Be-tojás

PHILOS – ÚJ TUDOMÁNYOS-IRODALMI-MŰVÉSZETI FOLYÓIRAT
Manapság, amikor nagy múltú folyóiratok szűnnek meg határokon innen és túl, fogalommá vált lapok küzdenek a rendszeres megjelenésükért, az e-bookok és virtuális hírfolyamok időszakában csodaszámba megy egy papíralapú, új(abb) tudományos-irodalmi-művészeti folyóirat jelentkezése […]

PHILOS – ÚJ TUDOMÁNYOS-IRODALMI-MŰVÉSZETI FOLYÓIRAT

Manapság, amikor nagy múltú folyóiratok szűnnek meg határokon innen és túl, fogalommá vált lapok küzdenek a rendszeres megjelenésükért, az e-bookok és virtuális hírfolyamok időszakában csodaszámba megy egy papíralapú, új(abb) tudományos-irodalmi-művészeti folyóirat jelentkezése.

S láss csodát, 2015 októberében egy vadonatúj folyóirat indult Philos címmel Vajdaságban. A negyedéveként tervezett jelentkezés első kézzelfogható bizonyítéka az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke, valamint a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium gondozásában látott napvilágot. Alapító szerkesztője Dr. Csányi Erzsébet, a Magyar Tanszék vezetője, főszerkesztője Dr. Novák Anikó egyetemi docens, az arculatterv elkészítése pedig Vass Szabolcs, a Művészeti Akadémia hallgatójának munkáját dicséri. Az új kiadvány színvonalát és a határokon átívelő szemléletet a nemzetközi szerkesztőbizottság szavatolja. A Philos online változatban is elérhető a www.philos.edu.rs oldalon.

Fellapozva a folyóiratot a főszerkesztői beköszönő szöveg (Csányi Erzsébet: Tojás – repedésekkel) a fiatalos lendület és erőtartalékok illetve a feszítő energiák meglétén kívül olyan elődökre és szellemi előzményekre utal (DNS, Jelfolyam, Stúdium), amelyek nemzedéki, helyi kollektívák csoportosulásain túl egyfajta vizuális és művészi megjelenést, irodalmi meg tudományos színvonalat jelentenek. Ez az örökség vitathatatlan a Philos borítóját, nyomdatechnikai minőségét, arculati elemeit látva. A lap borítóképét adó stilizált doboz virtuális világában jól megfér az említett művészi, szellemi és szépirodalmi hagyomány a legfiatalabb kutatógeneráció színvonalas tudományos megnyilatkozásaival.

Jótékony módon egy közegbe kerül e kívülről szögletes, sorjázott és sarkosnak tűnő keretben a tojás egyöntetűnek ható, mégis robbanásra kész, hajszálrepedésekkel erezett felülete mentén az idősebb író és költőgeneráció jónéhány szövege (Ladik Katalin, Fenyvesi Ottó, Jódal Kálmán) a fiatalabb, sokszor még a tojáshéj darabjaikat magukon viselő alkotók munkáival (Kocsis Lenke, Beke Ottó, Fehér Miklós, Celler Kiss Tamás), ez az energiákkal teli összefeszülés pedig izgalmassá, sokszínűvé teszi a szépirodalmi rovatban (Philos/Ars) együttálló alkotások olvasását. A Philos-doboz valóban nyitott és valahol ez a titka. (Novák Anikó: A doboz titka)

A Philos új lapszámában feltűnő nevek és szerzők ugyanakkor nem csupán generációs vagy térségi kapcsolatok nyomán hozhatók egymással összefüggésbe, férnek meg termékeny módon a tojáshéjak mentén. A tudományos tájékozódás, az irodalmi műveket a megértés szándékával vizsgáló intellektuális igényesség mind az említett korábbi folyóiratokban magukról már hallató kutató-alkotók (Beke Ottó, Samu János) mind pedig a jelenleg egyetemi tanulmányaikat folytató filoszok sajátja (Slezák Lázár, Pásztor-Kicsi Gergely, Lábadi Dávid, Antalovics Péter). A lapszámok anyagához felhajtóerőként szolgál a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium által minden évben megszervezett Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia, az ott bemutatott legsikeresebb alkotások. (Philos/Logos rovat)

Mindegy, hogy a kívülről fekete, titkokat rejtő dobozka, a gyerekkor mesés kincseit magába záró skatulya-e vagy egy lyukakkal tűzdelt, fénytől ragyogó „screenbox” ragyogó világa; a lényeg az illúzió, az alkotás inspiráló, a megértést szolgalmazó termékeny átlényegülés és az ott van a Philos szövegeiben kivétel nélkül. Van, ami nem változik: „Az út kifürkészhetetlen volt./ Nap sütött, mint a régi versekben./ Néha a Hold is ragyogott./Akinek volt szeme, látta.” (Fenyvesi Ottó: Minimum Rock’n’Roll, Philos, 2015/1. 6.)

Nem véletlen, hogy a Philos első nyilvános bemutatója sem nevezhető hagyományosnak. 2015. december 18-án a 14. VMTDK (Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia) művészeti programjában egy „doboz”-performance született. A fiatal szerzők, szerkesztők Doboz-variációk címmel egy színpadi akció által, dobozrugdosással szabadították fel a lappangó energiákat és a felépülő doboztoronnyal sikeresen vizualizálták, mennyi meglepetés várható még a Philostól. (Ezzel kapcsolatban lásd: http://www.kepesifi.com/hu/1051/tarka/1040/PHILOS.htm)

A Philos tehát egy nem is akármilyen új folyóirat első száma. Na, ez már tényleg betojás.

Bordás Sándor

PHILOS 2015/1.

philos

Tartalom

Csányi Erzsébet: Tojás – repedésekkel
Novák Anikó: A doboz titka

Philos/Ars
Ladik Katalin: Homály. Homály
A gömb belül
Miért fehérek a fák

Fenyvesi Ottó: Minimum Rock’n’Roll
Rácz József: One English poem
Első nap
Fészek

Jódal Kálmán: Atari Baby

Celler Kiss Tamás: ilyen érzés
egy szerelemről
a jövőmről

Vanger László: Örökség
Klájó Adrián: Kozmosz
Kocsis Lenke: Variációk valóságra
Beke Ottó: Red Right Hand
Fehér Miklós: AltPéldányok

Philos/Logos
Dr. Takács Zoltán: A felsőoktatás és a regionális gazdaság kapcsolata
Pápista Zsolt: Adolf  Hitler és Charles de Gaulle a német ifjúsághoz szóló beszédeinek pragmalingvisztikai elemzése
Slezák Lázár: Létalapkeresések a metamorfózisok költészetében (Az önmeghatározás mint új létalap megteremtése Sziveri János lírájában)
Győri Norbert: Rockzene és erkölcsi pánik
Pásztor-Kicsi Gergely: Virtuális történetfák
Lábadi Dávid: Irodalmi művek a videojátékokban (Lehetnek-e irodalmilag értékelhetőek a videojátékok?)
Antalovics Péter: Képpé formálni a misztériumot (Arthur C. Clarke és Stanley Kubrick Űrodüsszeiájának komparatív