Pannon Várszínház: Eszenyi Enikő estje, Pilinszky-színmű bemutatója

Veszprém, 2011. november 16., szerda (MTI) – Két színházi csemegét kínál a bérleteseinek a hét végére a veszprémi Pannon Várszínház: szombaton este lesz Balatonfüreden Eszenyi Enikő A gyönyörben nincs középút című színházi estje, vasárnap este pedig Veszprémben Pilinszky János Élőképek című színművét mutatják be.

Vándorfi László, a színház igazgatója az esteket beharangozó szerdai veszprémi sajtótájékoztatón elmondta: Eszenyi Enikő estjén két női világ “találkozik”: ott lesz a kuplés, operettes, sanzonos egykori női ideál, amelyet a művész “egyszerre tesz idézőjelbe és vesz komolyan”. Emellett megjeleníti a magára és jogaira ébredő, enyhén militáns, szabad szájú, ám nőiességét nem tagadó, sőt azt a férfiak kontójára túlhangsúlyozó mai nőtípust is – tette hozzá, rámutatva: mindeközben híres sanzonok, operettek, tangók csendülnek fel.
Az előadáson megidézett költők: Forgács Zsuzsa Bruria, Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, fe Lugossy László, Nagy Gabriella, Rakovszky Zsuzsa és Tóth Krisztina.
Veszprémben vasárnap este mutatja be a színház Pilinszky János költő Élőképek című színművét. Vándorfi László szavai szerint – aki a bemutató előadás rendezője is -, “a költészet és a színház határán született zenei szerkesztésű játék a Pilinszkyre oly jellemző apokaliptikus vízió kultúrtörténeti utalásokkal, mégis mindenki számára ismerős érzésekkel, emberi helyzetekkel”.
Vándorfi László úgy fogalmazott, hogy Pilinszky Jánosnak a holokauszt “egészen más szempontból meghatározó élmény, mint ahogy erről általában beszélni szoktak, ő ezt a létezésen, a teremtés testén ütött begyógyíthatatlan sebnek tartja”. Ez valami végítéletes üzenet számára, hogy ember eddig eljuthatott – emlékeztetett a költőre a színházigazgató.
Meghökkentő látványt, felkavaró érzelmeket, gyönyörű szöveget és érzékeny színészi játékot ígér a megszokottól eltérő színházi est – mondta a várszínház direktora. Hozzátette: Pilinszky János látomását Schaár Erzsébet “megdöbbentő szoborkompozíciói és klasszikus zenei részletek egészítik ki”.
Az Élőképek 50 perces, egyfelvonásos színmű – jegyezte meg Vándorfi László, aki utalt arra is, hogy Pilinszky János november 25-én lenne 90 éves.

bjob brr

MTI 2011. november 16., szerda 11:26