„Elindultam szép hazámból…” – magyar festők a nagyvilágban

KIÁLLÍTÁS A SZEGEDI SOMOGYI-KÖNYVTÁRBAN

2012. október 25-től november 7-ig

Ki gondolná, hogy ismert magyar művészeink éltek hosszabb ideig, gyakran életük végéig az angol királyi udvarban, Itália távoli, felfedezetlen vidékein vagy éppen az orosz cár fényes udvarában?

Kiállításunk azoknak a magyar művészeknek a munkásságából villant fel érdekes epizódokat, akik éltük jelenős szakaszát töltötték külföldön, akiknek gyakran távoli helyeken teljesedett ki egyéniségük, művészi útjuk – olvasható a Somogyi-könyvtár „Elindultam szép hazámból…” – magyar festők a nagyvilágban című kiállításának kísérőszövegében.

A könyvtár gazdag művészeti könyv- és folyóirat állományából összeállított válogatás október 18-hoz, a magyar festészet napjához kapcsolódik. A 2002-ben született civil kezdeményezés Bráda Tibor, Szentgyörgyi József és Fabók Gyula festőművészek, valamint Bayer Ilona újságíró és Zsolnai Gábor művészeti író nevéhez fűződik. A dátum megválasztása Szent Lukácsra, a festők patrónusára utal: október 18. a hagyomány szerint a jeles szent ünnepnapja.

Az „Elindultam szép hazámból…” – magyar festők a nagyvilágban című kiállítás október 25-től november 7-ig tekinthető meg a könyvtár aulájában.