Ghymes Fesztivál a Szent György-hegyen

A Ghymes Fesztivál fénypontja idén is a Szarka Gyula vezette együttes koncertje volt. A július 4. és 6. között zajló, immár kilencedik össz­művé­szeti rendezvényt most is a Szent György-hegyi Hegymagason rendezték meg. A fesztivál középpontjában elsősorban zene, irodalom, színház és gaszt­ro­nó­mia állt […]

Ghymes Fesztivál csúcspontja idén is a Szarka Gyula vezette együttes koncertje volt. A július 4. és 6. között zajló, immár kilencedik össz­művé­szeti rendezvényt most is a Szent György-hegyi Hegymagason rendezték meg. A fesztivál középpontjában elsősorban zene, irodalom, színház és gaszt­ro­nó­mia állt.

A Ghymes Fesztivált 2010-ben rendezték először a Balaton északi partján található Hegymagason. Az első három Ghymes Fesztivál a Felvidéken, Párkány mellett volt, 2009-ben pedig a Káli-medence, Taliándörögd volt a helyszín.

„Többségében magam válogatom a fesztivál programját, de természetesen segít ebben öcsém, Tamás is. A Ghymes indulása óta eltelt több mint három évtizedben rengeteg zenésszel, színésszel, irodalmárral kerültünk jó kapcsolatba, és általában azokat hívjuk meg fellépni, akiket egyébként is ismerünk” – mondta korábban Szarka Gyula, a Ghymes gitáros-énekese, a fesztivál főszervezője az MTI-nek.

dsc_0277

A fesztivált július 4-én, pénteken nyitotta meg Tapolcán Császár László, a város polgármestere. Aznap este Hegymagason a Csűrdöngölő és a szlovák Michal Smetanka adott koncertet, Szarka Gyula bemutatta új szólólemezét (Ámor és az őrület), költői estet tartott Szarka Tamás, a Soproni Petőfi Színház társulata pedig A bor dicsérete című előadását adta elő.

Másnap, július 5-én, szombaton délelőtt geotúra indult a Szent György-hegyen, 11 órától hordógurító versenyt rendeztek, délután Szarka Gyula pincéjében kamarazenei koncert tartottak, 18 órától filmvetítés: Tóth Péter Várak és várromok – a Balaton-felvidék egyedi tájértékei című alkotása volt látható. Este hét órától a Hollóének Hungarica Régizene Együttes lépett színpadra, igazi örömzenét előadva, majd a Bab Társulat óriásbábos előadásán kacaghatott a közönség.

dsc_0388

Az igazán nagy tömeg estére gyűlt össze. A Szarka fivérek által vezetett Ghymes tíz órakor lépett a hegymagasi nagyszínpadra és „Best of”-koncertjén az eddigi három évtizedes pályafutása legemlékezetesebb dalait játszotta el.

A Ghymes Fesztivál július 6-án vasárnap Hegymagason szentmisével ért véget.

A rendezvény kísérő programjai közé ruhakiállítás, kirakodóvásár, kirakodóvásár tartozott és kézműves foglalkozásokat is tartottak. Természetesen meg lehet kóstolni a Szent György-hegyi borokat, köztük Szarka Gyula saját, Szent György-hegyi pincéjéből származó fehérborokat is.

[nggallery id=395]