Tánc: örömforrás és kulcs az egészséghez

„Tánc-tér” címmel tart tánctábort Nyíregyházán 2013. augusztus 5. és 10. között a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége). A program nagy sikert aratott, mind a társastánc, mind a néptánc kedvelőinek körében. Közel száz 14 és 21 év közötti fiatal vett részt a táborban […]

Tánc-tér” címmel tart tánctábort Nyíregyházán 2013. augusztus 5. és 10. között a Matehetsz (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége). A program nagy sikert aratott, mind a társastánc, mind a néptánc kedvelőinek körében. Közel száz 14 és 21 év közötti fiatal vett részt a táborban, ahová táncpedagógusok ajánlásával, pályázati támogatással lehetett bekerülni.

A szakmai programok mellett a diákok mentális egészségére is figyeltek, ami nem meglepő, tekintve a mozgásforma lélekre gyakorolt pozitív hatását. Mint Demarcsek Zsuzsa, a tábor vezetője elmondta: „a tánc a testet és a lelket egyszerre fejleszti és alakítja, így az egyik legkomplexebb módszer a személyiség fejlesztésére. Örömforrást és élményt jelent, és  a társas együttműködésben, a közösségekben történő együtt munkálkodásban és a siker megélésében is egyedülálló, hiszen művelése életminőség-változást eredményez minden tánccal találkozó ember számára. (…) A néptánc kapcsán azt is ki kell emelni, hogy nemzeti kultúránk tovább éltetői is ezek a fiatalok, akik a viseletekkel együtt évezredek hagyományait öltik magukra. Megfelelő alázattal és tisztelettel merítenek a tiszta forrásból, a néphagyomány sokszínűségéből és értékrendjéből. A tánccsoportban egy kialakult és elfogadott norma érvényesül. A gyerekek, fiatalok egy közös cél elérése érdekében dolgoznak együtt, amelyért  képesek áldozatot hozni, amelyért szeretnek és akarnak dolgozni.”

A közösségi élmények megszerzésében, a baráti kapcsolatok kialakulásában fontos szerepet játszanak a drámapedagógusok által koordinált csoportépítő feladatok. Ennek jegyében a tábor végére közös koreográfia készül, amiben mindenkinek a saját stílusa, formanyelve érvényesül, a KAPCSOLAT projekttéma címet szem előtt tartva.

Örömmel konstatálhatták az érdeklődők azt is, hogy az iskoláskorúak körében egyre inkább terjed a tánc szeretete. Napjainkban már közel 90.000 diák részesül rendszeres táncoktatásban. „A tábor fő szakmai bázisát a  Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai alkotják.” – tette hozzá Demarcsek Zsuzsa.

Fontos azt is megemlítenünk, hogy a program nem ér véget a pénteki táborzárással, hiszen szeptemberben a Matehetsz szervezésében bemutatkoznak a nyári táborok, így tovább épülhetnek azok a közösségek, amiknek az alapját már lerakták.

Grezsa Csaba

Fotó: Demarcsek György