Tiszatájonline | 2013. február 21.

A Verdi-év nyitánya Hódmezővásárhelyen

Maga Giuseppe mester nyitotta meg a születésé-nek 200. évfordu-lóját ünneplő események sorozatát csütör-tökön Hódmezővásárhelyen. A Bessenyei Ferenc Művelődési Ház előtt Rákai András zongoraművész Verdi-maszkba öltözve vágta át a szalagot […]

Maga Giuseppe mester nyitotta meg a születésének 200. évfordulóját ünneplő események sorozatát csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

A Bessenyei Ferenc Művelődési Ház előtt Rákai András zongoraművész Verdi-maszkba öltözve vágta át a szalagot, amelynek egyik fele piros-fehér-zöld, a másik vége zöld-fehér-piros színű volt. A magyar és az olasz nemzeti színek azt is szimbolizálták, hogy a nagy olasz mester művei mindig is nagyon népszerűek voltak Magyarországon, legtöbbjük az ősbemutató után néhány évvel Pesten is színre került. Szegeden is sokszor játszották az olasz mester műveit, néhány alkotása, például A szicíliai vecsernye itt került színre először Magyarországon. A most látott Verdi-maszk az Álarcosbál legutóbbi előadásáról rándult át Vásárhelyre. Átruccant Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója is, aki a teátrum készülő Verdi-bemutatóját, a Rigolettót ajánlotta a jelenlévők figyelmébe.

Az ünnepi évre önálló műsort készített László Boldizsár. A Szegeden élő népszerű tenorista egykori könnyűzenei énekegyüttese, a Cotton Club Singers mintájára létrehozta a Clasic Club Singers énekegyüttest. Három kollégájával, Nánási Helga koloratúrszopránnal, Mester Viktória mezzoszopránnal és Geiger Lajos baritonistával a legnépszerűbb Verdi-dallamokat dolgozták föl swing, jazz, vagy latin-amerikai stílusban. Az est ősbemutatója február 23-dikán, szombaton este 7 órakor lesz Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Művelődési Házban.

A másfél órás műsorban 15 dal hangzik el, többek között a Rigoletto nevezetes kvartettje, a Don Carlos Szabadságkettőse, vagy a Nabuccóból a rabszolgák Va pensiero kezdetű kórusa. Utóbbival kapcsolatos legenda, hogy az ősbemutatón a Milánói Scalában annyiszor kellett megismételni ezt a kórustételt, amíg a publikum megtanulta, és együtt énekelte a színpadiakkal. A programba bekerült két másik szerző műve is. Mester Viktória két nyáron is nagy sikert aratott a Dóm téren a Cermen címszerepében, most is el fogja énekelni az Habanérát, Geiger Lajos pedig Figaro belépőjét A sevillai borbélyból. A műsor az alkotók reményei szerint az év során körbejár az országban.

Az emlékezés támogatására létrehozták a www.verdi.hu honlapot, ahol az emlékév eseményeit, valamint Verdivel kapcsolatos írásokat, klipeket szeretnének összegyűjteni.

Márok Tamás

MTI 2013. február 21., csütörtök 14:41

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (László Boldizsár operaénekes és a Giuseppe Verdinek öltözött Rákai András zongoraművész  megnyitja a nemzetközi Verdi-év magyarországi programját 2013. február 21-én Hódmezővásárhelyen, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ előtt.)