Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő

Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő

Beszélgetőtársak:
ANDRÁSI ANDOR – a Sztehlo Gábor Gyermek- és Ifjúságsegítő Alapítvány alapítója, a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis egykori polgára

FABINY TAMÁS – a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke

KEVEHÁZI LÁSZLÓ – a Sztehlo Gábor által életre hívott Gaudiopolis első miniszterelnöke

KUNT GERGELY – társadalomtörténész, Miskolci Egyetem

SCHMAL ALEXANDRA – A Tények és Tanúk sorozat szerkesztője, Magvető Kiadó

Moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus

Tolnainé Kassai Margit: Óvoda az óvóhelyen – Feljegyzések a Sztehlo-gyermekmentésről
Sztehlo Gábor evangélikus lelkésznek, a Világ Igazának egy eddig ismeretlen munkatársa kap nevet, arcot és hangot a Tények és tanúk sorozatban megjelent kötettel: Tolnainé Kassai Margit banktisztviselő, fotográfus, 1944-45-ben a Jó Pásztor Bizottság gyermekotthonaiban bujkáló gondozónő memoárnaplója máig kéziratban rejtőzött. A német megszállás és Budapest felszabadulása közötti időszakot megörökítő szöveg igazi felfedezés: olyan kisportrék sorát tartalmazza a mentett gyerekekről, a rájuk vigyázó, szintúgy bujkáló felnőttekről és az események sok más szereplőjéről, amelyek közel hozzák a budapesti zsidók üldözése, a menekülés és az embermentés, az ostrom és a háború utáni néhány hét mindennapjait. Itt semmi sem csupán fehér vagy fekete: a szerző a legszörnyűbb körülményekről szólva is képes hol friss humorral, hol kesernyés iróniával, mindvégig rendkívül szórakoztatóan és elgondolkodtatóan írni. A memoárnaplót Kunt Gergely társadalomtörténész kísérő tanulmányával, jegyzetekkel és annotált névmutatóval jelenteti meg a Magvető Kiadó.

Az Asztali beszélgetések sorozat 2020. október 29-re a Petőfi Irodalmi Múzeumba meghirdetett beszélgetése a járvány miatt online került rögzítésre. Ennek vágatlan, teljes felvétele: