10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.28.
| Grand Café – Nádasdy Ádám A szakállas Neptun című novelláskötetének bemutatója >>>
10.27.
| Ráolvasás 04. – Tóth Kinga Írmag című könyvének bemutatója a Grand Caféban >>>
10.22.
| Szent II. János Pál pápával a metróban >>>
10.10.
| Munkácsy-díjas festőművész több mint 300 alkotása a REÖK-ben >>>
10.15.
| 26. Lengyel filmtavasz – ősszel >>>
10.10.
| Long time no see! – Simkó Beatrix és Jenna Jalonen >>>
10.09.
| Trafó Galéria: Mögöttes hangok zaja >>>
NAPI TANDORI

10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>
10.15.
| Embertani érdekességek a Határtalan Régészet őszi számában >>>
10.09.
| Sziveri János költőre emlékeztek a Kertész Imre Intézetben >>>
10.05.
| Elhunyt Böndör Pál költő, dramaturg >>>
10.05.
| Gyukics Gábor rangos nemzetközi díja >>>
09.25.
| Bemutatták az első magyarországi dinoszaurusztojást >>>
09.07.
| Kossuth Rádió – Nagyok Nátyi Róberttel >>>
09.09.
| A Ludwig Múzeum pályázati felhívása >>>

Bagdal Zoltán, Cirok Szabó István, Farkas Árpád, Jenei Gyula, Kormányos Ákos, Kukorelly Endre versei

Jan Carson, Karácsonyi Zsolt prózája

Farkas Árpád párbeszéde Ilia Mihállyal (1972)

Zsolt 141, 9-10. (Beszélgetés Csalog Zsolt könyvéről; Soltész Márton tanulmánya; Írások a Csalog-hagyatékból)

SÍKFUTURIZMUS (Hungarofuturizmus Délen)

>>>

Ez ma az én napom lesz! – gondolta magában Karika Marika, az örökmozgó rokkantnyugdíjas, miközben foltos harisnyáját tyúkszemes lábára igyekezett felhúzni. […]

>>>

26. THEALTER Fesztivál
2016.07.15 - tiszatáj

SZÍNHÁZ ÉS AKADÉMIA

Szeged, 2016. július 22-30.

Az idén 26. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál július 22-30. között várja Szegeden a színházkedvelőket.

A 2012. évben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense nyerte el.

Két rendezését, a Kecskeméti Katona József Színház – a POSZT fődíját és két színészi díjat elnyerőMacska a forró bádogtetőn című előadását, valamint a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációját mutatjuk be a fesztiválon. Zsótér Sándor színészként is látható lesz Az aranjuezi szép napok című Peter Handke darabban, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.

Idén is nagy figyelmet fordítunk a fiatalokra, az utánpótlásra. A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idén immár negyedik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére a fesztivál díszvendége, Zsótér Sándor mellett Soós Attilát, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezőjét kértük fel. Az idei workshop címe: Ahogy tetszik?! – Shakespeare Realoded, a kurzusok résztvevői hazai és határon túli, felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 29-én a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában láthatja a közönség.

Ugyancsak fiatal alkotók, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatói mutatkoznak be az Ugródeszka programsorozatban július 28. és 30-a között a Kövér Béla Bábszínházban. Sündör és Niru segítségével a hangok és a fények világába kalauzolja el a 4-8 éves korosztályt Varsányi Péter, a Grimm testvérek kevéssé ismert Szemenszedett meséjét Markó Róbert adaptálta bábszínpadra. Lázár Helga A szörnyeteg kisasszony című magyar népmese alapján készítette el Gyásztánc című, felnőtteknek szóló bábelőadását, Szilágyi Bálint Daniel Kehlmann novellájából adaptálta bábszínpadra ugyancsak felnőtteknek szóló, Rosalie elmegy meghalni című produkcióját. A Macskaherceg kilencedik életéről a Maszkaron Társulat fiatal színészeivel Szenteczki Zita készített felnőttmesét. A Manna Produkció gondozásában létrejött előadások csak Szegeden láthatóak egy csokorban.

Hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hozunk létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal. Az idei fesztiválon is több ilyen produkciót láthat a közönség.

A THEALTER nyitó napján, július 22-én mutatjuk be a Régi Zsinagógában az Egy őrült naplója című előadást. Gogol „pétervári elbeszélését” Czímer József fordítása alapján Bodó Viktor állítja színpadra, az előadás a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület koprodukciójában készül. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét a szemünk láttára elvesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás, a Katona József Színház színésze játssza, az előadás másik fontos „szereplője” a színész által tervezett díszlet, valamint az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális.

Július 26-án, a Régi Zsinagógában lesz látható Virginia Woolf Orlando című regényének színpadi változata, Soós Attila rendezésében, Petrik Andreával a főszerepben. Az ugyancsak a MASZK Egyesület támogatásával készülő adaptáció arra tesz kísérletet, hogy a művet izgalmas és feszült drámává alakítsa a fizikai színház eszköztárára építve.

A szegedi alkotókat képviseli a fesztiválon a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület együttműködésében az elmúlt évben bemutatott Borbély Szilárd-adaptáció, az Akár Akárki, valamint a Barboncás Társulat legújabb, felnőtteknek szóló bemutatója, az UN-DEAD című bábprodukció. A fesztivál nulladik napján, július 21-én a Grand Caféban immár a *huszonegyedik variációt láthatja a közönség a Metanoia Artopédia nagy visszhangot keltő JÉG-DOKTRINÁK – variációk a náci retorikára című előadásából.

A hazai független színházi előadások közül eljön Szegedre a Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza A te országod című előadása, amelyért Horváth Csaba a legjobb rendezés díját nyerte el az idei POSZT versenyprogramjában. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Fácántánc című új produkciója, valamint itt lesz a Mentőcsónak Egység Szociopoly című interaktív színházi társasjátéka, amely a VIII. ASSTEJ Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb ifjúsági színházi előadásnak ítélt Üveghegy-díjat. Bemutatkozik a Stereo Akt fiatal alkotócsapata a különleges Etikett avagy A tökéletes ember című előadással és visszatér a Testodüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. A Kisszínházban lesz látható a Grotesque Gymnastics IV. em. 14. című, cirkuszi elemekkel fűszerezett groteszk táncgimnasztikája.

A belgrádi Bitef Színház Urbán András rendezésében állította színpadra Az Antikrisztus rövid története című produkciót, Kolozsvárról pedig a GroundFloor Group csapata érkezik, akik Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében mutatják be a Parallel című, Uniter-díjas előadást.

A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján – ezúttal fiatal szegedi táncosok, a Kamakiri Dance Company Montage című produkciójával, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata pedig idén is a Klauzál téren szórakoztatja a nagyérdeműt az Ahogy nekünk tetszik…  című utcaszínházi előadással.

A fesztivált a Tünet Együttes Sóvirág avagy a létezés eufóriája című produkciója zárja a Régi Zsinagógában.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció, a tréningkurzusokon zajló munkáról, valamint az előadásokról idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői tudósítanak. A hagyományokhoz híven lesz naponta frissülő THEALTER-blog és folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

A július 22-én induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

A szervezők mindent megtettek azért, hogy a 2016-os THEALTER is – hagyományainak megfelelően – a szakma, a kultúrpolitika, de legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát felmutató programsorozat lehessen.

A részletes programról a fesztivál honlapján: www.thealter.hu, valamint a Facebookon: www.facebook.com/thealter tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Jegyvásárlás:

A fesztivál ÖSSZES előadására:

Július 12-15. 12.00-19.00 óra között és július 16. 9.00-12.00 óra között: THEALTER-iroda, Kelemen u. 4.

Július 18-21. 15.00-19.00 óra között: Régi Zsinagóga pénztár, Hajnóczy u. 12.

A fesztivál AZNAPI előadásaira:

Július 22-30. 12.00-17.00 óra között: Régi Zsinagóga pénztár, Hajnóczy u. 12., valamint az előadások kezdete előtt 1 órával az adott előadás helyszínén

 

További részletes információ:

MASZK Egyesület (Szeged) * THEALTER-infovonal: +36 30 5908887 * maszk@maszk.hu

www.thealter.hu * www.facebook.com/thealter

 

2016. július 22-30.

Július 22., péntek

18,00    ZsK      megnyitó

19.00    ZS        Katona József Színház-Füge- Orlai Produkció-MASZK Egyesület: Egy őrült naplója 105’ – premier

 

Július 23., szombat

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18.00    K          Pintér Béla és Társulata-Szkéné Színház: Fácántánc 90’

21,00    ZS        Katona József Színház-Füge- Orlai Produkció-MASZK Egyesület: Egy őrült naplója 105’

 

Július 24., vasárnap

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18,00    KT        Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Ahogy nekünk tetszik 30’

19,00    K          Bitef Színház (Szerbia): Az Antikrisztus rövid története 60’

20,30    ZsK      Andaxínház a kertben 20’

21,00    ZS        Stereo Akt: Etikett avagy A tökéletes ember 90’

 

Július 25., hétfő

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

16,00    KT        Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Ahogy nekünk tetszik 30’

17,00    KBB     Barboncás Társulat (Szeged): UN-DEAD 75’

18,30    ZS        Manna Produkció-Bethlen Téri Színház: Handke: Az aranjuezi szép napok 85’

20,30    K          Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza: Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod 110’

 

Július 26., kedd

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

16,00    KT        Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Ahogy nekünk tetszik 30’

16,00    KBB     Homo Ludens Project (Szeged)-MASZK Egyesület: Borbély Szilárd: Akár Akárki 85’

18,00    K          Kecskeméti Katona József Színház: Macska a forró bádogtetőn 170’ (két szünettel)

22,00    ZS        Trojka Színházi Társulás-MASZK Egyesület: Orlandó 110’ (egy szünettel) – premier

 

Július 27., szerda

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18,00    K          Grotesque Gymnastics: IV. em. 14.  50’

19,00    KBB     Homo Ludens Project (Szeged)-MASZK Egyesület: Borbély Szilárd: Akár Akárki 85’

19,00    V          Mentőcsónak Egység: Szociopoly – interaktív színházi társasjáték 150’

22,00    ZS        Stúdió K Színház: W.S. Othello – néger mór 135’ (szünettel)

 

Július 28., csütörtök

11,00    V          Tea for Two tréningek

14,00    ZsK      Kritikus szekció

16,00    CS       Kamakiri Dance Company (Szeged): Montage

17,00    V          Mentőcsónak Egység: Szociopoly – interaktív színházi társasjáték 150’

20,30    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció-Stúdió K Színház: Rosalie elmegy meghalni 50’

22,00    ZS        Groundfloor Group (Románia): Parallel 60’

 

Július 29., péntek

11,00    V          Tea for Two tréningek

14,00    ZsK      Kritikus szekció

16.00    VU       TestOdüsszeia – kalandtúra és érintésterápia 50’

16,30    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció: Sündör és Niru 50’

17,30    VU       TestOdüsszeia – kalandtúra és érintésterápia 50’

19.00    VU       TestOdüsszeia – kalandtúra és érintésterápia 50’

20,00    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció: Gyásztánc 40’

21,00    ZS        Shakespeare Reloaded – tréningbemutató (tréningvezetők: Zsótér Sándor, Soós Attila)

 

Július 30., szombat

11,00    KBB     Ugródeszka  Manna Produkció: Szemenszedett mese 50’

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18,00    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció-ESZME:A Macskaherceg kilencedik élete 50’

19,30    ZsK      Díjkiosztás és záróbeszéd

20,00    ZS        Tünet Együttes: Sóvirág avagy a létezés eufóriája 105’

23,00    LK        Fesztiválzáró party

 

Valamint:

Július 21., 20,00, Grand Café

Metanoia Artopédia: JÉG-DOKTRÍNÁK – variációk a náci retorikára

* huszonegyedik variáció

 

THEALTER-blog fotókkal + blogjr kritikusműhely

THEALTER Híradó – kisfilmekkel

 

 

Helyszínek:

ZS = Régi Zsinagóga

ZsK = Régi Zsinagóga kertje

K = Kisszínház

V = Vasvári SZKI

VU = Vasvári SZKI udvara

KT = Klauzál tér

CS = Csillag Börtön

LK = Liget Kert (volt Középfölde)

 

Jegyárak:

Alap jegyár: 1000 Ft

Kiemelt jegyárak:

Kecskeméti Katona József Színház: Macska a forró bádogtetőn, Pintér Béla és Társulata-Szkéné Színház: Fácántánc és Katona József Színház-Füge- Orlai Produkció-MASZK Egyesület: Egy őrült naplója: 3000 Ft

Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza: Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod: 2000 Ft

Stúdió K Színház: W.S. Othello – néger mór, Bitef Színház (Szerbia): Az Antikrisztus rövid története és Stereo Akt: Etikett avagy A tökéletes ember: 1500 Ft

Manna Produkció-Bethlen Téri Színház: Handke: Az aranjuezi szép napok, Tünet Együttes: Sóvirág avagy a létezés eufóriája és Grotesque Gymnastics: IV. em. 14. : 1200 Ft

 

Műsorváltozás lehetséges!

 

A THEALTER fesztivál fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

További támogatók: NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, Színház- és Táncművészet Kollégiuma

Médiatámogató: delmagyar.hu, Revizor – a kritikai portál

 

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, EFFE-minősítésű európai művészeti fesztivál.2020.10.23 - tiszatáj

XAVER BAYER: AZ ÁTLÁTSZÓ KEZEK 
Xaver Bayer első regénye egy egyetemista élet „átfogó orientálatlanság[áról]” ad képet, „a cselekvés következménynélküliségének következményeként”; az Alas­­­­ka­straße a szexualitás és a hatalom összefüggéséről rajzol „radikális és kíméletlen képet”, míg harmadik regényében a „dühös nihilizmus és az undor” már pszichológiailag motiváltan jelenik meg, és az életkedv nélküli fiatalember ábrázolása a stringens elbeszélésnek és a szigorú történetvezetésnek köszönhetően már szinte magával rántja az olvasót a szövegvilágba… – ZSELLÉR ANNA KRITIKÁJA

>>>
2020.10.21 - tiszatáj

A BEFEJEZÉSEN GONDOLKOZOM
Viszonylag gyakran találkozni internetes bejegyzésekben a „pretentious” (nagyigényű) kifejezéssel: a nem ritkán hirtelen felindulásból pötyögő fórumozók többször olyan rendezőkre vagy színészekre aggatják e stigmát, akikből dőlnek a nagy szavak, esetleg affektálva beszélnek, hevesen gesztikulálnak, tehát mini show-val népszerűsítik, fényezik önmagukat, ám érdemleges cselekvést, vagy akár egy emlékezetes darabot ritkán tudnak felmutatni… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.10.20 - tiszatáj

Tisztelt Kiállítók! Festőbarátaim!
Kissé felemás módon a fenyegetettség ellenére mégis ünnepel országos rendezvényeivel a festőtársadalom a magyar Festészet Napján. Immáron hatodik alkalommal gyűltek össze a szegedi festők, Szent Lukács evangélista névnapja alkalmából, akit a festők védőszentjének tartanak… – PATAKI FERENC MEGNYITÓJA

>>>
2020.10.19 - tiszatáj

NÁTYI RÓBERT KISMONOGRÁFIÁJA HÉRICS NÁNDOR MŰVÉSZETÉRŐL
Ha Hérics Nándor munkásságáról a róla szóló kismonográfia képanyaga alapján alkotunk képet, akkor egy szellemes, a pop art kritikai attitűdjéhez közel álló, élvezhető műveket alkotó művész tevékenysége kerekedik ki előttünk. A könyv szerzője, Nátyi Róbert elemzése a munkák tartalmi kérdései mellett arra is rávilágít, hogy milyen műfaji áthatások nyilvánulnak meg az életműben… – IBOS ÉVA ÍRÁSA

>>>
2020.10.18 - tiszatáj

SZARVAS MELINDA: IRODALOMTÖRTÉNETI TANULMÁNYOK A MAGYAR VAJDASÁGI IRODALOMRÓL 
A név meghatároz, a név előír, a név előfeltételeket, sőt előítéleteket hoz létre, és még Bar­thes szerzőjének halála után fél évszázaddal is elvárási horizontot konstruál meg. Szarvas Melinda tanulmánykötetét olvasva ez a horizont fel-, majd leépül. Átalakul, átíródik, átfogalmazódik. Körvonalai de-, majd rekonstruálódnak. Szabályai pedig érvényesülnek, eltolódnak, elmozdulnak és helyenként felszámolódnak… – ROGINER OSZKÁR KRITIKÁJA

>>>
2020.10.17 - tiszatáj

Fudzsi csúcsára
Kicsiny csiga, mássz, csak mássz,
Hogy önmagad légy.

– M. NAGY MIKLÓS FORDÍTÁSA

>>>
2020.10.16 - tiszatáj

November 10. és 22. között új formát öltve, a virtuális térbe költözik a 17. alkalommal megrendezett VERZIÓ programsorozata, így a fesztivál történetében először országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja… – SZÁSZ CSONGOR AJÁNLÓJA

>>>
2020.10.15 - tiszatáj

PETŐCZ ANDRÁS:
A MACSKA VISSZATÉR
A szerző fokozatosan építi fel a mondanivalót, a metamorfózis konkrét és általános értelemben is főszerepet kap a kötetben. Kezdetben a macska feketesége egyrészt a fizikai küllemet jelzi, ugyanakkor kontrasztot képez a tisztaság jelenségével, a tisztálkodás gesztusával is. Mintha a macska állandóan arra törekedne, hogy megszabaduljon feketeségétől, tisztátalanságától, valamiféle általános értelemben vett mocskosságtól… – HÖRCHER ESZTER KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő