Gyukics Gábor rangos nemzetközi díja

Gyukics Gábor átvette a rangos Hungary Beat Poet Laureate címet. Az amerikai National Beat Poet Foundation, Inc. életműdíját rajta kívül eddig csupán négy ország költője kapta meg.

Gyukics Gábor átvette a rangos Hungary Beat Poet Laureate címet. Az amerikai National Beat Poet Foundation, Inc. életműdíját rajta kívül eddig csupán négy ország költője kapta meg.

A National Beat Poetry Foundation, Inc., egy nonprofit szervezet, mely olyan feszválok mögött áll, mint a National Beat Poetry Festival, az International Beat Poetry Festival” vagy a Kerouac Cafe.  Céljuk, hogy megőrizzék és a köztudatban tartsák a beat generáció írásait, ugyanakkor segítenek abban, hogy egy új beat generáció alakulhasson ki költőkből, írókból, zenészekből, képzőművészekből.

Hungary Beat Poet Laureate címmel díjazta Gyukics Gábort az amerikai National Beat Poet Foundation Inc. Magyarországon kívül eddig csak négy ország és egy amerikai állam költője kapta meg az életmű-kitüntetést.

„A beatköltészet mindenkinek hangot ad.”

– magyarázza Debora Tosun Kilday, a National Beat Poet Foundation alapító-vezetője. Az amerikai és nemzetközi beatfesztiváljukat és havi rendezvényüket, a Kerouac Cafét azzal a kettős céllal szervezik, hogy életben tartsák az irodalmi irányzat első képviselőinek írásait, és hogy megszülethessen egy új beatnemzedék is.

Minden évben egy-egy amerikai és egy nemzetközi alkotót választanak ki, akik a Beat Poet címet viselhetik a következő díjátadóig. Ezzel szemben a különleges, élethosszig tartó kitüntetéseket a költők egy arra érdemes csoportjának tartják fenn, akik

„egész életüket a költészetnek és a művészetnek szentelték.”

A kiválasztási folyamatot ajánlások előzik meg, majd a zsűri értékeli a jelöltek életművét, és végül Tosun Kilday dönt a címről, mellyel egy plakett és oklevél jár.

„Gyukics Gábort először 2018-ban ajánlották. Akkor az International Beat Poet Laureate címre javasolta több költő Amerikából és Európából, viszont arra az évre lezárult a kiválasztás folyamata. Gábor eredményei számosak voltak, és a társai méltatása elsöprő.”

– meséli az alapító a Hungary Beat Poet Laureate odaítéléséről.

„Tudtam, hogy az International Beat Poet Laureate címmel járó egy év igazságtalan lenne egy Gáborhoz hasonlóan tehetséges és eredményes embernek.”

Gyukics Gábor költő-műfordító Budapesten született 1958-ban. Több mint tíz verses- és egy prózakötete jelent meg. Több mint száz magyar szerző műveiből fordított angolra, és ugyanennyi szerzőt angolból magyarra, köztük amerikai őslakosok költészetét. Verseit magyarul és angolul írja. 1988 és 2002 között az Amerikai Egyesült Államokban élt. 2012-ben Salvatore Quasimodo-különdíjat kapott, 1999-ben és 2017-ben Füst Milán fordítói díjat.