Megjelent Cserjés Katalin Álló csillagok (Egy gondolkodás [koncentrikus] körei) című tanulmánykötete

Álló csillagok

Tanulmányok egy gondolatkör vonzásában

Miért az asztronómia?

Eszmélkedői, majd elmélkedői pályámat – észre kellett vennem – hosszú évek óta állócsillagok kísérik. Ha állnak – nem kísérhetik. Képzavar. A gondolkodói pálya az, mely időről időre oda fordul, oda tér ezekhez a sugárzó gócokhoz (részben örököltek, nagyobb részt választottak). És ha néha megtagadni látszik is őket, évekre eltávolodván tőlük – aztán visszatér, újraolvasót tart, ismét megtalálja önmagát bennük.

Madách, Hajnóczy, Krasznahorkai, El Kazovszkij, s a kép-szöveg viszonyok legkülönbözőbb nemei, rájuk utalok a tanulmánykötet címében. Hozzájuk társulnak, vélük fognak kezet mind a többi témák is.

Álló csillagok (visszatérő gondolatmenetek, akár nyelvi szekvenciák is) találhatók nem egyszer az egyes írásokon belül is: egy gondolkodásmód, a művészethez való viszonyulás, hozzáférés sarokkövei – szöveghatárokon átnyúlva létesítenek kapcsolatot az elkülönböződő témákkal. Vegyék észre ezeket, kedves Olvasóim, s nézzék el nekem – ne önismétlésként, ellenben hangsúlytevésként érzékeljék!

(Vannak más álló csillagaim is. Ezeket azonban már megnevezni sem merem. Ezek állanak legközelebb hozzám. Oly félelmetesen közel, hogy még egy élet kellene, hogy írni merjek róluk. De nincsen másik élet.)

Forgassák haszonnal, vonzalommal e kötetet!

Szeged–Hódmezővásárhely, 2017. január végén


Álló csillagok. Egy gondolkodás (koncentrikus) körei

Vegyes tanulmányok. Szerző: Cserjés Katalin. Szerk. és borítóterv: Csenki Nikolett.

Lectum Kiadó, Szeged, 2017

Oldalszám: 450 lap, fekete-fehér képekkel

Bolti ár: 4.500 Ft