KÖNYVHÉT – Éhes élet címmel új könyv Jókai Annától

Jókai Anna Kossuth- és Prima Primissima-díjas író új regénye, az Éhes élet – amelyet vasárnap délután dedikál az író – arról szól, hogy a siker, a politika, a szex, a pénz bizonyos értelemben pusztítóan befolyásolja az egyén és egyben a nemzet életét.

Jókai Anna elmondta az MTI-nek: “Alapindíttatása a könyvnek az, hogy mindannyian, akik próbálunk boldogulni, Hamvas Béla-i értelemben néha túlzásba visszük az életéhséget. Arról próbálok beszélni sorsokon, történeteken keresztül, hogy ez az életéhség, ha nem vigyázunk, pusztítóan tudja befolyásolni a személyes viszonyokat és olykor a nemzet életét is. Ez az éhség megnyilvánulhat a pénzéhségben, a szexuális éhségben, a sikeréhségben, a hataloméhségben, a politikai játszmákban, akár az egész életet végigkísérő magasrendű Isten-éhségben” – emelte ki.

Az írónő a kötetben beszél az öregedésről, a halálról, a fiatalok és az idősek családon belüli kapcsolatáról, a rontott és élő szerelmekről. Egy év történetét írta meg hónapokra bontva. Bizonyos értelemben azonban megnyugtató, harmonikus befejezése van a könyvnek – tette hozzá.

A napjainkban játszódó történet szereplői folyamatosan szembesülni kényszerülnek a körülöttük sebesen változó világ szokatlan, új tényeivel, új élethelyzeteivel. “A dolgok olyanok, mint egy kaleidoszkóp, szétesnek, majd új formában állnak össze, és vannak kegyelmi pillanatok” – magyarázta, hozzátéve, hogy derűs távolságtartással, józan tárgyilagossággal, megértő iróniával ábrázolta a mozgalmas történet minden szereplőjét.

“Az értelmes élet keresése, mindez olyan stílusban, ami hasonló a Ne féljetek című regényemhez – amely 1998-ban jelent meg, és 22 kiadást ért meg. De ez nem jelenti azt, hogy az előző regényt folytatnám. Ez a könyvem is azokból az élethelyzetekből táplálkozik, amelyeket oly sokszor szorongatóan élünk meg” – fejtette ki.

Arról is írt a könyvben, ami a szereplőknek a lelkében a cselekvéseikkel és a párbeszédeikkel egy időben végbemegy, “szinte leleplezése az emberi léleknek, az ellentmondásnak, amit gyakran érzünk: másként nyilvánul meg az ember a világban, mint amit önmagában érez” – jegyezte meg.

Férfi és női szerepekbe burkolva írta meg azokat a helyzeteket, amelyeket az ember az idő előrehaladtával megélhet. “A felismerésért, a világosságért való küzdelem az élet utolsó percéig tart, és az utolsó szakasz éppen arra való, hogy felismerjük tévedéseinket, hogy rendszerezzük azokat az igazságokat, amelyeket megismertünk, és próbáljunk meg nemcsak materiális javakat hagyni, hanem egy olyan lelki, szellemi segítséget is, amelyet utódaink hasonló helyzetekben használhatnak” – foglalta össze Jókai Anna.

A könyv borítóján Kubinyi Anna Prima Primissima-díjas textilművész alkotása, a Kék madár stilizált változata látható – tette hozzá.
A Széphalom Könyvműhely kiadó vezetője, Mezey Katalin azt mondta a könyvről az MTI-nek, hogy talán az első igazi 21. századi családregény, amelyben már semmi sem azt jelenti, amit még akár ötven évvel ezelőtt is jelentett és ahogy fogalmazott, Jókai Anna sodró lendületű regényt írt.

Az Éhes élet című regény ünnepélyes bemutatója június 21-én, csütörtökön 18 órakor lesz a Duna palotában. Cs. Varga István irodalomtörténész beszél a könyvről, Piros Ildikó, Huszti Péter, Kubik Anna és Lukács Sándor pedig részleteket olvas fel az Éhes életből.

MTI 2012. június 8., péntek 17:08

Címkék: