12.29.
| Nézőművészeti Kft. – EztRád >>>
12.22.
| Müpa – Perzsa szerelmes dalokkal repít a „Rózsák kertjébe” Alireza Ghorbani >>>
12.13.
| Cintányéros cudar világ jön a Szegedi Nemzetiben >>>
12.13.
| Vigyorgós pofád! – Szépírás kurzus felolvasó est >>>
12.10.
| Robotok – japán mesék – gördeszkák >>>
12.10.
| Homo Ludens – Adománygyűjtő koncert >>>
12.08.
| Ismert művészek is közreműködnek a JaMese zenekar új adventi lemezén és koncertjén >>>
12.04.
| Rosa Montero és Szécsi Noémi irodalmi találkozása >>>
12.03.
| Pannon Filharmonikusok – Felebarát zenebarát >>>
12.01.
| ArteKino – decemberben ismét az európai filmeké a főszerep! >>>
11.30.
| Téli mesevilág és végtelen szórakozás vár minden korosztályt a Müpa Kultúr Kültéren >>>
11.28.
| Pazar szereposztással érkezik Szegedre a Jézus Krisztus Szupersztár >>>
11.26.
| Álló ováció fogadta Montreux-ben Szentpáli Roland új darabját >>>
11.26.
| Pitchfórum a 2020-as Friss Hús Rövidfilmfesztiválon – várják a pályázatokat >>>
11.25.
| Erősen indítja az évet a MASZK Egyesület >>>
11.22.
| Nyilvános a Szegedi Szabadtéri jövő évi rendezőinek névsora >>>
11.21.
| Megjelent a JCDecaux „Álljon meg egy novellára!” című novelláskötete >>>
11.19.
| László Noémi és Vahram Martiroszjan kapja 2020-ban a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
11.18.
| Radnóti Zsuzsa kapja az első Art is Business – Fidelio „Művészek a művészekért” különdíjat >>>
11.16.
| Átadták a 16. Verzió Filmfesztivál díjait! >>>
11.15.
| Átadták az ARTtransfer-díjat – A Ludwig Múzeum a kortárs művészet közvetítésének elismerésére alapított új díját >>>
11.14.
| Fergeteges Molière-komédia az Újszegedi Szabadtéri Színpadon >>>

Áfra János, Bíró József, Tim Holland, Istók Anna, Nemes Z. Márió, Maud Vanhauwaert, Visky András, Vörös István versei

Jenei László, Kovács Eleonóra, Sántha József, prózája

Péter László emlékére (Apró Ferenc, Csapody Miklós, Gyuris György írásai)

66. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Abafáy-Deák Csillag és Kölüs Lajos írásai)

>>>

INTERJÚ FRIED ISTVÁNNAL
Fried István, az SZTE BTK oktatója, az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék professor emeritusa az augusztus 20-ai állami kitüntetések keretében Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át… – FRITZ GERGELY INTERJÚJA

>>>

Nők és fiatalok a THEALTER fókuszában
2019.07.15 - tiszatáj

A 29. THEALTER Fesztiválon augusztus 2. és 10. között 32 társulat 30 produkcióját láthatják a kortárs színház rajongói Szegeden. Idén a női témákra, női alkotókra, illetve a fiatal csapatokra fókuszálnak, a nemzetközi és a hazai fellépők mellett helyieket is hívtak. A jegyértékesítés július 27-én kezdődik.

Nem könnyű a helyzet, kaotikusak a viszonyok – indította a hétfői sajtótájékoztót Martinkovics Katalin, a szegedi MASZK Egyesület alelnöke, a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál gazdasági vezetője, aki elmondta: idén újítottak, jelentkezés alapján is válogattak a programba társulatokat. Igazi, nagy sztárok talán most nincsenek, nem lép fel például a népszerű Pintér Béla és Társulata, de igyekeztek átfogó keresztmetszetet adni a kortárs magyar színházról, és az előadások sok mindenre reflektálnak abból, ami ma az országban, a világban és a színházban történik.

A szegedi önkormányzat, az EMMI és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megrendezett 29. THEALTER Fesztivál kínálatban számos olyan produkció szerepel, mely kimondottan női témákkal foglalkozik. Például az Örkény Színház stúdió-előadása, Az üvegbúra – a Sylvia Plath regénye nyomán született előadás a huszadik század kultuszműve, mely a nővé válás stációit mutatja kíméletlen őszinteséggel Widder Kristóf rendezésében. Mészáros Piroska monodrámaként prezentálja saját életének egy szeletét a Call girlben: az átmenetileg feladat nélkül maradt színésznő pár éve multinál kezdett el dolgozni, ezt fogalmazta szövegkönyvbe, a Manna Produkció előadását Spáh Dávid rendezte. Járó Zsuzsa egyszemélyes darab bemutatójával érkezik: kemény, céltudatos, sikeres nő történetét meséli el, akivel mégis megtörténik az elképzelhetetlen, családon belüli erőszak áldozata lesz. Keszég László rendezésében, az Orlai Produkció és a MASZK Egyesület koprodukciójaként láthatják a nézők a Huszonhárom percet. Az Alaine – ideje a meghalásnak című produkciót Markó-Valentyik Annával és egy bábbal Ladányi Andrea álmodta színpadra. Polcz Alaine szövegei és Karády Katalin dalai kelnek életre a KL Színház előadásában, mely a Legjobb monodráma előadás díját hozta el az idei MOST-fesztről.

Queendom címmel a kortárs színház, a fizikai színház és a dragshowk metszéspontján egyensúlyoz Szabó Veronika fantáziája. Improvizációs technikákkal női és férfi ábrázolásokat vonultat fel a reneszánsztól a mai popkultúráig, nyolc művésznő segítségével. A KV Társulat Euripidész drámája nyomán alkotta meg a Médeia című előadást, mely ebben a változatban a nők kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről szól. Czukor Balázs rendezésében Radnay Csillát, Spiegl Annát, Száger Zsuzsannát és Urbanovits Krisztinát láthatja a publikum.

Idén is teret biztosítanak fiatal színházi alkotók számára: hat csapat előadásait láthatják a nézők. A bOdyssey projekt visszatérő vendég, Escape című előadásukat háromszor lehet megnézni. A Keserű Imre magyar és svájci tanítványaiból álló társulat különleges formanyelvet használ, mely az érintésen alapul, ezen keresztül beszélik el az őket foglalkoztató történeteket, ez esetben a menekültkérdés kapcsán. Kelemen Kristóf idén a Megfigyelők című darabjával érkezik Szegedre. A mű a hatvanas évek Magyarországán játszódik, ahol az állambiztonság egy, a színművészeti főiskolán tanuló, magyar származású angol férfit figyeltet. Az FAQ Színház most két előadással, A per és a Krapek című darabokkal érkezik. Előbbi a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel közös produkció és Kafka művének adaptációja, Tárnoki Márk rendezésében, utóbbi pedig a Zabhegyező feldolgozása monodráma formájában, Ördög Tamás rendezésében, Holden szerepében Georgita Máté Dezsővel.

 

 

A színművészeti A Nyíregyháza utca című előadással is képviselteti magát, Szilágyi Eszter Anna darabját – mely a Színházi Dramaturgok Céhétől elnyerte a 2018-as Évad Legjobb Magyar Drámája díjat – Novák Eszter vitte színre akkor negyedéves zenés-színművész hallgatóival. A mű a hollandiai magyar, roma prostituáltak életéről szól. A Gang Színház különleges kezdeményezés, mely során nem a nézők mennek színházba, hanem a színház költözik a nézők udvarába. Tőlük az Egy kis térzene című, zenés előadást láthatjuk a nyitottságról, az életigenlésről és a zene erejéről, Kroó Balázs rendezésében. Ádám Anna előadásában, a sorry not sorry-ban három színpad fogadja a nézőket, melyeken három táncos, többnyire párhuzamosan adja elő szólóját a bűnbeesésről. A produkció a fiatal alkotóknak szóló Imre Zoltán Program (IZP) támogatásával valósult meg, mint ahogyan Horváth Nóráé is, aki két előadásban is érdekelt. Oberfrank Rékával közös produkciójában, az AfterEverAfterben a társkereséshez fűződő tapasztalataikat mutatják fel. A Beat című darabban pedig Ivanov Gáborral kiegészülve, különböző táncnyelveket használva keresik az utat egymás felé. Ez utóbbi előadásban néptánc elemek keverednek diszkóval, techno-val, hip hoppal, twerkkel és hardcore dance-szel.

A Szkéné Színházból érkezik Büchner Woyzeck-je, Hegymegi Máté rendezésében, a produkció az idei MOST Fesztről elhozta a Legjobb stúdiószínházi előadás díját, Major Erik pedig a Legjobb alakítás különdíját. Megismételhetetlen a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című előadás, hiszen a darab lényege, hogy egy színész csak egyszer adhatja elő, ráadásul a szöveget sem ismerheti előre, a bemutató időpontjában kapja kézhez. A SzínMűHely Produkció és az Átrium kísérletének első alanya Alföldi Róbert volt, Szegeden pedig most Medveczky Balázs lesz.

Koncertet is kínálnak: Tóth Bernát Réka és Vázsonyi János Szefárd dalok című estjét. A K3CI projekt rezidenciazáró bemutatóját is a THEALTER keretein belül rendezik meg. A Tünet Együttes nem ismeretlen a szegedi fesztivál közönsége előtt, idén is visszatérnek. Szabó Rékáék 15 éve dolgoznak együtt, A tünetegyüttes című előadásukban pedig saját történetüket mesélik el: múltjukat, jelenüket és jövőtlenségüket. Kiss István nem mindennapi tettre szánta el magát: a kaposvári színházban 30 évig dolgozott kellékesként, miután elhatározta: monodrámát ír Csütörtököt mondok? címmel. A végeredmény egészen különleges élmény.

A cseh Tereza Ondrová és a szlovák Peter Šavel a romantikus kapcsolatok sokféleségét térképezik fel az As Long As Holding Hands című táncprodukcióban. A kolzsvári Reactor csapatának 99,6% című előadása kilenc magyar és román művész közös alkotása, az együttélésről és a közös nyelvekről, az elfogadásról és a szolidaritásról. Szlovéniából két produkció is érkezik. A Moment – Zavod EN-KNAP Hős 2.0 című darabja az ambícióról szól. Uroš Kaurin és Vito Weis a fiatal szlovén színészgeneráció elsőrangú képviselői. Ebben a darabjukban arról akarják meggyőzni a nézőket, hogy ez az Előadások Előadása, ők pedig a lehető legjobb színészek. A 6 címet viseli a Slovensko Mladinsko Gledališče előadása, mely Szlovénia egyik legrégebbi színháza, ma pedig egyik legizgalmasabb, leginnovatívabb társulata. A produkció valós eseményeket vesz alapul: hat fiatalkorú menekült kálváriáját mutatja be, ahogy egy város intézményrendszere próbálja „megoldani” az elhelyezésüket. Az előadás 2018-ban elnyerte a Maribori Színházi Fesztivál fődíját.

 

 

Idén a szegedi jelenlét is erős lesz – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Balog József, a fesztivál művészeti vezetője, a MASZK Egyesület elnöke. Több helyi alkotócsapat is bemutatkozik: a REÖK stúdiószínpadán vitték színre tavasszal Mrozek abszurd komédiáját, a Rendőrséget, Herczeg T. Tamás rendezésében. A Homo Ludens Projektől a HUMÁNIA című előadást láthatják a nézők a haza, hazaszeretet témakörében, Benkő Imola Orsolya rendezésében. A Barboncás Társulat Kiss Ágnes, Barnák László és Boncz Ádám szereplésével mutatja be Kafka Hotel című előadását a Bábszínházban – azt keresik közösen, saját életükben hol jelenik meg a kafkai világ. Perovics Zoltán társulata, a Metanoia Artopédia zárja az idei THEALTER-t, méghozzá a Diotima Szókratész bírái előtt című bemutatóval – a filozofikus mű Platón Szókratész védőbeszédét veszi alapul.

A bolgár származású, Londonban élő koreográfus, előadóművész Ivo Dimcsev tart idén mesterkurzust a művészeti képzésben résztvevő hallgatóknak, Tégy magadnak egy szívességet! címmel, melynek fókuszában a szólóelőadás fejlesztésének különböző lehetőségei állnak. Dimcsev a performansz művésze, a tánc, a színház, a zene és multimédiás eszközök sajátos és színes keverékét alkalmazza előadásaiban, annak idején Szegeden lépett fel először Magyarországon. A workshopot munkabemutató zárja majd.

Idén is fogadja a résztvevőket a blog jr., a THEALTER kritikusműhelye. A jelentkezők próbanaplót és fesztiváltudósításokat írnak Jászay Tamás, a Revizor kritikusa, szerkesztője mentorálásával. Minden délelőtt 10 órától lesz Kritikus szekció is: a nyitott és ingyenes szakmai beszélgetéseket a Régi Zsinagóga udvarán rendezik.

A fesztivál megnyitóját augusztus 2-án, pénteken 18 órakor tartják a Régi Zsinagóga kertjében – az érdeklődők részt vehetnek a Trafó, a MASZK Egyesület és a Füge Produkció Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című ősbemutatóján. A darab szövege egy kelet-magyarországi kisváros életéből táplálkozik, valós tapasztalatokra építve, de fiktív szereplőkkel. Barcsai Bálint rendezésében Bánfalvi Eszter, Horváth Dániel, Lévai Viola, Martinkovics Máté, Szabó Zola és Tenki Dalma lép színpadra. A drámát Gábor Sára írta, akit az idei POSZT-on a legjobb dramaturgnak járó díjjal jutalmaztak. 21 órától Ivo Dimcsev LIVE Solo Concert című előadását láthatják a nézők a kisszínházban. A jegyértékesítés a fesztivál előadásaira július 27-én kezdődik, online is lehet majd belépőt vásárolni, a THEALTER honlapján keresztül.

H. Zs.

 

 

Fotó: Hollósi Zsolt


Címke: , , ,
2019.12.06 - tiszatáj

LÁTVÁNYOS CSALÁDI MESEBALETT JURONICS TAMÁSÉKTÓL
Tombolva ünnepli a gyerekközönség a Szegedi Nemzeti Színházban Juronics Tamás és Czár Gergely Prokofjev zenéjére koreografált táncprodukcióját, a Hamupipőkét. A Szegedi Kortárs Balett előadása igazi családi program. A Müpa Fesztivál Színházában december 11-én mutatják be… – HOLLÓSI ZSOLT KRITIKÁJA

>>>
2019.12.05 - tiszatáj

45 ALKOTÓ TÖBB MINT HETVEN FELVÉTELE LÁTHATÓ A SZEGEDI TÁRLATON
Eifert János fotóművész válogatásában 45 kortárs magyar fotográfus táncművészeti képeiből nyílik kiállítás december 6-án, pénteken 17 órakor Szegeden, a REÖK-ben. A több mint hetven képből álló tárlat január 19-ig látható a Reök-palota második emeletén… – HOLLÓSI ZSOLT AJÁNLÓJA

>>>
2019.12.04 - tiszatáj

AZ ARANY KESZTYŰ
Fritz Honka hamburgi sorozatgyilkos 1970 és 1975 között négy, a város piroslámpás negyedének ivójában, Az Arany Kesztyűben részegedő prostituálttal és hajléktalan nővel végzett, feldarabolt tetemüket a lakásában rejtette el és mivel áldozatai többnyire magányosak voltak, senki nem kereste őket, a lakosságban fel sem merült, hogy pszichopata tizedeli a soraikat… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.12.04 - tiszatáj

IN MEMORIAM RADNÓTI MIKLÓS
Az Asztali beszélgetések sorozat 16. évadának november 28-án megrendezett alkalmán Ferencz Győző irodalomtörténész, költő, az ELTE egyetemi tanára, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia ügyvezető elnökének gondolatai segítségével emlékeztek Radnóti Miklósra a Petőfi Irodalmi Múzeumban… – GALAMBOS ÁDÁM BESZÁMOLÓJA

>>>
2019.12.03 - tiszatáj

SZŐCS PETRA FILMJE
Szőcs Petra Déva című filmje az összes dokumentarista játékfilmes megoldást előveszi, teszi mindezt elképesztő frissességgel és alkotói érzékenységgel. Ha a végeredményt tekintjük, úgy tűnik, hogy Szőcs Petra és a munkatársai a terepen képesek a Cséplő Gyuri rendezőjének könnyedségével és megfigyelőképességével mozogni, azaz Schiffer Pál nyomdokaiba léptek – ismétlem, ehhez különleges adottságokra van szükség, beleérzőképességre, a szereplők iránti különleges figyelemre… – SZÍJÁRTÓ IMRE KRITIKÁJA

>>>
2019.12.01 - tiszatáj

Áfra János, Bíró József, Tim Holland, Istók Anna, Nemes Z. Márió, Maud Vanhauwaert, Visky András, Vörös István versei

Jenei László, Kovács Eleonóra, Sántha József, prózája

Péter László emlékére (Apró Ferenc, Csapody Miklós, Gyuris György írásai)

66. Vásárhelyi Őszi Tárlat (Abafáy-Deák Csillag és Kölüs Lajos írásai)

>>>
2019.11.30 - tiszatáj

HOTEL MUMBAI
2008. november 26-án szélsőséges iszlám terroristák rohamozták meg a Mumbai-ban lévő Taj Hotelt – ugyan az agresszorok más célpontokat is kiszemeltek, az ausztrál Anthony Maras tavalyi túszdrámája a luxusszálloda ostromát helyezi fókuszba. Jellemezőek rá az igaz történetek manírjai, hibái jól láthatóak, a Hotel Mumbai mégsem gyászos kudarcba fulladt próbálkozás… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2019.11.29 - tiszatáj

MEGJELENT A TANULMÁNYOK 2019/1-ES SZÁMA ÉS MELLÉKLETE
Kézbe vehető az újvidéki Magyar Tanszék Tanulmányok című folyóiratának 2019/1-es száma. A hagyományoknak megfelelően a folyóirat első számával látott napvilágot A tanszék életéből című melléklet is, amely az elmúlt év során lezajlott események menetébe, a munkaközösség és a hallgatók munkájába és eredményeibe nyújt betekintést (képes) beszámolók, bibliográfiai adatok révén… – KIRÁLY TÍMEA AJÁNLÓJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő