MTI | 2023. május 10.

2023. május 11.

Liszt, a tanár címmel nyílik kiállítás a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban

Liszt, a tanár címmel Liszt Ferenc oktatói munkáját bemutató új időszaki tárlat nyílik május 12-én a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban, Budapesten.

Liszt Ferenc tanítványai körében a születésnapján (Weimar, 1884.)

A Liszt Ferenc Emlékmúzeum és a Cervantes Intézet június 30-ig látható közös kiállítása a zeneszerző oktatói tevékenységén keresztül kívánja bemutatni Liszt gondolkodásmódját. A tárlaton Liszt levelei, vázlatfüzetei, kottái, naplójegyzetei, kortársak visszaemlékezései és tanítványaitól származó dokumentumok tekinthetők meg – olvasható a budapesti Cervantes Intézet MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Mint felidézik, Liszt Ferenc oktatói pályája során az 1835-ben A művészek helyzetéről és helyükről a társadalomban című írásában megfogalmazott célkitűzéseket igyekezett megvalósítani. A kiállítás tematikája ezért nemcsak Liszt zongoratanári működésére szorítkozik, hanem kitér néhány konkrét példa bemutatásával az általa kiemelt interpretációs kérdésekre, a tananyag repertoárjának bővítésére, zenei értelmezéseire, zeneszerzői tanítására is.

Május 11-én, a kiállítás megnyitóján Miriam Gomez-Morán és Kiss Péter zongoraművész ad koncertet, akik május 13-án Liszt és Beethoven műveiből adnak matinékoncertet a Régi Zeneakadémia Kamaratermében.

A spanyol zongoraművészt számos spanyol és nemzetközi versenyen díjazták. Rendszeresen fellép Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Kínában is – áll a közleményben.