Civilek a Szegedi Ifjúsági Napokon

A napokban vette kezdetét a Dél-Alföld legnagyobb zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok. A hajnalig tartó bulizás, a felhőtlen szórakozás mellett csakúgy mint tavaly, idén is helyet kaptak a fesztiválon a különböző civil szervezetek és az ifjúsági korosztálynak szolgáltató közigazgatási intézmények […]

A napokban vette kezdetét a Dél-Alföld legnagyobb zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok. A nyár utolsó ilyen nagyszabású rendezvénye idén a hazai előadókra fókuszál. A magyar könnyűzene legnagyobbjai szórakoztatják napról napra a Tisza partjára látogató több ezer fiatalt. A hajnalig tartó bulizás, a felhőtlen szórakozás mellett csakúgy mint tavaly, idén is helyet kaptak a fesztiválon a különböző civil szervezetek és az ifjúsági korosztálynak szolgáltató közigazgatási intézmények.

A fesztivállakók életét színesítő szervezetek a Civil Faluban rendezték be sátraikat, ahol a fesztivál ideje alatt délelőttönként várják az érdeklődőket. A Faluban helyet kapó közel száz civil mozgalom igen színes palettán mozog, így mindenki megtalálhatja a számára tetszőt. Válogathatunk többek között egészségmegőrző és prevencióval foglalkozó, a környezetünk megóvásában segédkező, a fiatalok professzionális fejlődését ösztönző, valamint kulturális szervezetek közül. Információt kaphatunk az Európai Unióban való tanulásról, munkavállalásról, önkéntes lehetőségekről, különböző csereprogramokról. A Faluba költözött a Szegedi Tudományegyetem és a köré csoportosuló egyéb szervezetek is jelen vannak. A központban lévő Civil színpad idén először kapott helyet a fesztiválon, ám máris népszerű helyévé vált a fiataloknak. Itt napközben a különböző szervezetek képviselőivel, folynak beszélgetések, de a tudomány számos területét érintő előadásokat és koncerteket is hallgathatunk.

A Civil faluban főtér mellett található az Esélyek Kertje, ahol a valamilyen okból hátrányos helyzetű emberekkel foglalkozó helyi és regionális szervezetek foglalnak helyet. Itt mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen nehézségekkel küzd meg nap mint nap egy fogyatékkal élő vagy más hátrányos helyzetű társunk. A fesztiválozók kipróbálhatják, hogy milyen kerekes székkel közlekedni, vagy hogyan lehet boldogulni valamely érzékszervünk hiányával, továbbá megismerkedhetnek olyan eszközökkel, amelyek a fogyatékkal élők mindennapjait segítik.

A faluban a kultúra és a tudomány képviseletében a Csempészek Határok Nélkül elnevezésű kezdeményezés keretében a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál szervezői, a Science Caffé és az Irodalmi Jelen munkatársai egy standon foglalnak helyet. Náluk részt vehetünk egy tudományos kísérletben, ahol egy Szegeden készült mérőműszer segítségével megtudhatjuk, hogy metánkibocsájtók vagyunk-e vagy sem. A Szegedi Tudományegyetem két hallgatója valószínűleg megfelelő helyszín talált a feltevésük igazolásához, miszerint az emberek metántermelése függ a közelmúltban elfogyasztott alkohol mennyiségétől. A standon szemezhetünk az Irodalmi Jelen különböző számaiból, híres festők alkotásait alakíthatjuk a mi ízlésvilágunkhoz, de akár készíthetünk fényképet is Edvard Munch A sikoly című festménynek bőrébe bújva. A „Csempészek” egy kis élő irodalmat is hoznak a SZIN életébe; fiatal költők legújabb köteteit ajánlják az érdeklődők figyelmébe, de vendégeskedik náluk Bencsik Orsolya és Pál Sándor Attila is. Ezen kívül minden nap az Irodalmi Jelen Slam School Poetry versenyének döntősei mutatkoznak be náluk.

 Klatka Eszter