Nemzetközi ösztöndíj a budapesti Európai Roma Kulturális Alapítványnak

Varsóban átadták az Igor Zabel Díjat: a kelet-közép-európai régióhoz kapcsolódó kiemelkedő kulturális gyakorlatokat elismerő kitüntetést idén Suzana Milevska macedón művészettörténész, a vizuális művészetek és kultúra szakértője kapta, aki a budapesti Európai Roma Kulturális Alapítványnak ítélte az egyik támogatói ösztöndíjat.

Az Igor Zabel (1958-2005) szlovén kurátorról, íróról, kultúraelméleti szakértőről elnevezett díjat először 2008-ban ítélte oda egy nemzetközi zsűri, amely a kultúraelmélet különböző területeit képviselő kimagasló alkotókat jutalmaz – tájékoztatta ljubljanai székhelyű Igor Zabel Kultúraelméleti Egyesület az MTI-t.

Az indoklás szerint az idei fődíjas, Suzana Milevska kiváló interdiszciplináris megközelítéséért, elméleti és kurátori gyakorlatáért érdemelte ki a 40 ezer euróval járó fődíjat, amelyet pénteken este vett át Varsóban. A közelmúltban folytatott kurátori projektje a The Renaming Machine (2008-2010) az emlékezet megváltoztatásával és újraírásával foglalkozik a politika, a művészetek és a vizuális kultúra területén. Az elmúlt években több, roma ügyeket és roma művészeket érintő kutatási projektben, kiállítások előkészítésében, szimpóziumok szervezésében vett részt.

Az Igor Zabel Díjhoz egy támogatói ösztöndíj is tartozik, amelynek kedvezményezettjét a fődíjat elnyert személy jelölheti ki. Suzana Milevska egyik kiválasztottja a budapesti Európai Roma Kulturális Alapítvány lett, amely 12 ezer eurós támogatást nyert el. Mint a közleményben szerepel, az alapítvány a roma kultúra és művészetek szerepét népszerűsíti és erősíti Európában. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány által vezetett kutatások, kurátori és művészeti projektjeik célja a roma közösségek elleni kedvezőtlen sztereotípiák leküzdése olyan témákon keresztül, mint a roma holokauszt, a romák elleni ellenérzések és a rasszizmus.

Szintén ösztöndíjban részesült Sabine Hänsgen Berlinben élő szlavisztika szakértő, valamint Klara Kemp-Welchet londoni művészettörténész.

Az Erste Alapítvány által létrehozott elismerést kétévente hirdetik meg.

MTI 2012. november 19., hétfő 14:24