Elindul az színházi háttérszakmák áthidaló támogatására a FESZ Segélyalap

Április 1-jén indul a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) Segélyalapja, amely rendkívüli jövedelempótló gyorssegélyt nyújt színházi és táncművészeti alkotók, színházi művészeti, műszaki és adminisztratív dolgozók részére.

A hatályos rendelkezések szerint március 12-től nem játszanak a színházak, így az előadóművészek mellett a háttérben dolgozók is bevétel nélkül maradnak. Ezért hozta létre a FESZ a Segélyalapot, mellyel alkotóművészek és a színházi háttérmunkások, művészeti és műszaki dolgozók részére gyűjt forrást és átmeneti támogatást nyújt rászorulók részére.

Rihay-Kovács Zita, a Segélyalap titkára a szerdai sajtótájékoztatón (a sajtótájékoztatóról készült felvétel elérhető: https://www.crowdcast.io/e/7vvasf4o) elmondta, hogy a veszélyhelyzet miatt kiesett bevételek pótlása csak állami segítséggel lehetséges, és a helyzet sürgős intézkedéseket kíván döntéshozói szinten. Az érintett dolgozók helyzete miatt erre nem várhattak, ezért indították el a Segélyapalapot. Céljuk, hogy a sürgősségi segélynek köszönhetően az érintettek átvészeljék azt az időszakot, amíg  átmeneti munkát tudnak vállalni a kiesett bevételek pótlására és a színházi kényszerszünet alatt ne hagyják el végleg a pályát.

Az Örkény Színház januári adományát lakossági adományokkal kiegészítve a FESZ a Segélyalapot 6.000.000 Ft -os keretösszeggel indítja. A támogatás mértéke függ a befolyó adományok összegétől és az igénylők számától is, így a A FESZ a Segélyalap bővítéséhez továbbra is várja a nézők és művészeteket kedvelő lakosság adományait:

Adományozni az adjukossze.hu oldalon vagy közvetlen banki átutalással lehet: https://adjukossze.hu/kampany/tamogassuk-az-eloado-muveszeti-teruleten-dolgozokat-1896

Az adományokat közvetlenül az alábbi bankszámlaszámra is lehet utalni: Független Előadó-művészeti Szövetség 16200106-11660206 A közlemény rovatba kérjük feltüntetni, hogy “segélyalap”

A FESZ a támogatási elveinek meghatározására és a döntések előkészítésére létrehozott egy hét főből álló kuratóriumot az érintett színházi szakmák képviselőiből.

Rácz Anikó, művészeti menedzser, a kuratórium tagja ismertette a kuratórium tagjait és rövid tájékoztató tartott a támogatási szabályzatról és az igénylők köréről.

A kuratórium tagjai:

Gáspár Anna producer, menedzser, a Manna Produkció vezetője

Horgas Péter látványtervező

Imely Zoltán kulturális menedzser, hangmérnök, a FESZ társelnöke

Martinkovics Katalin menedzser, a szegedi MASZK Egyesület alelnöke, a THEALTER Fesztivál szervezője

Rácz Anikó menedzser, a SÍN Művészeti Központ munkatársa

Szántó Péter szcenikus, színpadmester

Szokolai Brigitta dramaturg, a Színházi Dramaturgok Céhe társelnöke

Az igénylések benyújtásának határideje: 2020. április 5. éjfél

Az igénylés feltételeiről és a felosztás módjáról részletes információk elérhetők a www.feszsegelyalap.org címen.

Az oldalon további tájékoztatást találnak azon szakmák képviselői is, akik nem nyújthatnak be támogatást a FESZ Segélyalaphoz: https://www.feszsegelyalap.org/egyeb-tamogatasi-alapok-1 https://szinhaz.online/kinek-adjunk-kitol-kerhetunk/

2020. április 3-án 10 órától a Segélyalap titkára interaktív online tájékoztatót tart az igénylőknek, melyre az alábbi eseményen lehet regisztrálni: https://www.facebook.com/events/538369897058979/

A FESZ hangsúlyozza, hogy a válság sokkal súlyosabb, mint amit a Segélyalapon keresztül átmeneti segélyekkel megoldanak. A támogatási alap nem képes átvállalni állami feladatokat, így a kezdeményezés mögötti megfontolás az, hogy az aktuálisan rendelkezésre álló összeget a lehető leggyorsabban sikerüljön a leginkább rászorultakhoz eljuttatni. Az aktuális forrás rendkívül szűkös a várható igények mértékéhez képest úgy is, hogy reményeink szerint a jövőben bővülni fog a támogatásra fordítható összeg, amelyhez a mai napon a Stúdió K Színház társulata 1 millió forinttal járult hozzá. Ennek az összegnek köszönhetően akár hússzal több rászorulónak jut támogatás.

Állami strukturális támogatásra van szükség, ideértve a folyamatban lévő pályázatok átstrukturálását, a megvalósítás elhalasztását. Az egyesület is csatlakozott a márciusban indított petícióhoz (https://szabad.ahang.hu/petitions/akik-nelkul-osszeomlik-a-szinhaz), amely a Déryné programra biztosított forrást a területen dolgozók jövedelempótló támogatására kéri fordítani. További segítséget jelent, ha az állam olyan pályázatokat ír ki, amelyek az online térbe visszaszorult szakma számára lehetőséget ad a munkára ebben az időszakban is.