KÖNYVHÉT – Megjelent a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának ez évi antológiája

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) legújabb antológiája Szlovákiai magyar szépirodalom 2012 címmel.

A kiadvány vers- és prózaválogatás, a társaság tagjainak elmúlt évi lap- és folyóiratközlései alapján állították össze. A könyvet Szalai Zsolt költő, kritikus, a Fiatal Írók Szövetségének alelnöke mutatja be június 14-én Dunaszerdahelyen, az Arthe Cafe-ban – mondta el pénteken az MTI-nek Nagy Erika, az SZMÍT titkára, aki a kötetben megjelenő írások válogatását végezte.

A társaság 2004-től évente jelenteti meg a szlovákiai magyar szépírók előző évben publikált alkotásaiból összeállított antológiát abból a megfontolásból, hogy az érdeklődő közönség átfogó képet kapjon az írótársadalom tevékenységéről. A kiadvány 2006-tól a Szlovákiai magyar szépirodalom címmel jelenik meg.

Nagy Erika szerint a tavalyi irodalmi termés jó volt, idén is volt bőven miből válogatni. “Bizonyára lesznek olyan szerzők, akik sérelmezni fogják, hogy nem kerültek be a kötetbe, de az Ünnepi Könyvhétre meg kellett jelenni az antológiának, így le kellett zárni a válogatást” – jegyezte meg.

“Legnagyobb sajnálatomra több jeles szerző nem publikált tavaly, például Hizsnyai Zoltán vagy Tóth László, de szerintem semmivel nem volt rosszabb a termés, mint az előző években. A magyarországi lapokban viszont kevesebb szerzőnk publikált, mint tavaly” – tette hozzá.

A Vida Gergely szerkesztette 2012-es antológia írásai az Opusban, az Irodalmi Szemlében, a Kalligramban, a Bárkában, a Kortársban, a Korunkban és a Forrásban jelentek meg. A 28 író között szerepelnek többek között két Kossuth-díjas szerző – Tőzsér Árpád és Grendel Lajos – írásai, de képviselve van a fiatalabb generáció is, Csehy Zoltán, Szászi Zoltán és Juhász Katalin írásai által.

 
MTI 2012. június 8., péntek 17:08

Címkék: