MALEVICS VISSZANÉZ / MALEVICH LOOKS BACK

Százéves Kazimir Malevics (1878-1935) lengyel gyökerű szovjet-orosz festő korszakos műve, a Fekete négyzet, erre reflektál 14 magyar művész a Malevics visszanéz/Malevich looks back című, pénteken nyíló kiállításon a MAMŰ Galériában.

Farkas Viola művészettörténész, a tárlat kurátora elmondta az MTI-nek, hogy az elmúlt 30-40 évben sok magyar alkotás készült az orosz festőre reflektálva.

A Fekete négyzet című munkát maga Malevics 1913-ra datálta, ezért a kurátor úgy gondolta, hogy a 100. évfordulóra a szuprematizmus megalkotójára emlékezve kiállítást szervez. Malevics a szuprematizmus névvel illette a maga festői törekvéseit, amelyek geometrikus absztrakciók és szellemi lényegük a tiszta érzelem – tette hozzá.

Ez a festői irányzat nagy hatással volt az 1960-as évektől a magyarországi neoavantgárd képviselőire, így El Kazovszkij, Konok Tamás és Nádler István munkásságára.

Farkas Viola emlékeztetett arra, hogy eredeti Malevics-mű nincs a tárlaton, de Erdélyi Gábor festő lemásolta 1,5-szer 1,5 méteres nagyságban a Fekete négyzet című korszakos festményt. A tárlaton résztvevő alkotók között van például Bada Dada Tibor (1963-2006) vajdasági művész, akinek a Malevics a strandon kinn című zeneszövege olvasható, míg feLugossy László animációt, Kovács Tamás László kisplasztikát, Minyó Szert Károly, Robitz Anikó és Szombathy Bálint fotoszuprematikus képeket, SZAXON Szász János festményeket készített, Nádler István pedig egy akvarellt állít ki.

A MAMŰ, vagyis a Marosvásárhelyi Műhely 1978-ban alakult avantgárd művészekből és a nevet Ágoston Vilmos író, esztéta adta nekik. A 80-as években az erdélyi csoport fölbomlott, sokan Magyarországra jöttek, mások Nyugat-Európába mentek tovább – mondta el az MTI-nek Szigeti Gábor Csongor, a MAMŰ Társaság ügyvezetője.

Akik Magyarországra jöttek, 1991-ben egyesületet alapítottak, a nevüket MA született MŰvekre (MAMŰ) változtatták. Mára 168 tagot számlálnak, sokféle művészeti irányzatot és sok helyről, így Erdélyből és a szerbiai Vajdaságból érkezett alkotókat tömörítenek – foglalta össze az ügyvezető.

MTI 2013. május 8., szerda 7:07

MALEVICS VISSZANÉZ / MALEVICH LOOKS BACK

Kiállító művészek / Exhibiting artists:

Almási Gertrud * Bada Dada Tibor * Erdélyi Gábor * Fekete Balázs *
feLugossy László * Komoróczky Tamás * Kovács Tamás László * Minyó
Szert Károly * Nádler István * Robitz Anikó * SZAXON Szász János *
Szombathy Bálint * Tasnádi József * Várnagy Tibor

Malevics szerepében / In the role of Malevich: Erdélyi Gábor

Kurátor / Curator: Farkas Viola művészettörténész / art historian

Megnyitó / Opening: 2013. május 10. / 10 May 2013 (péntek / Friday) *
19.00 / 7 p.m.

Megnyitja / Opening speech by: Bokor Kató művészettörténész / art historian

Megtekinthető / On view: 2013. június 7.-ig / till 7 June 2013

A meghívón / On the flyer: (c) Minyó Szert Károly – Messzelátó / Spyglass, 2007.

MAMŰ Galéria / Gallery * web: www.mamu.hu * e-mail:
[email protected] * mobile: +36 30 308 9549
CÍM / ADDRESS: H-1071 Budapest, Damjanich u. 39. (bejárat a Murányi
utcából / entrance from Murányi street)
Nyitva / Open: Sze & P / Wen & Fri: 14.00-18.00 / 2 p.m.-6 p.m. (vagy
egyeztetés alapján / or by appointment)