26. THEALTER Fesztivál

SZÍNHÁZ ÉS AKADÉMIA

Szeged, 2016. július 22-30.

Az idén 26. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország legrégebbi, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését elnyert művészeti fesztivál július 22-30. között várja Szegeden a színházkedvelőket.

A 2012. évben bevezetett A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot a szervezők döntése alapján idén Zsótér Sándor Kossuth-díjas színész, dramaturg, rendező, az SZFE színész tanszakának egyetemi docense nyerte el.

Két rendezését, a Kecskeméti Katona József Színház – a POSZT fődíját és két színészi díjat elnyerőMacska a forró bádogtetőn című előadását, valamint a Stúdió K Színház társulatával színpadra állított W.S. Othello – néger mór című Shakespeare-adaptációját mutatjuk be a fesztiválon. Zsótér Sándor színészként is látható lesz Az aranjuezi szép napok című Peter Handke darabban, melyet Szilágyi Bálint, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatója fordított és állított színpadra.

Idén is nagy figyelmet fordítunk a fiatalokra, az utánpótlásra. A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idén immár negyedik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére a fesztivál díszvendége, Zsótér Sándor mellett Soós Attilát, a Trojka Színházi Társulás alapító-rendezőjét kértük fel. Az idei workshop címe: Ahogy tetszik?! – Shakespeare Realoded, a kurzusok résztvevői hazai és határon túli, felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 29-én a fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában láthatja a közönség.

Ugyancsak fiatal alkotók, a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves bábrendező szakos hallgatói mutatkoznak be az Ugródeszka programsorozatban július 28. és 30-a között a Kövér Béla Bábszínházban. Sündör és Niru segítségével a hangok és a fények világába kalauzolja el a 4-8 éves korosztályt Varsányi Péter, a Grimm testvérek kevéssé ismert Szemenszedett meséjét Markó Róbert adaptálta bábszínpadra. Lázár Helga A szörnyeteg kisasszony című magyar népmese alapján készítette el Gyásztánc című, felnőtteknek szóló bábelőadását, Szilágyi Bálint Daniel Kehlmann novellájából adaptálta bábszínpadra ugyancsak felnőtteknek szóló, Rosalie elmegy meghalni című produkcióját. A Macskaherceg kilencedik életéről a Maszkaron Társulat fiatal színészeivel Szenteczki Zita készített felnőttmesét. A Manna Produkció gondozásában létrejött előadások csak Szegeden láthatóak egy csokorban.

Hosszú évek óta készülnek előadások kifejezetten a fesztiválra, illetve rendszeresen hozunk létre koprodukciós előadásokat hazai és határon túli magyar alkotókkal. Az idei fesztiválon is több ilyen produkciót láthat a közönség.

A THEALTER nyitó napján, július 22-én mutatjuk be a Régi Zsinagógában az Egy őrült naplója című előadást. Gogol „pétervári elbeszélését” Czímer József fordítása alapján Bodó Viktor állítja színpadra, az előadás a Katona József Színház, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a MASZK Egyesület koprodukciójában készül. A történet főszereplőjét, a realitásérzékét a szemünk láttára elvesztő, vagy már eleve labilis valóságérzékelésű hivatalnokot Keresztes Tamás, a Katona József Színház színésze játssza, az előadás másik fontos „szereplője” a színész által tervezett díszlet, valamint az atmoszférát megteremtő loop lesz, amelynek segítségével élőben születik meg az előadás zenéje. Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és a kérdés most, 2016-ban is ugyanolyan aktuális.

Július 26-án, a Régi Zsinagógában lesz látható Virginia Woolf Orlando című regényének színpadi változata, Soós Attila rendezésében, Petrik Andreával a főszerepben. Az ugyancsak a MASZK Egyesület támogatásával készülő adaptáció arra tesz kísérletet, hogy a művet izgalmas és feszült drámává alakítsa a fizikai színház eszköztárára építve.

A szegedi alkotókat képviseli a fesztiválon a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület együttműködésében az elmúlt évben bemutatott Borbély Szilárd-adaptáció, az Akár Akárki, valamint a Barboncás Társulat legújabb, felnőtteknek szóló bemutatója, az UN-DEAD című bábprodukció. A fesztivál nulladik napján, július 21-én a Grand Caféban immár a *huszonegyedik variációt láthatja a közönség a Metanoia Artopédia nagy visszhangot keltő JÉG-DOKTRINÁK – variációk a náci retorikára című előadásából.

A hazai független színházi előadások közül eljön Szegedre a Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza A te országod című előadása, amelyért Horváth Csaba a legjobb rendezés díját nyerte el az idei POSZT versenyprogramjában. Első alkalommal lesz látható a fővároson kívül Pintér Béla és Társulata Fácántánc című új produkciója, valamint itt lesz a Mentőcsónak Egység Szociopoly című interaktív színházi társasjátéka, amely a VIII. ASSTEJ Kaposvári Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén elnyerte a legjobb ifjúsági színházi előadásnak ítélt Üveghegy-díjat. Bemutatkozik a Stereo Akt fiatal alkotócsapata a különleges Etikett avagy A tökéletes ember című előadással és visszatér a Testodüsszeia című kalandtúra és érintésterápia. A Kisszínházban lesz látható a Grotesque Gymnastics IV. em. 14. című, cirkuszi elemekkel fűszerezett groteszk táncgimnasztikája.

A belgrádi Bitef Színház Urbán András rendezésében állította színpadra Az Antikrisztus rövid története című produkciót, Kolozsvárról pedig a GroundFloor Group csapata érkezik, akik Sinkó Ferenc és Leta Popescu rendezésében mutatják be a Parallel című, Uniter-díjas előadást.

A fesztivál hagyományainak megfelelően vendégszerepel ajándékprogrammal a szegedi Csillag Börtön Dankó Pista fesztiválján – ezúttal fiatal szegedi táncosok, a Kamakiri Dance Company Montage című produkciójával, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium csapata pedig idén is a Klauzál téren szórakoztatja a nagyérdeműt az Ahogy nekünk tetszik…  című utcaszínházi előadással.

A fesztivált a Tünet Együttes Sóvirág avagy a létezés eufóriája című produkciója zárja a Régi Zsinagógában.

A szakmai programok részeként Jászay Tamás és Proics Lilla vezetésével naponta összeül a kritikus szekció, a tréningkurzusokon zajló munkáról, valamint az előadásokról idén is fiatal színházi újságírók, a blog jr. kritikusműhely résztvevői tudósítanak. A hagyományokhoz híven lesz naponta frissülő THEALTER-blog és folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte. A programsorozat fő helyszíne ebben az évben is a Régi Zsinagóga és a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínháza lesz, de a város számos pontján találkozhatnak a fesztivál programjaival a szegediek és a Dél-Alföld központjába látogatók.

A július 22-én induló rendezvénysorozat fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

A szervezők mindent megtettek azért, hogy a 2016-os THEALTER is – hagyományainak megfelelően – a szakma, a kultúrpolitika, de legfőképp az utca embere, azaz a közönség számára értéktartó és értékteremtő, a független színházi terület életképes és megújulni tudó arcát felmutató programsorozat lehessen.

A részletes programról a fesztivál honlapján: www.thealter.hu, valamint a Facebookon: www.facebook.com/thealter tájékozódhatnak az érdeklődők.

Jegyvásárlás:

A fesztivál ÖSSZES előadására:

Július 12-15. 12.00-19.00 óra között és július 16. 9.00-12.00 óra között: THEALTER-iroda, Kelemen u. 4.

Július 18-21. 15.00-19.00 óra között: Régi Zsinagóga pénztár, Hajnóczy u. 12.

A fesztivál AZNAPI előadásaira:

Július 22-30. 12.00-17.00 óra között: Régi Zsinagóga pénztár, Hajnóczy u. 12., valamint az előadások kezdete előtt 1 órával az adott előadás helyszínén

További részletes információ:

MASZK Egyesület (Szeged) * THEALTER-infovonal: +36 30 5908887 * [email protected]

www.thealter.hu * www.facebook.com/thealter

2016. július 22-30.

Július 22., péntek

18,00    ZsK      megnyitó

19.00    ZS        Katona József Színház-Füge- Orlai Produkció-MASZK Egyesület: Egy őrült naplója 105’ – premier

Július 23., szombat

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18.00    K          Pintér Béla és Társulata-Szkéné Színház: Fácántánc 90’

21,00    ZS        Katona József Színház-Füge- Orlai Produkció-MASZK Egyesület: Egy őrült naplója 105’

Július 24., vasárnap

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18,00    KT        Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Ahogy nekünk tetszik 30’

19,00    K          Bitef Színház (Szerbia): Az Antikrisztus rövid története 60’

20,30    ZsK      Andaxínház a kertben 20’

21,00    ZS        Stereo Akt: Etikett avagy A tökéletes ember 90’

Július 25., hétfő

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

16,00    KT        Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Ahogy nekünk tetszik 30’

17,00    KBB     Barboncás Társulat (Szeged): UN-DEAD 75’

18,30    ZS        Manna Produkció-Bethlen Téri Színház: Handke: Az aranjuezi szép napok 85’

20,30    K          Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza: Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod 110’

Július 26., kedd

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

16,00    KT        Horváth Mihály Gimnázium (Szentes): Ahogy nekünk tetszik 30’

16,00    KBB     Homo Ludens Project (Szeged)-MASZK Egyesület: Borbély Szilárd: Akár Akárki 85’

18,00    K          Kecskeméti Katona József Színház: Macska a forró bádogtetőn 170’ (két szünettel)

22,00    ZS        Trojka Színházi Társulás-MASZK Egyesület: Orlandó 110’ (egy szünettel) – premier

Július 27., szerda

11,00    V          Tea for Two tréningek

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18,00    K          Grotesque Gymnastics: IV. em. 14.  50’

19,00    KBB     Homo Ludens Project (Szeged)-MASZK Egyesület: Borbély Szilárd: Akár Akárki 85’

19,00    V          Mentőcsónak Egység: Szociopoly – interaktív színházi társasjáték 150’

22,00    ZS        Stúdió K Színház: W.S. Othello – néger mór 135’ (szünettel)

Július 28., csütörtök

11,00    V          Tea for Two tréningek

14,00    ZsK      Kritikus szekció

16,00    CS       Kamakiri Dance Company (Szeged): Montage

17,00    V          Mentőcsónak Egység: Szociopoly – interaktív színházi társasjáték 150’

20,30    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció-Stúdió K Színház: Rosalie elmegy meghalni 50’

22,00    ZS        Groundfloor Group (Románia): Parallel 60’

Július 29., péntek

11,00    V          Tea for Two tréningek

14,00    ZsK      Kritikus szekció

16.00    VU       TestOdüsszeia – kalandtúra és érintésterápia 50’

16,30    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció: Sündör és Niru 50’

17,30    VU       TestOdüsszeia – kalandtúra és érintésterápia 50’

19.00    VU       TestOdüsszeia – kalandtúra és érintésterápia 50’

20,00    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció: Gyásztánc 40’

21,00    ZS        Shakespeare Reloaded – tréningbemutató (tréningvezetők: Zsótér Sándor, Soós Attila)

Július 30., szombat

11,00    KBB     Ugródeszka  Manna Produkció: Szemenszedett mese 50’

15,00    ZsK      Kritikus szekció

18,00    KBB     Ugródeszka: Manna Produkció-ESZME:A Macskaherceg kilencedik élete 50’

19,30    ZsK      Díjkiosztás és záróbeszéd

20,00    ZS        Tünet Együttes: Sóvirág avagy a létezés eufóriája 105’

23,00    LK        Fesztiválzáró party

 

Valamint:

Július 21., 20,00, Grand Café

Metanoia Artopédia: JÉG-DOKTRÍNÁK – variációk a náci retorikára

* huszonegyedik variáció

THEALTER-blog fotókkal + blogjr kritikusműhely

THEALTER Híradó – kisfilmekkel

Helyszínek:

ZS = Régi Zsinagóga

ZsK = Régi Zsinagóga kertje

K = Kisszínház

V = Vasvári SZKI

VU = Vasvári SZKI udvara

KT = Klauzál tér

CS = Csillag Börtön

LK = Liget Kert (volt Középfölde)

Jegyárak:

Alap jegyár: 1000 Ft

Kiemelt jegyárak:

Kecskeméti Katona József Színház: Macska a forró bádogtetőn, Pintér Béla és Társulata-Szkéné Színház: Fácántánc és Katona József Színház-Füge- Orlai Produkció-MASZK Egyesület: Egy őrült naplója: 3000 Ft

Forte Társulat-Trafó Kortárs Művészetek Háza: Tar Sándor-Keresztury Tibor: A te országod: 2000 Ft

Stúdió K Színház: W.S. Othello – néger mór, Bitef Színház (Szerbia): Az Antikrisztus rövid története és Stereo Akt: Etikett avagy A tökéletes ember: 1500 Ft

Manna Produkció-Bethlen Téri Színház: Handke: Az aranjuezi szép napok, Tünet Együttes: Sóvirág avagy a létezés eufóriája és Grotesque Gymnastics: IV. em. 14. : 1200 Ft

Műsorváltozás lehetséges!

A THEALTER fesztivál fő támogatója Szeged MJV Önkormányzata.

További támogatók: NKA Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, Színház- és Táncművészet Kollégiuma

Médiatámogató: delmagyar.hu, Revizor – a kritikai portál

A THEALTER fesztivál a Magyar Fesztivál Szövetség tagja, EFFE-minősítésű európai művészeti fesztivál.