Rejtő Jenő pincére, Nikola Tesla vagy Füttyös Gyuri képe kerülhet egy budapesti tűzfalra

A Színes Város Csoport újabb vállalkozása jegyében szerdán indult internetes szavazás eredményeként Rejtő Jenő, Nikola Tesla vagy Füttyös Gyuri emléke díszítheti majd a Mika Tivadar Ház tűzfalát.

Az Urbanlegends.hu, a Szeretlek Magyarország Médiacsoport és a Színes Város Csoport összefogásának célja, hogy internetes szavazással döntsenek az emberek arról: a három budapesti legendás alak közül melyikük története kerüljön fel a tűzfalra.

“Fél éve keresett meg minket Marinov Iván, a városi legendák szakértőjének számító Urbanlegends.hu oldal szerkesztője, hogy válasszunk ki három olyan történetet, amelyet érdemes falra festeni – mondta el Flór Péter, a Színes Város főtikára az MTI-nek. – Mostanra elkészültek a tervek, és a győztest a szeptember 26-án kezdődött szavazással választhatják ki az internetezők”.

Az első terv Rejtő Jenő névtelen pincérét ábrázolja, akinek a legenda szerint a szerző kéziratokkal fizetett a Japán kávéházban. A pincér munkája végeztével azonnal rohant pénzéért a szemközti kiadóba, ahol már türelmetlenül várták a kéziratot. A történet Rejtő-szakértők szerint nemcsak a kortársak visszaemlékezéseinek, hanem az író írásaihoz való viszonyának is ellentmond, inkább egy vándoranekdotáról lehet csak szó, ám a legenda olyannyira ismert és népszerű, hogy a szervezők szerint a “mesebeli” pincér megérdemel egy emléket.

A második terv Füttyös Gyuri életéhez kötődik, akit fél Budapest ismert a hetvenes-nyolcvanas években. Füttyös Gyuri – akinek emléke Gothár Péter Ajándék ez a nap című filmjében és Kováts Kriszta egy dalában is megmaradt – a járókelőktől egy forintot kért, Esti Hírlapjával pedig rácsapott minden arra járó nő fenekére.

A harmadik jelölt a világhírű feltaláló, Nikola Tesla, aki magyar barátjával, Szigeti Antallal közös városligeti sétája során felfedezte a váltóáramú motor alapjait. A fiatalon sokat betegeskedő Tesla számára magyar barátja és kollégája, Szigeti Antal találta ki, hogy rendszeres mozgással az egészsége is rendbe jöhet. Egy alkalommal egészen a Városligetig sétáltak, ahol – Tesla saját elmondása alapján – egy Goethe-idézet szavalása közben bevillant neki egy működési rajz, amelyet aztán pálcával gyorsan le is rajzolt a homokba.

A budapesti tűzfalak hosszabb távú kihasználásával és felújításával elsőként foglalkozó Színes Város Csoport alkotói eddig 12 ezer négyzetméter közfalat színesítettek ki Magyarországon. A mostani projekttel egy kísérletbe is belevágnak: az online közvetítésekre szakosodott nemzetközi médiavállalat, az Ustream támogatásával közvetítik majd a festési munkálatokat, amelyekbe bármikor bele lehet majd pillantani az interneten.

MTI 2012. szeptember 26., szerda 13:55