MTI | 2023. november 19.

Budapest 150

Bemutatták a Budapest Nagyregény című kötetet

Bemutatták a Budapest Nagyregény elnevezésű kötetet csütörtökön a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban; a főváros 150. születésnapja alkalmából megjelent kötetbe huszonhárom kortárs magyar szerző írt történetet egy-egy kerületről.

Nyáry Krisztián író a Budapest 150. évfordulójára készült Budapest Nagyregény címû könyv bemutatóján (MTI/Koszticsák Szilárd)

A Budapest Nagyregény a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő eseménysorozat kiemelt projektje – hangsúlyozta Nyáry Krisztián irodalmár a kötet bemutatóján, hozzátéve, hogy a könyvhöz különféle programok, beszélgetések és kulturális események is kapcsolódnak.

Karácsony Gergely főpolgármester a könyvbemutatón kiemelte: a Budapest Nagyregény célja, hogy a főváros „megragadhatatlan sokféleségét” bemutassa marandadó formában és kézzelfoghatóan. A kötetben a legkiválóbb kortárs magyar írók osztják meg a fővárossal kapcsolatos élményeiket, gondolataikat – fogalmazott.

Faix Csaba, a Budapest Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy pályázaton gyűjtötték össze a fővárosiak lakóhelyükhöz köthető családi, személyes történeteiket, a helyi legendáriumokat, ez volt az első szakasza a projektnek. A fővárosiaktól 200 történet érkezett és ezek kerületek szerint kerültek az írókhoz, akik ebből bármit felhasználhattak. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a tervek szerint a civilek által beküldött történeteket visszaviszik a kerületekbe, ahol azok tovább élnek előadások és beszélgetések formájában.

A Budapest Nagyregény-projekt a Könyvfőváros program részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával valósul meg. A Budapest Nagyregény a Libri gondozásában jelent meg és péntektől érhető el a könyvesboltokban.

A huszonhárom fejezetből álló kötetet Tasnádi István és Péczely Dóra szerkesztette.

Annak ellenére, hogy a kötet 23 fejezetből áll és mindegyiket másik szerző jegyzi, mégis összefüggő történetté állnak össze – hangsúlyozta Tasnádi Péter, kiemelve: szabad kezet kaptak a szerzők, csak néhány korlátozás volt, például a terjedelem nem haladhatta meg a nagyjából 30 ezer karaktert írásonként.

Péczely Dóra szerkesztő hangsúlyozta: nem szóltak bele a szerzők stílusába, ötleteibe. Céljuk az volt, hogy a kortárs írók egyedi hangjából, belülről fakadó kreativitással egy különleges regény álljon össze, de a stílust tekintve 23 féle prózai művet olvashat a közönség a kötetben. Bármelyik fejezetből indulva, bárhonnan felfejthetővé válik a történet – hangsúlyozta Péczely Dóra.

Kovácsné Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója elmondta, hogy a kötet a Budapest Könyvfőváros program részeként valósult meg, a program célja az olvasás, a könyvek és a könyvtárak népszerűsítése.

A regény írói között van Cserna-Szabó András, Krusovszky Dénes, Vámos Miklós, Tompa Andrea, Bartók Imre, Fehér Renátó, Kemény Zsófia, Szvoren Edina, Simon Márton, Mán-Várhegyi Réka, Nagy Gabriella, Háy János, Németh Gábor, Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Kiss Noémi, Grecsó Krisztián, Dunajcsik Mátyás, Závada Péter, Szabó T. Anna, Szécsi Noémi, Kemény István, valamint Dragomán György.


A Budapest 150. évfordulójára készült Budapest Nagyregény című könyv (MTI/Koszticsák Szilárd)