02.20.
| Kortárs szlovák irodalom a Tiszatáj és a Kalligram című folyóiratokban >>>
02.29.
| Übü, a király a REÖK Stúdiószínpadán >>>
02.27.
| Asztali beszélgetések… – Beszélgetés a művészetről >>>
02.18.
| Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban >>>
02.13.
| Két díva, ha találkozik: Ute Lemper és a legendás Marlene Dietrich „randevúja” a Müpában >>>
02.12.
| A Homo Ludens Project és a ZUG Színház februári programjai >>>
02.11.
| Jazz Kocsma – Simon Bettina Strand című kötetének bemutatója >>>
02.08.
| A vád tanúja című produkciót mutatja be a Játékszín >>>
02.05.
| Kilencedszer érkezik a Finn Filmnapok >>>
02.03.
| MADOKE – 5+1 ingyen nézhető doku vasárnapig! >>>
02.01.
| „Lét-közeli” művészet a Reök-palotában >>>
01.31.
| Müpa – Négy az egyben >>>
01.30.
| Asztali beszélgetések… – Mesék a csodakertről – Az egyetlen Földért >>>
NAPI TANDORI

02.14.
| Vitray Tamás Händel operában lép színpadra >>>
02.14.
| Kézzelfogható múlt, megújuló tájházak és szakralitás: a népi építészetről tartottak konferenciát >>>
02.11.
| Müpa – A jazz nagyágyúi Budapesten >>>
02.11.
| Az olvasáskultúra védelmében >>>
02.10.
| Történelmet írt az Élősködők című dél-koreai film >>>
02.01.
| Elhunyt Tornai József író, költő, a nemzet művésze >>>
01.31.
| A FOMO rendezője, Hartung Attila az Ivan & The Parazol dalához készített klipet >>>
01.18.
| Különleges Kakaókoncerttel készült a Miskolci Nemzeti Színház >>>
01.17.
| Világsztár érkezik Budapestre! – Az Animus elhozza olvasóinak Jo Nesbøt >>>
01.17.
| Megalakult a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete >>>
01.16.
| JCDecaux – Jöjjön velünk egy kortárs művészeti utazásra! >>>
01.14.
| Öt hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet >>>
01.14.
| Plusz előadást hirdet a Szabadtéri az Apáca show-ból >>>

Böndör Pál, Lövétei Lázár László, Máhr Gábor, Meliorisz Béla, Szöllősi Mátyás, Tandori Dezső, Werner Nikolett versei

Abafáy-Deák Csillag, Ferdinand von Schirach, Vincze Ferenc prózája

VOLTAM, SZÓLTAN – Tandori Dezső emlékére
(Debreczeni György, Dukay Barnabás, Fried István, Györe Balázs, Jász Attila, Szabó Marcell)

>>>

Első gong. Még el kell mennem pisilni. Lehúzom a cappuccinot, a mignont szép gyorsan belapátolom a számba. Második gong. Elindulok a mosdó felé, nincs sor. Kézmosás után próbálom helyreállítani arcom evés és ivás előtti állapotát. Harmadik gong. Előhalászom retikülömből a már félig gyűrött jegyet, megpróbálok javítani a helyzeten. Hét óra múlt két perccel. Nem baj, sose kezdik időben […]

>>>

Authority: Revolution
2015.03.04 - tiszatáj

Ha választanod lehetne, hogy politikusok, vagy szuperhősök irányítsák az országot, melyikükre tennéd a voksod? Előbbiekre, akik többnyire csalnak, lopnak, hazudnak, és nem egyszer csak saját maguknak kapargatják a gesztenyét, vagy utóbbiaknak, akik bármikor képesek áldozathozatalra az ártatlan életek és a világ megmentéséért? Ugye nem nehéz a választás? Nem, legalábbis első ránézésre, de a helyzet persze ennél bonyolultabb: kutyából ugyanis nem lesz szalonna.

Ed Brubaker tizenkét részes Authority-sorozatában, a Revolutionban a Wildstorm Univerzum legtökösebb szuperhőscsapata már átvette Amerika irányítását a korrupt kormánytól (ezt a beszédes című sztori, a Coup d’Etat mesélte el) egy teljesen vértelen puccsban, és most ennek következményeivel kénytelenek szembesülni. De ez még mind csak a kiindulási pont egy nagyszabású történethez, amely a rosszfiúkat vehemensen apróra vagdosó hősöknek a világban betöltött szerepét, és egy régi ellenség visszatérésének körülményeit vizsgálja, méghozzá kifejezetten izgalmasan és érdekesen.

Tehát immár a szuperhősök alkotta Authority irányítja Amerikát, és Jack Hawksmoor ül a Fehér Házban – de az igazi gondok csak most kezdődnek. A bürokráciával való viaskodás nem éppen az erősségük, így szinte örülnek, amikor felbukkan egy új szuperhős-csapat, a Sons of Liberty, hogy lázadást szítson ellenük, az új kormány ellen. Kivéve, hogy ez a csapat nem is annyira új, merthogy 90 év körüli, második világháborús veteránokból áll, akik elvileg legfeljebb annyi hőstettre lehetnének képesek, hogy bot nélkül támolyogjanak ki a mellékhelyiségbe. Közben az Authority egyik oszlopos tagja, Midnighter látogatást tesz a jövőbe, ahol szerelmétől, az idős Apollótól megtudja, hogy államcsínyük az évek múlásával visszafelé sül majd el, és totális diktatúrát hoznak létre, nem mellesleg romba döntik a fél világot – ezt pedig csak akkor kerülheti el, ha feloszlatják a csapatot. Ehhez viszont Jenny Quantumnak, a XXI. század szellemiségének is lesz pár szava.

 

auth-1

 

A tizenkét részes sorozat három részre bontható – ezek a részek mind logikusan következnek egymásból, és vezetnek az ugyan nem kifejezetten látványos és nagyszabású, viszont annál ötletesebb és dinamikus fináléhoz. Az első a hatalomátvétel közvetlen következményeivel foglalkozik, és jó adag cinikus, fekete humorral kommentálja az Authority próbálkozásait a politikai helyzet kezelésére, majd pedig jön a Sons of Liberty elleni küzdelem, és a csapat szétesése. A második rész afféle közjáték, amiben három évet ugrunk az időben, és azt láthatjuk (néhány igazán szépen megírt jeleneten keresztül), hogyan élnek az Authority tagjai a feloszlás után, illetve, hogyan állnak össze ismét, hogy felvegyék a kesztyűt, miután Jenny Quantum kiderítette, ki áll az események hátterében. A harmadik rész pedig az akcióba lendülés, és az elmaradhatatlan leszámolás krónikája.

A téma nagyszerű, és ha jól meggondoljuk, Warren Ellis eredeti, paradigmaváltó Authority-sorozatának tematikáját viszi tovább: a csapat tagjainak már a kezdettől fogva elegük volt a korrupt államhatalmakkal, amelyek nemhogy nem törődtek az emberekkel, de egyes esetekben maguk voltak a felelősök számtalan élet kioltásáért (ez az államcsíny kiindulási alapja is). Logikus, hogy megelégelik a dolgot, és a saját kezükbe veszik az irányítást, hiszen a tünetek kezelésénél mindig is fontosabb volt nekik a betegség forrásának semlegesítése (és ez nem elhanyagolható különbség köztük és a mainstream szuperhőhök között).

Brubaker egy csavaros, cselszövésekkel teli, gondosan felépített, hosszú lefolyású, sok párhuzamos szálon futó történetet írt, amelyet rengeteg nagyszerű ötlettel töltött fel: mivel 12 részig húzhatta a sztorit, volt helye és ideje, hogy akár a cselekmény alakulásától függetlenül is kiélje kreativitását, és alkalomadtán egy-egy karakterre koncentráljon (Jenny Quantumra vagy az Authority főellenségére, Henry Bendixre).

 

auth-2

 

Fontos megjegyezni, hogy ez a csapat nem Pókemberekből és Supermanekből áll, akik vigyáznak rá, hogy ellenségeiknek maximum egy kis fejfájás legyen a jussuk, amikor majd magukhoz térnek egy verés után, hanem mindenre elszánt katonákból, akiknek cseppet sem okoz lelkiismeretfurdalást, ha le kell tépni néhány fejet és végtagot (ennek megfelelően a képregény meglehetősen brutális). Ebben pedig kétségkívül van valami felszabadító érzés az olvasó számára, aki az esetek 99%-ában morális korlátok közé szorított köpenyesekről kénytelen olvasni. Emellett ezek a szereplők szélsőséges nézeteik és esetenként egyáltalán nem egyszerű természetük ellenére is rendkívül szimpatikusak (Brubaker különösen jól írja Jennyt, és kapcsolatát – egyik – apjával, Apollóval), képességeik pedig maximálisan kihasználtak.

Dustin Nguyen elnagyolt, szinte vázlatos arcai és általában kidolgozatlan hátterei viszont nem kifejezetten passzolnak egy olyan képregénybe, amelyről elsősorban mindenkinek az előd, Bryan Hitch lélegzetelállító, eposzi, szélesvásznú hatást keltő képei jutnak eszébe. Emellett a panelkezelés is konvencionális, és az akciók sem mindig rendelkeznek az elvárt dinamikával – viszont Nguyennek azért így is van egy olyan sajátos, markáns stílusa, amiért, mint mindig, dicséretet érdemel. A Revolution azonban elsősorban a sztorija miatt marad emlékezetes: gondolatkísérlet arról, hogy hová vezethet a jó szándék, ha hatalommal párosul, és arról, hogy mi történik, ha a szuperhősök úgy döntenek, hogy nem csak reagálnak a felbukkanó fenyegetésekre, hanem proaktívakká válnak.

Rusznyák Csaba

 

[nggallery id=511]


Címke: , , , ,
2020.02.17 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS SZABÓ ISTVÁNNAL ÉS SÁNDOR PÁLLAL
Egy orvosprofesszor visszatér a szülőfalujába és körzeti orvosként próbál dolgozni. Szabó István Zárójelentés című filmjének a történetét a valóságból vette. Az Oscar-díjas rendező új filmének érdekessége, hogy a produceri feladatokat, pályatársa, Sándor Pál vállalta. A szegedi bemutató idején a Szeged Televízió vendégei voltak, ez a páros interjú annak a beszélgetésnek az írott változata.

>>>
2020.02.16 - tiszatáj

HORVÁTH VERONIKA:
MINDEN ÁTJÁRHATÓ
A grillázspoézis olvadós-ragadós, édes-keserű és törhető. A grillázspoézisnek is van költői énje, aki ragadós-olvadós, keserű-édes és törékeny. Leélni, felélni, megélni, elélni, átélni próbál. A próbaköveken végigmenni. Grillázstestbe szorult létezését leírni, kiírni, felírni, megírni, átírni, szétírni. Egy elsőkötetes szerző munkájáról kritikát írni grillázs-súlyos feladvány, ugyanakkor édes teher. Horváth Veronika Minden átjárható grillázskötete igazi magával ragadó(s) életcukrászdai csemege… – LAJTOS NÓRA KRITIKÁJA

>>>
2020.02.14 - tiszatáj

ÜNNEPELTÉK A NÉZŐK SZABÓ ISTVÁN ÚJ FILMJÉT SZEGEDEN
Tapsviharral köszöntötték a nézők az alkotókat csütörtök este Szabó István új filmje, a Zárójelentés közönségtalálkozóján a Belvárosi moziban. Az Oscar-díjas rendező az országos premier előtti telt házas vetítésen megköszönte a szegediek hozzájárulását, segítségét a mai társadalmunkról is látleletet adó filmjéhez… – HOLLÓSI ZSOLT BESZÁMOLÓJA

>>>
2020.02.13 - tiszatáj

Vállalkozásunk, mely Tandori Dezső „kezdetlen és végetlen” jelenlétének felidézését tűzte ki célul, nem keres kezdő- és végpontokat, a viszonyítás mindig mesterséges menedékeit, melyekhez tartva magát felméri a nehezen felmérhetőt, Tandori hozzájárulását az elmúlt évtizedek magyar- és világkultúrájához… – TÓTH ÁKOS

>>>
2020.02.13 - tiszatáj

PETRI GYÖRGY UTOLSÓ TANDORI-VERSE
A Búcsúsorok Dezsőnek című vers nemrégiben került elő Petri György hagyatékából, alighanem a költő utolsó alkotásainak egyike. Írásom címéül pedig a költő egy másik – a pálya első szakaszában íródott, a Körülírt zuhanásban napvilágot látott – versének címét választottam, mégpedig két okból is.

>>>
2020.02.11 - tiszatáj

A SZEGEDI MESTERTANÁR TANKÖNYVSOROZATÁT TALÁLTÁK
A LEGJOBBNAK A VILÁGON
Óriási sikert ért el Gárdián Gábor gordonkaművész, a szegedi Király-König Péter Zeneiskola mestertanára: a világ egyik legnagyobb zeneműkiadója, a Shanghai Music Publishing House megállapodást kötött vele a Gárdián Gordonkaiskola című tankönyvsorozatának kínai kiadásáról, és tervezik az angol–magyar verziót is a nyugati piac meghódítására… – HOLLÓSI ZSOLT INTERJÚJA

>>>
2020.02.11 - tiszatáj

A BÚCSÚ
Önéletrajzi ihletésű dramedy-vel robbant be tavaly a köztudatba Lulu Wang. Sundance-en debütált családregénye, A búcsú csírájában először 2016-ban a This American Life című rádióműsor részeként hallható What You Don’t Know-ban jelent meg. 100 percessé duzzasztott vallomása azonban – leszámítva a nyitó „valódi hazugság alapján” felütést – kevéssé méltó egy igazán érzékeny mementóhoz… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.02.10 - tiszatáj

Meglepetésre az Élősködők című dél-koreai alkotás kapta a legjobb filmnek járó díjat a 92. Oscar-gálán vasárnap Los Angelesben. Bong Dzsun Ho műve az első az amerikai filmakadémia rangos elismerésének történetében, amely nem angol nyelvű filmként diadalmaskodott a legjelentősebb kategóriában.

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő