KÖNYVHÉT – A Kalligramm Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett

A Kalligram Kiadó 17 újdonsággal jelentkezett a 83. Ünnepi Könyvhétre, egyebek mellett Kőrösi Zoltán Az utolsó meccs – Történetek a titkos magyar focikönyvből, Grendel Lajos Távol a szerelem és Kerékgyártó István Rükverc című könyvével – mondta el Mészáros Sándor főszerkesztő pénteken az MTI-nek.

Kerékgyártó István novellaciklusának hősei perifériára került kisemberek, akik, amíg volt munkájuk, pincérek, kocsikísérők, bolti eladók, biztonsági őrök voltak. Grendel Lajos kisregényének főhőse a halál és a szerelem rejtélyével küzd egész életében, Barnás Ferenc Másik halál című regénye a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjairól villant fel pillanatképeket.

Dokumentumokon, jelentéseken, értékeléseken, a szerző korábbi írásaiból vett idézeteken át mutatja be egy “bizalmas nyomozás” történetét Györe Balázs Barátaim, akik besúgóim is voltak című kötete. A Burger Barna fotóival illusztrált Kőrösi Zoltán-kötetben 42 novella rajzol ívet a pályák világától az életutat megjelenítő két félidőig. Márton László M. L., a gyilkos című, két kisregényből és egy elbeszélésből álló könyvében a szerző köznapinak mutatkozó, de óriási belső feszültségeket hordozó jellemek és helyzetek ütköztetésével viszi előre az eseménysorokat, miközben az emberi létezés alapfeltételeire kérdez rá. Péterfy Gergely Örök völgy – Pannon mese című regényében a történelmi tények és a fikció, a mese, a csoda és a lehetséges egyformán érvényesként van jelen.

Az újdonságok között szerepel Zeidler Miklós A labdaháztól a Népstadionig című könyve. A gazdag képanyaggal illusztrált kötetben szereplő írások a magyarországi modern sport előtörténetének és a 18. század közepétől a 20. század közepéig tartó, mintegy kétszáz éves időszakát fogják át.

Mészáros Sándor felhívta még a figyelmet Gyenge Zoltán Pszeudo Kierkegaard: A megfordult világ című filozófiai esszékötetére, Mihályi Gábor Két apa között – A magyar baloldal tragédiája (1899-1990), Hárs Endre Herder tudománya című művére és Harmath Artemisz Kacér romok – A kortárs magyar líráról című irodalomtudományi munkájára.

MTI 2012. június 8., péntek 17:56

Címkék: