Tiszatájonline | 2016. január 27.

60 éves lenne Pap Vera

EMLÉKTÁBLA A KÁRPÁT UTCÁBAN
Emléktáblát avattak Pap Vera színművész tiszteletére Budapesten, a XIII. kerületi Kárpát utca 24. szám alatt, ahol a kiváló és érdemes művész élt. A Vígszínház vezető színésznője 59 éves korában hunyt el tavaly április 9-én […]

EMLÉKTÁBLA A KÁRPÁT UTCÁBAN

Emléktáblát avattak Pap Vera színművész tiszteletére Budapesten, a XIII. kerületi Kárpát utca 24. szám alatt, ahol a kiváló és érdemes művész élt. A Vígszínház vezető színésznője 59 éves korában hunyt el tavaly április 9-én.

Pap Vera emléktábláját a Vígszínház és a XIII. kerületi önkormányzat közösen helyezte el a ház falán, a táblát Tóth József polgármester avatta fel.

Vera az egyik legdrágább kollegánk volt, nap mint nap eszünkbe jut mindenről – mondta Börcsök Enikő színművész, a Vígszínház társulatának tagja az emléktábla avatásán, felidézve: sok időt töltött együtt Pap Verával, rengeteg közös élményük van.

Arról beszélt, hogy az utóbbi 10-15 évben a fiatalok felé fordult, fontos volt számára, hogy mindent, amit tudott, megtanítson nekik.

Mint mondta, Pap Vera rendkívüli ember, akinek, olyan gazdag élete volt, amilyen kevés művésznek adatik meg. Rengeteg munkája mellett képes volt arra, hogy a hétköznapi emberekkel bármilyen közegben, bármikor találkozzon, beszélgessen, és nem mint színművésznő, hanem mint Pap Vera volt jelen – fogalmazott Börcsök Enikő. Kiemelte, hogy a színésznőt mindig az egyszerűség és az őszinteség jellemezte.

 

Nagyon nagy öröm és büszkeség, hogy ismerhettük és a barátjának fogadott bennünket. (Börcsök Enikő)

Mint kiderült, a XIII. kerületi lakása az egyik otthona volt a színésznőnek, ahol akkor lakott, amikor munkája Budapestre szólította, egyébként, ha tehette, az ideje nagy részét Szigligeten töltötte a férjével. Nyughelye Szigligeten van, ezért is fontos a budapesti emléktábla.

A megemlékezésen a társulat tagjai, a művész pályatársai, köztük Törőcsik Mari, Gálffi László, Kútvölgyi Erzsébet, Halász Judit, Tordy Géza, Hegyi Barbara és Bezerédi Zoltán vettek részt.

 

Vera otthona, az élete a színház volt, és sajnos a halála is

HEGEDŰS D. GÉZA PAP VERÁRÓL

papvera– Hogyan élték meg a pályatársak Pap Vera elvesztését?

– Ott lakott a színház közelében, kijött a lakásából és bejött az otthonába. Minden porcikája a színház volt. Számtalan produkcióban voltam a partnere, főiskolásként először a Popfesztiválba lépett be.

A próbákon addig ő nem volt hajlandó továbbmenni egy-egy jeleneten vagy helyzeten, amíg azt meg nem oldotta százszázalékosan. Ez a fajta munkamódszer őt igazolta aztán vissza. Soha nem láttam hamisnak.

– Éppen tegnap láttam egy megosztást és fotót a Vígszínház közösségi oldalán, miszerint a Mikvét Szentpéterváron játsszák. Nélküle.

– Kerestem a fotókon az arcát.

https://tiszatajonline.hu/?p=81410

Forrás: MTI/Tozzi és vigszinhaz.hu

MTI Fotó: Máthé Zoltán és Vígsznház