedvencük, mert az nem jó. Nem jó, mert ők fiatalok, és nem elég tapasztaltak a színekhez. Majd megszeretik, majd hozzászoknak. Piros, fehér és zöld házban is rajonghat valaki az angol popzenéért, csak csukott ablaknál hallgassa, mert megszólják a környéken, hogy nézd már, a kis magyar milyen globalista zenét hallgat, miközben matyó hímzéses takaróban alszik.

Nem kérdezték meg a tanárokat, a ház idősebb lakóit, és ez nem is baj – állítja Jenei Gyula. Úgyis csak veszekednének. Van ebben valami, hiszen őket nem kényszeríti senki arra, hogy a házba járjanak, ott lakjanak, és egyengessék a fiatalok útját. Ki lehet vonulni, el lehet menni pénztárosnak. Egyébként is a tanárok sokfélék. Keveset érdekli közülük a diák, csak igyekszik túlélni, hogy hazamenekülhessen. A tanárok véleményét fontos lett volna meghallgatni, de nem feltétlenül tartalmilag, ahogy Jenei Gyula gondolja. Hanem azt kellett volna kérdezni tőlük: szerintetek milyen igényeik vannak a fiataloknak? Mert ők nap mint nap látnak fiatalt, és bár nem mindig értik őket, előfordul, hogy igen. Ez a nagy fiatal számok törvénye.

Leszámolva az allegóriával: maradt az információmennyiség, sőt nőtt a teher. Az új ház nem lett praktikus, nem lett lakhatóbb. Egyre vastagabb és magasabb kerítés választja el a világtól. Sokan úgy gondolják, a lakók nem éreznék jól benne magukat, bár őket idáig – újra hangsúlyozom – még senki sem kérdezte. (Mégsem sikerült a leszámolás. Hiába, az irodalommal nem lehet leszámolni a hétköznapokban sem.) Ott maradtak a nagyi bútorai, és nem fér el tűlük a nagyképernyős tévé, a router és az Xbox, mert semmit sem akarunk kidobni, semmiről nem akarunk lemondani. Még a padlásra sem visszük föl. Olyan erőszakos, önfejű nagyapák lettünk, akik ellen lázadtunk volna diákkorunkban. Már pedig magyar címer kerül a falra, nem pedig Fluor Tomi-plakát – így húzzuk meg a határt nagyapailag.

Az öregek készítettek egy tantervet az Y-, X- és az Alfa-generációnak, készítettek egy múzeumot, egy skanzent, ami nem arra való, hogy lakjunk benne.

Arra való, hogy emlékezzünk a múltra, kiszakadva a jelenből.

Nagymama bútoraiból maradhatott volna nyugodtan, csak meg kellett volna tervezni, melyik szobába tegyük, és hogyan helyezzük el hozzá képest az LCD képernyőt. De ide már nem fér több minden. Egy régi bútort kicseréltek egy másikra, kicsit leporolták, de attól unalmas, lehangoló, zsúfolt az egész ház. A lakók és a látogatók szerint is. Ha pedig a felújításra felkért cég rosszul végezte el a munkát, akkor az ember reklamál, alkudozik, háborog. Végső esetben még el is költözik.

Mit lehetne tenni, hogy jól érezzük magunkat ebben a házban? Fessük át titokban a falakat? A tulajdonos tudta nélkül árusítsuk ki a régi bútorokat? Gyújtsuk fel az egészet?

Sokféle megoldás lehetséges, de a legvalószínűbb, hogy hozzászokunk. Ez jutott nekünk. Kis pénz, kis ország. Bezzeg Finnországban máshogy építkeznek, de erről ne is beszéljünk, mert minket nem érdekel a jelen, csak a múlt, csak a hagyomány, a régi értékek megőrzése. Mi a múltunkat akarjuk jelenné tenni, jó nekünk az olcsó látszatmegoldás, és ezzel megnyomorítjuk a lakókat, akik nem szívesen tanulnak és dolgoznak a házban.

(A szerző tanár, újságíró)


Címke: , , , , ,
2020.02.17 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS SZABÓ ISTVÁNNAL ÉS SÁNDOR PÁLLAL
Egy orvosprofesszor visszatér a szülőfalujába és körzeti orvosként próbál dolgozni. Szabó István Zárójelentés című filmjének a történetét a valóságból vette. Az Oscar-díjas rendező új filmének érdekessége, hogy a produceri feladatokat, pályatársa, Sándor Pál vállalta. A szegedi bemutató idején a Szeged Televízió vendégei voltak, ez a páros interjú annak a beszélgetésnek az írott változata.

>>>
2020.02.16 - tiszatáj

HORVÁTH VERONIKA:
MINDEN ÁTJÁRHATÓ
A grillázspoézis olvadós-ragadós, édes-keserű és törhető. A grillázspoézisnek is van költői énje, aki ragadós-olvadós, keserű-édes és törékeny. Leélni, felélni, megélni, elélni, átélni próbál. A próbaköveken végigmenni. Grillázstestbe szorult létezését leírni, kiírni, felírni, megírni, átírni, szétírni. Egy elsőkötetes szerző munkájáról kritikát írni grillázs-súlyos feladvány, ugyanakkor édes teher. Horváth Veronika Minden átjárható grillázskötete igazi magával ragadó(s) életcukrászdai csemege… – LAJTOS NÓRA KRITIKÁJA

>>>
2020.02.14 - tiszatáj

ÜNNEPELTÉK A NÉZŐK SZABÓ ISTVÁN ÚJ FILMJÉT SZEGEDEN
Tapsviharral köszöntötték a nézők az alkotókat csütörtök este Szabó István új filmje, a Zárójelentés közönségtalálkozóján a Belvárosi moziban. Az Oscar-díjas rendező az országos premier előtti telt házas vetítésen megköszönte a szegediek hozzájárulását, segítségét a mai társadalmunkról is látleletet adó filmjéhez… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

>>>
2020.02.13 - tiszatáj

Vállalkozásunk, mely Tandori Dezső „kezdetlen és végetlen” jelenlétének felidézését tűzte ki célul, nem keres kezdő- és végpontokat, a viszonyítás mindig mesterséges menedékeit, melyekhez tartva magát felméri a nehezen felmérhetőt, Tandori hozzájárulását az elmúlt évtizedek magyar- és világkultúrájához… – TÓTH ÁKOS

>>>
2020.02.13 - tiszatáj

PETRI GYÖRGY UTOLSÓ TANDORI-VERSE
A Búcsúsorok Dezsőnek című vers nemrégiben került elő Petri György hagyatékából, alighanem a költő utolsó alkotásainak egyike. Írásom címéül pedig a költő egy másik – a pálya első szakaszában íródott, a Körülírt zuhanásban napvilágot látott – versének címét választottam, mégpedig két okból is.

>>>
2020.02.11 - tiszatáj

A SZEGEDI MESTERTANÁR TANKÖNYVSOROZATÁT TALÁLTÁK
A LEGJOBBNAK A VILÁGON
Óriási sikert ért el Gárdián Gábor gordonkaművész, a szegedi Király-König Péter Zeneiskola mestertanára: a világ egyik legnagyobb zeneműkiadója, a Shanghai Music Publishing House megállapodást kötött vele a Gárdián Gordonkaiskola című tankönyvsorozatának kínai kiadásáról, és tervezik az angol–magyar verziót is a nyugati piac meghódítására… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
2020.02.11 - tiszatáj

A BÚCSÚ
Önéletrajzi ihletésű dramedy-vel robbant be tavaly a köztudatba Lulu Wang. Sundance-en debütált családregénye, A búcsú csírájában először 2016-ban a This American Life című rádióműsor részeként hallható What You Don’t Know-ban jelent meg. 100 percessé duzzasztott vallomása azonban – leszámítva a nyitó „valódi hazugság alapján” felütést – kevéssé méltó egy igazán érzékeny mementóhoz… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.02.10 - tiszatáj

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő