12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
11.25.
| Sajtó és ideológia a hatvanas években >>>
11.24.
| Duda Éva Társulat EGYPERCESEK >>>
11.23.
| Művészeti mozifilmek a fotelből >>>
NAPI TANDORI

11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>
10.15.
| Embertani érdekességek a Határtalan Régészet őszi számában >>>
10.09.
| Sziveri János költőre emlékeztek a Kertész Imre Intézetben >>>
10.05.
| Elhunyt Böndör Pál költő, dramaturg >>>

Farkas Arnold Levente, Kiss László, Szabó Réka Dorottya, Tóth Kinga versei

Fischer Egmont, Pál Sándor Attila, Schillinger Gyöngyvér prózája

FINIS (Böndör Pál 1947–2020)

Figyelem-projekt (Tanulmányok a figyelemről)
Gyimesi Tímea, Fogarasi György, Horváth Márta, Kondor Attila, Mikola Gyöngyi, Szabó Erzsébet, Szmeskó Gábor írásai

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

A XIX. lengyel filmtavasz
2013.05.19 - tiszatáj

A budapesti Lengyel Intézet filmhetéről egyrészt az összehasonlítás szándékával érdemes beszélni: egy minden szempontból sikeres nemzeti filmgyártás újabb teljesítményei talán élesebb fényben mutatják meg a magyar film rokon törekvéseit. A másik indíték a figyelemfelkeltés lehet, hiszen noha a filmeket valószínűleg nem vetítik majd a nyilvános és hagyományosnak mondható terjesztői hálózatban, azért valamilyen módon hozzáférhetők lesznek Magyarországról is.

A filmek ismertetése ugyanakkor nem rekedhet meg az egyszerű névsorolvasásánál – beszéljünk inkább folyamatokról, jelenségekről, alkotói törekvésekről. A filmtavasz persze csupán válogatás a lengyel film 2012-es és idei kínálatából: a nyolc nagyjátékfilm mennyiségét tekintve egy közepes évi termés negyede, a négy rövidfilm pedig a töredéke. Fontos viszont megemlíteni, hogy a rendezvény több alkotót is vendégül látott, ami igazán különleges élmény. A válogatás ugyanakkor kiegyensúlyozottnak nevezhető, hiszen elsőfilmeseket éppúgy láthattunk, mint a középnemzedék képviselőit, de izgalmas látni befutottnak mondható rendezők olyan filmjét is, amely újdonságnak tűnik a rendező korábbi munkáinak ismerete alapján.

Marcin Krzyształowicz Hajtóvadászat című filmje azok számára lehet érdekes, akiket foglalkoztat a történelem és a történelem folyamatos újraértékelése. A Hajtóvadászat azt bizonyítja, hogy a film nem veszítette el érdeklődését azok iránt a mítoszok iránt, amelyeket például Andrzej Wajda Hamu és gyémántja is felelevenít. A Honi Hadsereg (Armia Krajowa) témája Wajda több filmjében is visszatér. A Hajtóvadászat abból a szempontból különleges, hogy a Honi Hadsereg és a második világháborús lengyel szerepvállalás ironikus fényben eddig kizárólag komédiákban jelent meg (gondoljunk például a Kancsal szerencse című filmre), drámai szerkezetben nem. Krzyształowicz filmje az ellenállás szervezetét ezúttal nem pátosszal ábrázolja, hanem az igazságok másik oldaláról: egyéni gyűlöletektől vezérelt esendő, de meggyőződéses emberek gyűjtőhelyeként.

 

Andrzej Jakimowski Cselek című filmjét láthatta a közönség, tehát a filmtavaszon bemutatott Imagine rendezője nem ismeretlen nálunk. Az Imagine sok szempontból lényegesen különbözik az előző filmtől, úgyhogy a rendezőt talán új oldaláról ismerhettük meg. Nemzetközi projektről van szó, hiszen a történet egy portugál magánkórházban játszódik, a szereplők pedig angolul és portugálul beszélnek. Ahogy a szlovák Vak szerelmek esetében, a szereplők itt is vakok, akikhez egy új, egyébként nemzetiségére nézve angol tanár érkezik. A kórház lakóihoz hasonlóan ő is vak, módszerei pedig felforgatják az intézet életét: nem használ fehér botot; tanítványait arra ösztönzi, hogy a világban való tájékozódásban használják a képzeletüket. Talán nem lépünk ki a filmtavasz válogatásának kereteiből, ha azt mondjuk, hogy a Hajtóvadászat és az Imagine a kortárs lengyel film két különlegesen erős vonulatát erősíti: a hagyományos értelemben vett múltvizsgáló irányzatról és a kisrealizmusból kiinduló vonulatról van szó.

 

Az egyetemes film egyre hangsúlyosabb témáját érinti Az ötödik évszak. A film a road movie vígjátékkal ötvözött változatát valósítja meg. Az európai országok egyik legérzékenyebb problémájáról van szó, ez pedig az öregség – elég csak Haneke vagy Seidl nevét említeni, ha az elmúlt évek hasonló alkotásait fel akarjuk idézni. Az Az ötödik évszak ugyan szintén társadalmi jelenségként kezeli az öregkori magányt, de a hangvétel inkább vígjátéki: egy özvegyasszony és egy ugyancsak egyedülálló férfi furcsa párt alkotva utazik végig Lengyelországon Sziléziától a tengerpartig. A komédia műfajába természetesen beleférnek az elrajzolt helyzetek és a karikatúraszerű szereplők, de itt minden mintha egyensúlyvesztéssel fenyegetne – a film arányainak megbomlásával. Érdemes megjegyezni, hogy Jerzy Domaradzki az idősebb nemzedék képviselője, ez a filmje mindenképpen új hangot képvisel a pályáján (talán 1977-es Próbafelvétel című munkáját érdemes kiemelni a régebbiek közül).

 

Ugyancsak vígjátéki hangvételű az elsőfilmes Anna Wieczur-Błuszcz filmje, a Légy focista mindhalálig. A 70-es évek vége nem ismeretlen a lengyel film számára, ugyancsak visszatérő tájékozódási pont a foci, ami bizonyos pillanatokban természetesen Lengyelországban is nemzeti ügy. A filmben Lewandowski korai elődje, Kazimierz Deyna az ország bálványa – a portugál válogatott ellen szerzett gólja és a főszereplő születése örökre egybefonódik. A filmet átlengi valami olyasmi hangulat, amit Kusturicától ismerhettünk meg, ez pedig megítélésem szerint teljesen idegen a lengyel kultúrától.

 

A rendezvényen az elsőfilmeseket egy másik rendezőnő is képviselte Nőnap című filmjével. A magyar nézőknek nem ismeretlen Piotr Trzaskalski neve, hiszen Edi című filmjét a magyar televízió is játszotta; a filmtavaszon az Apám biciklije című művét láthattuk. Az idősebb nemzedékhez tartozik Jan Jakub Kolski. Az Öld meg a hódot ugyancsak a politikai ihletésű mozi képviselője.

Szíjártó Imre


Címke: , ,
2020.12.01 - tiszatáj

KUTASI TÜNDE SZOBRÁSZMŰVÉSZ MŰHELYSZÖKEVÉNYEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ
A bronz beavatott suttogása átszivárog a lélegzet-nyomok és időgyomok ágyásain, s belehelyezkedik a komponált idő-töredékek (helyspecifikus) zeg-zugaiba… Egy-egy sarok magába fordul, az ívek, a hasítékok, az éles gondolatok lecsendesednek… – Elmélkedik a leíró, miközben a művésznő portfólióját lapozva, belső lépéseket téve, kronológiát elvetve halad, így tekintve át az eddigi életmű kiemelt alkotásait… – NAGY ZOPÁN MEGNYITÓJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

Farkas Arnold Levente, Kiss László, Szabó Réka Dorottya, Tóth Kinga versei

Fischer Egmont, Pál Sándor Attila, Schillinger Gyöngyvér prózája

FINIS (Böndör Pál 1947–2020)

Figyelem-projekt (Tanulmányok a figyelemről)
Gyimesi Tímea, Fogarasi György, Horváth Márta, Kondor Attila, Mikola Gyöngyi, Szabó Erzsébet, Szmeskó Gábor írásai

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

SZÖVEGDISZKÓ – SZÖVEGKLIPEK
A Tiszatáj online és a Homo Ludens Project bemutatja: A Szövegdiszkó egy színházi előadássorozat, pontosabban egy színházi performansz, amelyben az irodalom, az intermédiaművészet, a zene és a film műfaja keveredik. Fúzió, ahogyan ezt említeni szokták, akár ezen lap hasábjain is. Viszont a tél a hópelyhek és jégvirág helyett a karantént hozta el. Újra. Ismét bezártság, ismét korlátozások. Nem állunk le, mondogattuk egymás között, és lett kamera, lett kiaknázatlanná vált színházterem, és lettek lelkes alkotók […]

Tovább olvasom >>>
2020.11.29 - tiszatáj

VIDA CERKVENIK BREN: WHY DON’T WE DO IT IN THE ROAD
Van, aki tanítja, van, aki tudja, és van, aki csinálja: a 2019 tavaszán megjelent, Why dont’ we do it in the road: A personal guide to outdoor interactive theatre szándéka szerint mindezen halmazokat kívánja megszólítani. És hatékonyan teszi is: a szerző Vida Cerkvenik Bren a 2006-ban született neves szlovén előadó-művészeti csoport, a Kud Ljud alapítója és alkotója. A szabadtéri akciókban utazó csapat mindegyik projektje a negyedik fal lebontásán munkálkodó érdemi megmozdulás… – JÁSZAY TAMÁS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.11.28 - tiszatáj

PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA TURCZI ISTVÁNNAL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
A Műhelyinterjú sorozatban magyar irodalmi tehetséggondozó műhelyek vezetőivel beszélget Pánczél András az általuk végzett munkáról, céljaikról, eredményeiről. A sorozat rálátást biztosít a tehetségazonosítás és a tehetséggondozás folyamatában részt vevő személyek és szervezetek munkájára. Bemutatja azt az egymástól leginkább függetlenül, jórészt civilek által működtetett tehetséggondozó rendszert, mely hozzájárul az irodalmárok pályakezdéséhez.

Tovább olvasom >>>
2020.11.24 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS PÁL SÁNDOR ATTILÁVAL
A Törzsasztal Műhely – kihasználva az utolsó lehetőségek egyikét – november elején tartotta az év utolsó személyesen látogatható műhelyét és kötetbemutatóját a Jazz Kocsmában. Az irodalmi sorozat vendége ezúttal Pál Sándor Attila volt, akivel Bíró-Balogh Tamás beszélgetett. A szerzővel az esemény után készítettünk interjút Balladáskönyv című kötetéről… – BORBÍRÓ ALETTA INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2020.11.24 - tiszatáj

FUSS
Nehéz spoiler nélkül beszélni Aneesh Chaganty előző filmje, a Keresés legnagyobb csavarjáról, ugyanis e fordulat rögtön új munkájának origóját képezi. Második thrillerének premisszája az ottani tettes archetípusával, illetve, ha még konkrétabbak szeretnénk lenni, a látszólagos gyermeki támogatás, sőt, túlzott szeretet, majd az ebből fakadó burokban élés dilemmakörével indít… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.11.20 - tiszatáj

KINEK A HÁZA?
Háttérben suhanó rémalak, későn megforduló, gyanútlan karakterek, fény-árnyék játék, ritkásan világított terek. Jó ideig csupán primitív hatáskeltő mechanizmusokkal operál Remi Weekes Kinek a háza? című horrorja. Szerencsére nem is tévedhetnénk nagyobbat: a rendező Netflixen startolt kísértettörténete, pontosabban szellemházas horrorja ugyanis végül előnyt kovácsol a hiányosságaiból, jócskán túllendülve a sablonok eszköztárán… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő