KÖNYVHÉT – Meghitt hangvételű versek Báger Gusztáv új kötetében

Mégis, mégse, mégis címmel látott napvilágot a 83. Ünnepi Könyvhétre Báger Gusztáv új kötete, amelyet – kiadója szerint – a tavaly megjelent, Mindent begombolsz című munkájában összegyűjtött, meghitt hangvételű, naplószerű versek folytatásaként lehet jellemezni.

“Ebben a kötetben nagyon időszerű, intim hangvételű, bensőséges hangulatú költeményekkel reagál a szerző a világ mindennapos eseményeire. Báger Gusztáv felismerte, hogy a költő ma még kevésbé engedheti meg magának, hogy elmenjen a napok történései mellett, mint korábban. Így verseiben folyamatosan reflektál az őt szorosan és tágabban körülvevő világ eseményeire” – mondta Mezey Katalin, a Széphalom Könyvműhely irodalmi vezetője az MTI-nek.

A József Attila-díjas költő, közgazdász legújabb munkája a 11. versesköteteinek sorában. A mindennapi élet koreográfiáját követő versek hol prózaibbak, hol a szabályos lírai formákat követik, de egytől egyig jellemzi őket a személyes, vallomásos írói hangvétel.

A kiadóvezető kifejtette: a Mégis, mégse, mégis versei nem térnek el a költő korábbi munkáitól, leginkább a tavalyi könyvhétre megjelent, Mindent begombolsz című kötet folytatásaként lehet jellemezni. Korábbi munkáiban inkább a világ eseményeire való közvetlen reflexió volt a jellemző, új kötetét megelőző verseiben azonban már felfedezhető a lírikusabb, befelé fordulóbb, személyes hangvétel.

A költő már most további két kötetre való anyagot gyűjtött össze, így lehet számítani a folytatásra – jegyezte meg Mezey Katalin.
Báger Gusztáv 1961-ben végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen, ahol néhány évig tanársegédként dolgozott, majd tíz évig a Tervgazdasági Intézet tudományos főosztályvezetője volt. 1975 óta a Budapesti Corvinus Egyetem docense, kutatási területe az ökonometria. Első verseskötete 1996-ban jelent meg Örök párbeszéd címmel, ezt később szinte évente követték újabb versgyűjteményei. 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével, 2008-ban Bertha Bulcsú-emlékdíjjal, 2012-ben József Attila-díjjal tüntették ki.

A szerző az Ünnepi Könyvhét keretében pénteken 14-15 óra között, szombaton pedig 16-17 óra között dedikálja könyvét a Vörösmarty téren a Széphalom Könyvműhely 88. számú pavilonjánál.

MTI 2012. június 8., péntek 7:51