07.26.
| Te csak hallgatod Bob Dylan-t, vagy nézed is? >>>
07.05.
| MAMŰ Galéria – Könnyezet-Környezet / Weeping-Environment >>>
07.05.
| Nyári szabadtéri Képmás-estek a Halász-kastélyban >>>
06.27.
| Weöres Sándor Napokkal indít a Gyulai Várszínház >>>
06.27.
| Jazz Kocsma – Kele Fodor Ákos A szív vége című könyvének bemutatója >>>
06.14.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Lengyel András Tömörkény-tanulmányok című kötetének bemutatója >>>
06.13.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Színkép, hangkép, összkép című kötet bemutatója >>>
06.12.
| Könyvhét / Tiszatáj Könyvek – Petőcz András A visszaforgatott idő című könyvének bemutatója >>>
06.06.
| Tiszavirág Fesztivál >>>
06.06.
| A koreográfus >>>
06.05.
| Debreczeny György ezen a szép napon című kötetének bemutatója >>>
07.26.
| Szombattól lehet jegyet venni a THEALTER előadásaira >>>
07.25.
| Magyar képregényben éled újjá Zorro >>>
07.24.
| Alkotói rezidencia Szegeden és Újvidéken >>>
07.05.
| Legéndy Jácint verseskötetét ajánlja a Fekete Zajra érkező Ash Code >>>
07.02.
| Ivo Dimcsev tartja az idei THEALTER workshopját >>>
06.20.
| Új, állandó kiállítás emlékezik Szmoljanban Nagy László költőre >>>
06.19.
| Átadták az Év Gyerekkönyve Díjakat >>>
06.19.
| PesText − új nemzetközi irodalmi fesztivál Budapesten >>>
06.03.
| Meghalt Térey János költő, író, drámaíró >>>
05.29.
| Villámgyorsan épül fel az ország legnagyobb színháza >>>
05.25.
| Több cannes-i filmet a Mozinet mutat be a hazai mozikban >>>

Battai Detre István, Peter Brezňan, Németh Gábor Dávid, Normal Gergely, Petőcz András, Ivan Štrpka, Jan Těsnohlídek, Jiří Žáček versei
Bene Zoltán, Jódal Rózsa, Peter Šulej prózája
Gion Nándor hangjátéka
Petőcz András hatvanéves
Írások a magyar századforduló irodalmáról
Az 58. Velencei Képzőművészeti Biennáléról

>>>

BESZÉLGETÉS SZECSŐDI FERENC HEGEDŰMŰVÉSSZEL
Júniusban ünnepelte 65. születésnapját Szecsődi Ferenc hegedűművész. Ez egy muzsikus életében nem számít feltétlen fordulópontnak, ám Szecsődi egyetemi tanárként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának Vonós Tanszékét vezette. 23 éves korától tanított az akkori Zeneművészeti Főiskolán, majd jogutódján az egyetemi karán. A tanszékvezetést most át kell adnia, de a tanítást tovább folytatja… – MÁROK TAMÁS INTERJÚJA

>>>

Nők és fiatalok a THEALTER fókuszában
2019.07.15 - tiszatáj

A 29. THEALTER Fesztiválon augusztus 2. és 10. között 32 társulat 30 produkcióját láthatják a kortárs színház rajongói Szegeden. Idén a női témákra, női alkotókra, illetve a fiatal csapatokra fókuszálnak, a nemzetközi és a hazai fellépők mellett helyieket is hívtak. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik.

Nem könnyű a helyzet, kaotikusak a viszonyok – indította a hétfői sajtótájékoztót Martinkovics Katalin, a szegedi MASZK Egyesület alelnöke, a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál gazdasági vezetője, aki elmondta: idén újítottak, jelentkezés alapján is válogattak a programba társulatokat. Igazi, nagy sztárok talán most nincsenek, nem lép fel például a népszerű Pintér Béla és Társulata, de igyekeztek átfogó keresztmetszetet adni a kortárs magyar színházról, és az előadások sok mindenre reflektálnak abból, ami ma az országban, a világban és a színházban történik.

A szegedi önkormányzat, az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett 29. THEALTER Fesztivál kínálatban számos olyan produkció szerepel, mely kimondottan női témákkal foglalkozik. Például az Örkény Színház stúdió-előadása, Az üvegbúra – a Sylvia Plath regénye nyomán született előadás a huszadik század kultuszműve, mely a nővé válás stációit mutatja kíméletlen őszinteséggel Widder Kristóf rendezésében. Mészáros Piroska monodrámaként prezentálja saját életének egy szeletét a Call girlben: az átmenetileg feladat nélkül maradt színésznő pár éve multinál kezdett el dolgozni, ezt fogalmazta szövegkönyvbe, a Manna Produkció előadását Spáh Dávid rendezte. Járó Zsuzsa egyszemélyes darab bemutatójával érkezik: kemény, céltudatos, sikeres nő történetét meséli el, akivel mégis megtörténik az elképzelhetetlen, családon belüli erőszak áldozata lesz. Keszég László rendezésében, az Orlai Produkció és a MASZK Egyesület koprodukciójaként láthatják a nézők a Huszonhárom percet. Az Alaine – ideje a meghalásnak című produkciót Markó-Valentyik Annával és egy bábbal Ladányi Andrea álmodta színpadra. Polcz Alaine szövegei és Karády Katalin dalai kelnek életre a KL Színház előadásában, mely a Legjobb monodráma előadás díját hozta el az idei MOST-fesztről.

Queendom címmel a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz Szabó Veronika fantáziája. Improvizációs technikákkal női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig, nyolc művésznő segítségével. A KV Társulat Euripidész drámája nyomán alkotta meg a Médeia című előadást, mely ebben a változatban a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól. Czukor Balázs rendezésében Radnay Csillát, Spiegl Annát, Száger Zsuzsannát és Urbanovits Krisztinát láthatja a publikum.

Idén is teret biztosítanak fiatal színházi alkotók számára: hat csapat előadásait láthatják a nézők. A bOdyssey projekt visszatérő vendég, Escape című előadásukat háromszor lehet megnézni. A Keserű Imre magyar és svájci tanítványaiból álló társulat különleges formanyelvet használ, mely az érintésen alapul, ezen keresztül beszélik el az őket foglalkoztató történeteket, ez esetben a menekültkérdés kapcsán. Kelemen Kristóf idén a Megfigyelők című darabjával érkezik Szegedre. A mű a hatvanas évek Magyarországán játszódik, ahol az állambiztonság egy, a színművészeti főiskolán tanuló, magyar származású angol férfit figyeltet. Az FAQ Színház most két előadással, A per és a Krapek című darabokkal érkezik. Előbbi a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös produkció és Kafka művének adaptációja, Tárnoki Márk rendezésében, utóbbi pedig a Zabhegyező feldolgozása monodráma formájában, Ördög Tamás rendezésében, Holden szerepében Georgita Máté Dezsővel.

 

 

A színművészeti A Nyíregyháza utca című előadással is képviselteti magát, Szilágyi Eszter Anna darabját – mely a Színházi Dramaturgok Céhétől elnyerte a 2018-as Évad Legjobb Magyar Drámája díjat – Novák Eszter vitte színre akkor negyedéves zenés-színművész hallgatóival. A mű a hollandiai magyar, roma prostituáltak életéről szól. A Gang Színház különleges kezdeményezés, mely során nem a nézők mennek színházba, hanem a színház költözik a nézők udvarába. Tőlük az Egy kis térzene című, zenés előadást láthatjuk a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről, Kroó Balázs rendezésében. Ádám Anna előadásában, a sorry not sorry-ban három színpad fogadja a nézőket, melyeken három táncos, többnyire párhuzamosan adja elő szólóját a bűnbeesésről. A produkció a fiatal alkotóknak szóló Imre Zoltán Program (IZP) támogatásával valósult meg, mint ahogyan Horváth Nóráé is, aki két előadásban is érdekelt. Oberfrank Rékával közös produkciójában, az AfterEverAfterben a társkereséshez fűződő tapasztalataikat mutatják fel. A Beat című darabban pedig Ivanov Gáborral kiegészülve, különböző táncnyelveket használva keresik az utat egymás felé. Ez utóbbi előadásban néptánc elemek keverednek diszkóval, techno-val, hip hoppal, twerkkel és hardcore dance-szel.

A Szkéné Színházból érkezik Büchner Woyzeck-je, Hegymegi Máté rendezésében, a produkció az idei MOST Fesztről elhozta a Legjobb stúdiószínházi előadás díját, Major Erik pedig a Legjobb alakítás különdíját. Megismételhetetlen a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadás, hiszen a darab lényege, hogy egy színész csak egyszer adhatja elő, ráadásul a szöveget sem ismerheti előre, a bemutató időpontjában kapja kézhez. A SzínMűHely Produkció és az Átrium kísérletének első alanya Alföldi Róbert volt, Szegeden pedig most Medveczky Balázs lesz.

Koncertet is kínálnak: Tóth Bernát Réka és Vázsonyi János Szefárd dalok című estjét. A K3CI projekt rezidenciazáró bemutatóját is a THEALTER keretein belül rendezik meg. A Tünet Együttes nem ismeretlen a szegedi fesztivál közönsége előtt, idén is visszatérnek. Szabó Rékáék 15 éve dolgoznak együtt, A tünetegyüttes című előadásukban pedig saját történetüket mesélik el: múltjukat, jelenüket és jövőtlenségüket. Kiss István nem mindennapi tettre szánta el magát: a kaposvári színházban 30 évig dolgozott kellékesként, miután elhatározta: monodrámát ír Csütörtököt mondok? címmel. A végeredmény egészen különleges élmény.

A cseh Tereza Ondrová és a szlovák Peter Šavel a romantikus kapcsolatok sokféleségét térképezik fel az As Long As Holding Hands című táncprodukcióban. A kolzsvári Reactor csapatának 99,6% című előadása kilenc magyar és román művész közös alkotása, az együttélésről és a közös nyelvekről, az elfogadásról és a szolidaritásról. Szlovéniából két produkció is érkezik. A Moment – Zavod EN-KNAP Hős 2.0 című darabja az ambícióról szól. Uroš Kaurin és Vito Weis a fiatal szlovén színészgeneráció elsőrangú képviselői. Ebben a darabjukban arról akarják meggyőzni a nézőket, hogy ez az Előadások Előadása, ők pedig a lehető legjobb színészek. A 6 címet viseli a Slovensko Mladinsko Gledališče előadása, mely Szlovénia egyik legrégebbi színháza, ma pedig egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb társulata. A produkció valós eseményeket vesz alapul: hat fiatalkorú menekült kálváriáját mutatja be, ahogy egy város intézményrendszere próbálja „megoldani” az elhelyezésüket. Az előadás 2018-ban elnyerte a Maribori Színházi Fesztivál fődíját.

 

 

Idén a szegedi jelenlét is erős lesz – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Balog József, a fesztivál művészeti vezetője, a MASZK Egyesület elnöke. Több helyi alkotócsapat is bemutatkozik: a REÖK stúdiószínpadán vitték színre tavasszal Mrozek abszurd komédiáját, a Rendőrséget, Herczeg T. Tamás rendezésében. A Homo Ludens Projektől a HUMÁNIA című előadást láthatják a nézők a haza, hazaszeretet témakörében, Benkő Imola Orsolya rendezésében. A Barboncás Társulat Kiss Ágnes, Barnák László és Boncz Ádám szereplésével mutatja be Kafka Hotel című előadását a Bábszínházban – azt keresik közösen, saját életükben hol jelenik meg a kafkai világ. Perovics Zoltán társulata, a Metanoia Artopédia zárja az idei THEALTER-t, méghozzá a Diotima Szókratész bírái előtt című bemutatóval – a filozofikus mű Platón Szókratész védőbeszédét veszi alapul.

A bolgár származású, Londonban élő koreográfus, előadóművész Ivo Dimcsev tart idén mesterkurzust a művészeti képzésben résztvevő hallgatóknak, Tégy magadnak egy szívességet! címmel, melynek fókuszában a szólóelőadás fejlesztésének különböző lehetőségei állnak. Dimcsev a performansz művésze, a tánc, a színház, a zene és multimédiás eszközök sajátos és színes keverékét alkalmazza előadásaiban, annak idején Szegeden lépett fel először Magyarországon. A workshopot munkabemutató zárja majd.

Idén is fogadja a résztvevőket a blog jr., a THEALTER kritikusműhelye. A jelentkezők próbanaplót és fesztiváltudósításokat írnak Jászay Tamás, a Revizor kritikusa, szerkesztője mentorálásával. Minden délelőtt 10 órától lesz Kritikus szekció is: a nyitott és ingyenes szakmai beszélgetéseket a Régi Zsinagóga udvarán rendezik.

A fesztivál megnyitóját augusztus 2-án, pénteken 18 órakor tartják a Régi Zsinagóga kertjében – az érdeklődők részt vehetnek a Trafó, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című ősbemutatóján. A darab szövege egy kelet-magyarországi kisváros életéből táplálkozik, valós tapasztalatokra építve, de fiktív szereplőkkel. Barcsai Bálint rendezésében Bánfalvi Eszter, Horváth Dániel, Lévai Viola, Martinkovics Máté, Szabó Zola és Tenki Dalma lép színpadra. A drámát Gábor Sára írta, akit az idei POSZT-on a legjobb dramaturgnak járó díjjal jutalmaztak. 21 órától Ivo Dimcsev LIVE Solo Concert című előadását láthatják a nézők a kisszínházban. A jegyértékesítés a fesztivál előadásaira július 27-én kezdődik, online is lehet majd belépőt vásárolni, a THEALTER honlapján keresztül.

H. Zs.

 

 

Fotó: Hollósi Zsolt


Címke: , , ,
2019.08.19 - tiszatáj

KONTRA FERENC: AZ ÁLOM HÍDJA
Valahol Közép-Európában, a Duna mentén van egy város, amit alig két évtizeddel ezelőtt hetvennyolc napon át bombáztak. Atomtöltetű rakétákkal. Azért, hogy lerombolják a hidat, amely a folyó két partját, és így a város lakosságát összekötötte. A hídrombolás előzményeiről, apokaliptikus emlékéről és annak napjainkig tartó következményeiről szól Kontra Ferenc legújabb regénye… – MUDRICZKI JUDIT KRITIKÁJA

>>>
2019.08.14 - tiszatáj

MEGMENTETT MŰKINCSEK 2019
A Magyar Nemzeti Múzeum hiánypótló kiállítása, a Kő/Papír/Freskó (a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszék Diplomakiállítása) olyan precíz restaurátor munkafolyamatokba kalauzol el bennünket, amelyeket nem láthatunk mindennap. Maga a tárlat is olyan, mint egy kulisszajárás, belépve a kellemesen és szükségszerűen hűvös terembe az oldalfalon rögtön olvashatunk képpel, rövid curriculum vitae kíséretében az alkotókról… – TÓTH EMESE BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.08.11 - tiszatáj

REKORDOKKAL ZÁRT A 29. THEALTER FESZTIVÁL
Minden a nézőkön múlik – összegezte a rekord nézőszámot és jegybevételt hozó 29. THEALTER Fesztivál legfőbb tanulságát a szombat esti díjátadón Balog József, a  rendezvénysorozat művészeti vezetője. A közönségdíjat Szabó Veronika produkciója, a Qeendom kapta.

>>>
2019.08.09 - tiszatáj

KILENC PRODUKCIÓ SZEREPEL A SZEGEDI SZABADTÉRI 2020-AS MŰSORÁN
A Dóm téren öt, az újszegedi színpadon négy produkciót – koncertet, operát, rockoperát, musicalt és színdarabot – kínál a közönségnek 2020 nyarán a Szegedi Szabadtéri Játékok, jelentették be a fesztivál vezetői pénteken a REÖK-ben.

>>>
2019.08.08 - tiszatáj

HORVÁTH NÓRA A THEALTEREN
Felfedeztem egy szuper tehetséges táncost, illetve nem is én, hanem a Thealter szervezői, de még őket is megelőzte a táncos szakma, mert a grémium neki ítélte idén a Lábán Rudolf-díjat. Horváth Nórának hívják… – IBOS ÉVA ÍRÁSA

>>>
2019.08.07 - tiszatáj

KÖZÖS ÜGYEINK A 29. THEALTER FESZTIVÁLON
350 perc színház – ennyit, azaz majdnem hat órányi intenzív élményt és gondolatot kellett befogadnia annak, aki kedden végignézte a 29. THEALTER Fesztivál mindhárom aznapi előadását: a kolozsváriak, a színművészeti egyetem hallgatói és a két szlovén színészfenomén vendégjátékát… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.08.06 - tiszatáj

KETTŐS ÉLETEK
Idővel a klasszikus formanyelv hanyagolása is pózzá válik. Olivier Assayasszal legalábbis ez a helyzet. Poszt-’68-as, rock and rolltól lüktető, szabadság és szerelem ideáit is karóba húzó remekműve, a Hideg víz után egyre kevésbé volt képes fenntartani a nagyformátumú szerző imágóját – noha a valóság és fikció összeütközésével játszó, zömmel hiperrealista Irma Vepet és a Sils Maria felhőit összeköti a színészek lelkivilágának, plusz a műalkotás létrejöttének vizsgálata, a francia direktor az utóbbi időben jóval enerváltabban lát munkához… – SZABÓ ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.08.06 - tiszatáj

ABAFÁY-DEÁK CSILLAG
ÉS KÖLÜS LAJOS
Az az érzésem, hogy az idei Art Capital szlogenje (Régi és új álmok) rokonságban áll az amerikai álommal mint mítosszal, mely szerint minden egyén saját erejéből kemény munkával képes saját életét jobbá tenni, leginkább folytonos és növekvő jövedelemmel. Ha vitatható is felvetésem, az talán nem, hogy saját magunkba vetett hit és álmaink nélkül nem tudjuk jobbá tenni saját és mások életét. Kelet-Európában az utópiákból kijózanodtunk, de az álmokból nem…

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Hódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő