Mélyebbre ás Ferdinandy György új kötetében

Mélyebbre ás és őszintén vall emlékeiről, többek között Puerto Ricó-i felesége magyarországi letelepedéséről Ferdinandy György József Attila-díjas író tizenhárom életrajzi novellát és hét jegyzetcsokrot tartalmazó új könyvében. A Mélyebbre című kötetet a 84. Ünnepi Könyvhéten mutatják be […]

Mélyebbre ás és őszintén vall emlékeiről, többek között Puerto Ricó-i felesége magyarországi letelepedéséről Ferdinandy György József Attila-díjas író tizenhárom életrajzi novellát és hét jegyzetcsokrot tartalmazó új könyvében. A Mélyebbre című kötetet a 84. Ünnepi Könyvhéten mutatják be.

Ferdinandy György kötete másfél év alatt készült el és az Egy másik élet című hosszabb elbeszéléssel indul. Az 1956-os forradalom leverése után Franciaországba emigrált író ebben a “fájdalmasan őszinte” fejezetben meséli el, hogy milyen lett volna az élete, ha 1956-ban nem hagyja el az országot.

“Azt képzeltem el, hogyan alakultak volna a dolgok, ha itthon maradok. Ezen biztos mosolyogni fog az, aki itthon élte meg ezeket az évtizedeket” – mondta Ferdinandy György az MTI-nek.

Kifejtette: elsőéves francia szakos diákként 1956-ban úgy hagyta el az országot, hogy vissza fog térni, miután befejezte tanulmányait. “Mindig is hazakészültem, de Strasbourgban 1958. június 16-án, éppen azon a napon írtak Nagy Imre kivégzéséről, amikor lediplomáztam. Világossá vált, hogy nem jöhetek haza, ekkor kezdődött tulajdonképpen az emigráns életem” – idézte fel a történteket, hozzátéve, hogy egész életében központi szerepet játszott a hazatérés gondolata.

A Szabad Európa Rádió minden héten küldött az írónak három vagy négy új magyar könyvet, amelyeket rendszeresen ismertetett. “Úgy töltöttem el a trópusokon 37 évet, hogy állandóan hazai irodalmat olvastam. Termékenynek mondható tudathasadás volt az életem, ezért is írtam meg ezt a kötetet” – magyarázta.

Több novellában is karib-tengeri feleségének nemrég történt magyarországi letelepedését meséli el. “A letelepedés alatt megismerkedtem az idegenrendészettel és a bürokráciával, amit alaposan ki is aknáztam könyvemben” – hangsúlyozta az író.

A kötet címe a tizenhárom novellára vonatkozik. Annak idején “kegyetlen” francia kritikusa mondta a huszonöt éves írónak, hogy próbáljon meg “mélyebbre ásni”. “Akkor nem értettem, de ma már igen, hogy újra végig kell menni kalandos életutamon és mindenütt mélyebbre kell ásni. Nem szabad megmaradni a felszínen, ami előtte gyakran előfordult velem” – magyarázta.

A Magyarországra hivatalosan 1995-ben visszatért író őszintén és nyíltan beszél tizenhárom évvel ezelőtti rákbetegsége miatt fellépett impotenciájáról is. “Mióta elrákosodtam, az impotencia is az én témakörömbe tartozik. Még ma is, ennyi idő után is gyakran szembesülök azzal, hogy nálunk Magyarországon rengeteg tabutéma van” – jegyezte meg.

Az író – mint minden férfi – szégyelli állapotát, de örül annak, hogy talált valamit, amit Magyarországon még nem mondtak ki. “Én pedig csak azért is kimondom” – emelte ki.

Ferdinandy György azt is elmondta, hogy a kötet jegyzeteinek hét csoportja 30-40 apró és őszinte “szösszenetből” áll, többek között első könyvéről vagy a tavalyi könyvhétről. “Jegyzeteimben nyíltabb vagyok és mérgelődőm például azon, hogy miután amerikai állampolgár lettem, beírták a papírjaimba, hogy a kaukázusi fajhoz tartozom, és bár nem szeretem az ilyen bélyegeket, azóta is ennek tartom magam” – tette hozzá az író.

MTI 2013. június 7., péntek 6:57