Tiszatájonline | 2014. november 5.

1914–2014 – társadalmi törésvonalak a Kárpát-medencében

KONFERENCIA A SZEGEDI TÁRSADALOMTUDOMÁNYI SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZÉSÉBEN
Az idei konferenciánk az első világháború kora és jelen korunk párhuzamaival foglalkozik. Célja bemutatni Európa és hazánk egyik legnagyobb, még belátható közelségben lévő, traumáját. S ennek kapcsán a részletesen bemutatandó kutatási anyagok segítsenek megérteni a múltat és hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövekvő következő generációk és a laikus érdeklődők ne foglaljanak el szélsőséges álláspontot ennek megítélésében […]

KONFERENCIA A SZEGEDI TÁRSADALOMTUDOMÁNYI SZAKKOLLÉGIUM SZERVEZÉSÉBEN

Időpont: 2014. november 12.

A Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium magas színvonalú szakmai képzést folytató hallgatói szervezet, mely társadalmi problémákra érzékeny, szakmailag igényes értelmiség kinevelésére hivatott. Közösségünket a Szegedi Tudományegyetem ÁJTK-s, BTK-s, GTK-s és JGYPK-s hallgatói alkotják. Célunk, hogy tagjaink a szakkollégiumi kurzusok által gyarapíthassák tudásukat, melyet diákköri dolgozataikban felhasználhatnak, a későbbiekben pedig PhD hallgatóként tudományos munkáikban vagy a munkaerőpiacon kamatoztathatnak. Ugyanakkor nemcsak tagjaink, hanem a nagyközönség számára is nyitott tudományos és kulturális előadásokat is szervezünk.

Konferenciánk ismeretterjesztő jellegű. Reményeink szerint integrálja az egyetemi hallgatókat, oktatókat valamint az egyetemi közegen kívüli érdeklődőket. A társadalmi stabilitás alapvető fóruma lehet a közös múlt szakmai alapú, európai vitakultúrájú kibeszélése. Végezetül magyar tudományosság érdekeit szolgálja konferenciánk, amennyiben bizonyos történelmi toposzok megdöntését célozza. Fenti tevékenységeink mellett évenkénti rendszerességgel tudományos konferenciákat szervezünk. Az utóbbi néhány évben az alábbi témákban:

  • ’89 – Konferencia a rendszerváltozásokról (2009)
  • Kisebbségek – Integrációs problémák a magyar társadalomban (2010)
  • Deviancia (2011)
  • Sose növünk fel – ifjúságszociológiai konferencia (2012)

Az idei konferenciánk az első világháború kora és jelen korunk párhuzamaival foglalkozik. Célja bemutatni Európa és hazánk egyik legnagyobb, még belátható közelségben lévő, traumáját. S ennek kapcsán a részletesen bemutatandó kutatási anyagok segítsenek megérteni a múltat és hozzájárulnak ahhoz, hogy a felnövekvő következő generációk és a laikus érdeklődők ne foglaljanak el szélsőséges álláspontot ennek megítélésében.

program