Magyar egyházi fotókiállítás nyílt Rómában

Via Lucis, a feltámadás, az öröm és a világosság útja címmel nyílt kiállítás advent második vasárnapján Párkányi Raab Péter szobrászművész alkotásairól készült felvételekből az olasz főváros egyik központi bazilikájában.

Fotó: szaléziak.hu

 A Forum Romanumon álló Szent Franciska-bazilika főhajójában sorakoznak a művészi fotók.

 Tizennégy, kőbe faragott stációt ábrázolnak, amelyeket a Kossuth-díjas Párkányi Raab Péter Péliföldszentkereszten, a fény útján, vagyis a szaléziánusok helyi rendházához vezető úton állított fel.

 A Miniszterelnöki Hivatal és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által támogatott kiállítást Szász Jenő, a kutatóintézet elnöke nyitotta meg a bazilikában.

Úgy nyilatkozott, hogy a mostani nehéz időkben, amikor Európában és a Közel-Keleten is háború dúl, jó, ha mi magyarok a szeretet, a béke, a hit és a remény üzenetét visszük a világba.

„Hiszünk abban, hogy a magyarság apostola lehet annak a Szent Istvántól örökölt értékrendnek, amely nem más, mint keresztény hitünk és az ebből fakadó nemzeti örökségünk” – hangoztatta Szász Jenő.

A magyarokkal és olaszokkal zsúfolásig megtelt templomban a kiállítás megnyitóját mise előzte meg, amelyet Varga Lajos váci segédpüspök mint főcelebráns, Benedetto Toglia, a bazilika rektora, László Attila, a kolozsvári Szent Mihály-templom plébánosa és Németh Norbert, a római Pápai Magyar Intézet (PMI) rektora mutatott be.

 Németh Norbert emlékeztetett arra, hogy a Szent Franciskának szentelt bazilika szorosan kötődik a magyar egyházhoz, miután július óta Erdő Péter bíboros római címtemplomának számít.