Fodor Barbara és Rácz Laura Lili: Évszakváltás

Szeretettel meghívjuk
Fodor Barbara és Rácz Laura Lili
ÉVSZAKVÁLTÁS című közös kiállításának megnyitójára
Megnyitja: P. Szabó Dénes kulturális újságíró, szociológus
Közreműködik: Borbíró Bíborka költő
2021. 10. 08. 18:00 Campus (emelet) Szeged, Vitéz utca 24.
Fodor Barbara:
Az SZTE JGYPK Képalkotás szakának utolsó éves, grafika szakirányos hallgatója vagyok.
Elmúlt egy évem a járványhelyzet, az engem ért események, és eddig szokatlan, de fejlődésre ösztönző lelki folyamatok hatására termékenyre sikeredett.
2020-ban II. díjban részesültem Művészetek területen a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága és A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön Alapítvány ’SZAB Tudományos Díj’ pályázatán. Mellette, szintén nagy örömömre, I. helyezettként juthattam tovább az OTDK Művészeti Szekciójába képgrafikai sorozatommal.
Viszont nem lehetett tökéletes a boldogság, ugyanis a képek csak online formában váltak megtekinthetővé a vírus és az ezzel járó korlátozások miatt. Így jött az ötlet, hogy amint lehetőségem nyílik rá, kiállítsak ebből az időszakból egy válogatott anyagot. Ezt láthatjátok most, Rácz Laura Lili festményeivel kiegészülve.
Vegyes, többnyire grafikai technikákkal létrehozott kollázsokat készítek. Az őszinte és mélyreható önismereti kísérletezésen és önkifejezésen túl, remélem, hogy vizuális világommal a szemlélőkben is elindíthatok olyan intuitív, vagy gondolati folyamatokat, melyekkel hozzásegíthetem őket önmaguk mélyebb megismeréséhez.
Rácz Laura Lili:
2019 végén vágtam bele új projektembe, amely a Femme Fatale címet kapta, ebből szeretnék most pár szeletet közönség elé tárni. Felkészülésem első éveiben tanította meg mesterem – Németh József festőművész – hogy soha ne beszéljek munkáimról és ezt megfogadva a projekt hátteréről írnék pár sort. Pszichoszomatika témája foglalkoztatott, hogy miként képes az emberi test reflektálni a lélekben zajló történésekre (és fordítva). Hiszem hogy, ahogy a mentális változások fizikai formát öltenek, úgy a fizikai változások is hatással vannak mentális állapotunkra. Így tudjuk belső világunk gyógyítani külső hatásokkal, ilyen többek számára az alkotás. Az alkotó kidolgozza, a látogató befogadja, majd átdolgozza mindazt amit ad egy-egy ilyen esemény. Ezért sem írnék munkáim tartalmáról, mert ahogy mások elé tárom, már nem az én történetem, onnantól már mindenkié. Kívánom, hogy mindenki fedezze fel sajátját és ha egy kicsit is részt tudok venni munkáim által ebben az utazásban, örömmel teszem. (SZTE JGYPK, képalkotás, festő szakirány)