Tiszatájonline | 2014. május 13.

Legek és legrosszabbak – Mondják meg a képregényesek 5.

A Magyar Képregény Szövetség 2014. május 18-án 10 és 18 óra között idén is megrendezi a Budapesti Nemzet­közi Képregény­fesz­ti­vált. Az Alfabéta-díjra jelölt képregények újabb alkotóját, Pilcz Rolandot kérdeztük szobrokról, kedvencekről, saját munkákról és persze a legborzasztóbb darabokról is […]

A Magyar Képregény Szövetség 2014. május 18-án 10 és 18 óra között idén is megrendezi a Budapesti Nemzet­közi Képregény­fesz­ti­vált. Az Alfabéta-díjra jelölt képregények újabb alkotóját, Pilcz Rolandot kérdeztük szobrokról, kedvencekről, saját munkákról és persze a legborzasztóbb darabokról is…
prPILCZ ROLAND
Mi jut eszedbe, ha azt a szót hallod, hogy képregény?

Színes kockák kavalkádja. Aztán egy olyan felület, amiben rengeteg lehetőség rejlik, de mintha még mindig nem tudnánk ezekkel megfelelően élni.

Melyik képregényesnek állítanál szobrot?

Élőről fura lenne szobrot állítani. Will Eisner biztos megérdemel egyet, de az én kis világomban Olivier Vatine volt olyan meghatározó figura, hogy én megszavaznám neki a szobrocskát.

Miről szól és milyen stílusban készült az Alfabéta-díjért induló munkád?

Az a Tivadar és Ernő lesz. Ez egy párhuzamos dimenzióból érkező mókusról, Tivadarról szól, aki egy Ernő nevű nörd fejébe teleportálódik, akinek egyetlen barátja egy Halu nevű mesterséges intelligenciával rendelkező számítógép. Van benne dimenzióváltás, testcsere, időutazás, nők, űrlények és Dezső papa!

Ha nem magadra, kire szavaznál a jelöltek közül?

Csak részlegesen ismerem a felhozatalt, restellem. Mondjuk Koska Zoli előbb-utóbb úgyis kiérdemel egy díjat, vagy most, vagy máskor.

Mi volt a legborzasztóbb képregény, amit valaha láttál?

Ilyen téren a Bluewater kiadó feszegeti a határait mostanság. Olyan rosszak néha, hogy öröm nézni!

Szekeres Nikoletta