Hadik Andrásra emlékeznek a Vajdaságban

Halálának 222. évfordulóján, március 12-én az Újvidék közelében lévő Futakon emlékeznek meg ünnepélyes keretek között az egykori legendás huszártábornokról, Hadik Andrásról.

A futaki Jézus szíve római katolikus templomban, Hadik András nyughelyénél Csáki Sörös Piroska nyugalmazott egyetemi tanár mond emlékbeszédet hétfőn délben, majd a futaki mezőgazdasági szakközépiskola magyar tagozatának két diákjának szavalata következik. Az ünnepség végén elhelyezik az emlékezés koszorúit és a kegyelet virágait.
A tavalyihoz hasonlóan az idei megemlékezés szervezői is az újvidéki magyar kultúra lovagjai – mondta el az MTI-nek Kaszás Károly műsorfelelős.
Hozzátette, hogy az idei ünnepségen várhatóan részt vesz Hadik Adrienn, az újvidéki Nikola Tesla iskola nyugalmazott matematikatanára, Hadik András leszármazottja.
Mivel a futaki magyar közösségnek egyelőre nincs egyesülete, önszerveződésükhöz a Hadik-megemlékezés is hozzájárulhat – hangsúlyozta Kaszás Károly.
Az 1710-ben született és 1790-ben elhunyt Hadik András a 18. század legsikeresebb magyar katonája. Legismertebb haditette Berlin megsarcolása volt 1757-ben, a hétéves háborúban (1756-63). A háború befejezése után a Délvidéken a csernovici és futaki uradalmat kapta királyi adományként, valamint grófi rangot is szerzett.

MTI 2012. március 10., szombat 17:20