A magyar kultúra napja – Kontra Ferenc író Márai Sándor-díjat kapott

Kontra Ferenc író Márai Sándor-díjat, Bagossy László rendező és Tóth Sándor fafaragó Csokonai-díjat vett át kedden, a magyar kultúra napján Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és L. Simon László kultúráért felelős államtitkártól a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Kassán, Márai Sándor szülővárosában a napokban kezdődött az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat – idézte fel az emberi erőforrások minisztere a díjak átadása előtt. Balog Zoltán kiemelte: Kassa Márainak köszönheti azt, hogy ma Európa Kulturális Fővárosa lehet, ennek ellenére a megnyitó ünnepségen alig eshetett szó arról, hogy Márai magyar író volt.

Kétféle módon veszítheti el egy közösség a kultúráját: ha kisebbségi sorban van, és nem engedik érvényesülni vagy úgy, ha egyszerűen nem éli meg azt – figyelmeztetett a miniszter, hozzátéve: ha egy közösségnek nem hiányzik saját kultúrája, akkor elkezdődik szellemi, lelki leépülése.

Balog Zoltán elmondása szerint L. Simon László államtitkárral nagy küzdelmet folytattak, hogy minél több forrást szerezzenek a terület számára, így a magyar állam 2013-ban összesen 100 milliárd forintot fordít a magyar kultúrára, hozzáfűzte azonban: a kultúra nem pénz, hanem belső elhatározás kérdése.

L. Simon László arról szólt, hogy a kormányzat a magyar nemzet, a Kárpát-medencei magyarság egészében gondolkodik. “Sződemeter és Budapest, Csurgó és Kassa azonos szellemi tartományok, a mi kormányunk számára nincs különbség település és település között” – közölte.

Mint hozzátette: “büszkék vagyunk arra, hogy a legkisebb település művelődési házával is foglalkozunk, visszaállítottuk a kulturális normatívát és olyan finanszírozási rendszert alkottunk meg, amely a legkisebb település számára is lehetővé teszi, hogy fenntartsa kulturális intézményét”.

A nem hivatásos, amatőr színjátszás, vers- és prózamondás, bábjátszás, kórus- és zeneművészet, képző-, fotó-, film-, videó-művészet, táncművészet, valamint a hagyományőrzés, a tárgyalkotó és előadó népművészet területén elért kimagasló művészeti munka elismeréséért Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjban részesült Bagossy László drámatanár, rendező és Tóth Sándor fafaragó; Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjban pedig az egri Cantus Agriensis Kulturális Egyesület, a Tamási Koncert-Fúvószenekar, valamint a Jászság Népi Együttes.

A közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával nyújtott kiemelkedő teljesítményért Minősített Közművelődési Intézmény Címet érdemelt ki a budapesti Corvin Művelődési Ház, a százhalombattai Barátság Kulturális Központ és a Pest Megyei Közművelődési Intézet. A Közművelődési Minőség Díjat a Budapesti Művelődési Központ nyerte el idén.

A könyvtári minőségirányítás alkalmazásával elért kimagasló eredményeiért, a magas színvonalú, az olvasók elégedettségét biztosító szolgáltatások megvalósításért és folyamatos fenntartásért az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár a Minősített Könyvtár Címet érdemelte ki.

A kitüntetési rendelet tavalyi módosítása miatt a korábbinál kevesebb díjazott vehetett át idén kitüntetést, ám megemelt összegű elismerésben részesültek.

MTI 2013. január 22., kedd 15:43

Kép: Kontra Ferenc prózaíró átveszi a Márai Sándor-díjat L. Simon László kultúráért felelős államtitkártól. MTI Fotó: Kovács Attila