01.12.
| Vers l’infini. Konok Tamás életmű-kiállítása (1930–2020) >>>
12.08.
| Figyelem és irgalmasság – Iványi Gábor és Liszkai Tamás >>>
12.07.
| Edda Művek, Prognózis, Ámen és Sziámi albumokkal zárul a Lemezjátszó Classic >>>
12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
NAPI TANDORI

12.15.
| Humorban gazdag Ájvonne érkezik a REÖK-be >>>
12.13.
| Trafó – Mi a te ügyed? >>>
12.11.
| Izgalmas kortárs krimi Podmaniczky Szilárd új könyve? >>>
11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

„Már a célegyenesbe kanyarodunk a hangfelvételekkel!”
2020.08.07 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A LB27 ZENEKAR TAGJAIVAL, BODNÁR TIBORRAL, LÁSZLÓ M. MIKSÁVAL ÉS HERTELENDI ANNÁVAL

A Ladánybene 27 zenekartól származik az első reggae, dub és riddim lemez Magyarországon. A zenekar 35 éve folyamatosan aktív, a nevéhez kötődik az LB27 Reggae Camp is, a hazai reggae élet legfontosabb eseménye. 2020-ban egy új nagylemezt terveznek kiadni és amint lehetséges, már pörgetnék is a reggae beatet a színpadokon!

2019 mozgalmas év volt a LB27 zenekar számára, sok koncert áll mögöttetek és még egy EP-t is felvettetek, amelyhez megjelent hivatalos videóklip is, a Zárd ki a világot című számhoz. Ehhez képest az idei év pihenős. Ez jó vagy hiányzik a pörgés?

Tibi: A három hónapos leállásnak voltak kellemes oldalai. Ahogy sokan mások én is megtanultam kenyeret sütni… Viccet félretéve, több idő jutott a családra, gyerekekre, gyakorlásra, kertrendezésre, a tavasz megélésére. A karantén időszak sok mindenre felnyitotta a szemem, amit a normál hétköznapokon észre sem veszek. Kicsit átrendeződtek az értékrendek, hogy mit és miért is csinál az ember… Természetesen hiányzott az együtt zenélés, a közönség energiája.

Miksa: Igen, 2019 nagy dobása az EP és az új tagjaink „bejátszása”, valamint a színvonalas koncertélmény kialakítása volt. Mint minden évben, a LB27 Reggae Camp körülötti tennivalók is szintén foglalkoztatják a zenekar tagjait egész évben, a Zárd Ki a Világot c. dal a Camp gyógyító hatásaival foglalkozik és próbálja átadni azt az élményt, ami ott vár mindenkit. Ami a hangszerelést illeti, némi elektronikával nyitottunk az „ernyőn”.

Furán néznék azokra a zenésztársaimra, akiknek nem hiányzik a pörgés, hiszen persze, hogy hiányzik! De, sokat tanultam ebből a helyzetből. Haladtak az új LB27 nagy album munkálatai is, valamint a Miksa produkció is kiadott két klippet, Van Hogy Fáj a Szó és Kérlek Oh Jah! címmel.

Ez a kis covid „kitérő” nagyon jó volt arra is, hogy közelebb kerülhettem a természethez. Sok séta, kutyázás volt,  illetve több időt tudtam szánni az engem mindig feszítő életfilozófiai kérdésekre, amiket több szövegben el is helyezgettem. Megszerettem ezt a létet.

A zenekar 35 éves pályafutása során volt már részetek hasonló jelenségben, mikor a zenei élet ennyire „kihalt”?

Tibi: Nem, ilyen még nem volt. 35 éves pályafutásunk alatt még betegség miatt sem mondtunk le koncertet. Néha az időjárás szórakozott velünk és elvétve egy-egy zsivány szervező. Pl. nem találtuk meg a fesztivált Miskolcon, ahol este játszottunk volna. Kiderült, nem is volt az a fesztivál… (utólag)

Miksa: Nem, azt hiszem nem volt még ilyen helyzet és sajnos a korom miatt már focista sem lehetek. Olyan volt már, hogy egy-két tag miatt leálltak a próbák akár évekre, de koncert még sosem maradt el, persze egy egy extra egészségügyi eseményt leszámítva.

– Az előző év folyamán három új taggal bővült a zenekar, Fűri Tamás (zongora), Hertelendi Anna (dob) és Péter Zoli (trombita) csatlakozott az LB27-hez. Hogyan hatott ez a zenekarra és a zenétekre?

Tibi: Az új tagok mindig új energiákat hoznak a vérkeringésünkbe. Anna mondhatni a Ladánybene 27-be született bele, mert már pocaklakóként velünk volt Olaszországban a Rototom Reggae Sunsplash fesztiválon. Az egész eddigi élete a LB27-tel közös háztartásban zajlott, úgyhogy nála autentikusabb dobost aligha találtunk volna. Fűri Tomi, azaz Lumbi ezer éves barátunk és nagy egymásra találás zajlik közöttünk. Ő az a fajta billentyűs, aki tud pontos és precíz lenni, de ha kell képes megőrülni is a hangszerén. Péter Zoli nem csak trombitásként, hanem az LB Brass vezetőjeként is működik. Én gitárosként nem pontosan tudom, mitől is szól igazán jól egy 3 tagú fúvós kórus, de Zolival megtaláltuk a sound-ot! Valamint, a szólói után általában meghajolunk a színpadon…J  Új szaxofonos kollégát is avattunk 1-2 koncerten még a Covid előtt, Ő Falaty Bence. Reméljük a fura kezdeti időszak után hosszú ideig együtt tudunk majd muzsikálni, mert az előbb említett Brass hangzásnak Ő az egyik kulcsfigurája.

Miksa: Több lelkesség költözött a zenekarba és minden új tagunknak van speciális tudása, amit nagyon lehet szeretni. Fűri gazdag billentyűjátéka és faviccei, Péter Zoli mindent tud a jazztrombitálásról és fantasztikus a technikája, Hertelendi Anna pedig rövid idő alatt a roots reggae szakértője lett és dobjátéka tele van remek ötletekkel. Az igazi puding próbája az idei szezon lett volna.

– Március 11-én „leállt” a zenekar, viszont készítettetek egy karantén klippet, a „Műanyag nyár” c. számhoz, stáb és külsősök nélkül. Ez milyen tapasztalat volt?

Miksa: Ez egy otthoni labormunka volt, amit nem szabad úgy nézni mint egy normál klippet. Arra viszont mindenképp jó volt, hogy meglássuk magunkat, zeneiségünket ebben a karantén szituban. Értem ezalatt például azt, hogyha nincs stúdiótechnika mögöttünk, milyen hatásokat fejt ki a zenénk. Láttam sokaktól sok ilyen klippet és megállapítottam, hogyha jó a muzsika, ezek a telefonfelvételek is okozhatnak örömöt a hallgatónak. Persze mi a jövőben továbbra is stúdióban toljuk a felvételeket, de „ízes” kitérő volt a részünkről.

Tibi: Én egy új stúdió programot tanultam kezelni és a karantén videó felvételei során nagyokat léptem előre. Később Annával és Miksával készítettünk a barátunknak egy Kell egy ház gitáros verziót, az is sokat segített. Visszatérve a kérdésre, jó volt újra része lenne a LB egésznek, de azért nem ugyanaz, mint egyszerre egyidőben és helyen élőben…

 

 

Januárban készültetek felvenni egy új albumot, de sajnos félbe kellett hagynotok a jelenlegi válsághelyzet miatt. Készül már az új hanganyag vagy vártok még a stúdiózással?

– Miksa: Igen, újraindult, készül. A munkánk az Origo Stúdió, Cserny „Bogi” Kálmán hangmérnök közreműködésével új lendületet kapott az utóbbi napokban. Maximum egy két tag a feljátszóban és szépen lassan kialakulnak a sávok.

– Tibi: Nehéz sorsa van ennek az új album projektnek, de talán éppen ezért nagyobb dög lesz benne. Egyébként készül az anyag és már-már a célegyenesbe kanyarodunk a felvételekkel! Utána egy nagyon komoly reggae hangmérnök-producer barátunkhoz, Vas Misihez kerülnek a sávok. Ez lesz az első közös munkánk, izgalommal várjuk a végeredményt!

Hertelendi Anna, te vagy a legfiatalabb tagja a zenekarnak, édesapád – Hertelendi Rasta István – pedig a zenekar basszusgitárosa. Már gyerekkorod óta tervezed, hogy a LB27-ben szeretnél zenélni vagy véletlenül alakult így? Milyen érzés színpadon állni (ülni) egy ilyen nagy múltú zenekarral, egyetlen női tagként, ráadásul a dobok mögött?

Hertelendi Anna: Három éves korom óta dobolok, a Ladánybene összes előző dobosától is tanultam, ezért amikor dobos váltásra került sor, adta magát helyzet, hogy én legyek az. Előtte többször voltam beugrós, néha csak egy buli erejéig, de volt olyan is, amikor 2-3 hónapig helyettesítettem. A zenekarban játszani nagyon jó érzés. Nagyon furcsa az, hogy eddig a közönségből néztem a nagy szülinapi koncerteket és közben gondoltam arra, hogy de jó lenne részt venni zenekartagként és ma viszont tényleg én játszok ezeken a koncerteken.

– Idén áprilisban nem került megrendezésre a LB27 Reggae Camp Fesztivál, viszont július 24-25 között rendeztetek egy  LB27 CAMPing – 2 nap Masszív Együttlétet Cegléden. Itt megtalálhattuk a zenekar tagjait is a strandon vagy a bogrács mellett?

– Tibi: Amikor le kellett mondanunk az idei Camp-et, hagytunk magunknak egy kis kaput, ha változna, enyhülne a helyzet.  Azokra a Camp lakókra számíthattunk, akiknek a Camp egy évenkénti találkozást is jelent. Hiszen az ország különböző pontjáról, sőt a határainkon túlról is érkeznek régi jó barátok, csapatok, akik csak nálunk, a Camp-en tudnak együtt lenni, megbeszélni a dolgokat és közösen lebegni… Mi most nem kis Reggae Camp-et szereveztünk, csak közös jelenlétet. Nappal a strandra kitettünk egy sound system-et és csak reggae-t hallgattunk, strandoltunk, beszélgettünk, majd ugyan ezt este a kempingben is folytattuk jammeléssel és tábortűzzel kiegészítve.

A Ladánybene 27 tagjai közül többen is jelen voltunk, de tartottuk magunkat a korábban közzétett álláspontunkhoz, mivel van köztünk néhány egészségügyi értelemben veszélyeztetett társ is, akikre vigyázván nem vállaltunk még teljes Ladánybenés együttlétet. A bográcsnál azért találkozhattatok néhányunkkal.

Miksa: Áprilisban a saját szervezésű Spring Reggae Jam-ről lemondani kényszerültünk, és így jártunk az LB27 Reggae Camp-pel is. Viszont, bioritmusunk hiányérzettel kűzdött, ezért szerveztük a laza együttlétet a Camp egyik helyszínén a ceglédi fürdői strandon.

– Hogy érzitek, a közeljövőben miként fog alakulni a zenei élet Magyarországon?

– Tibi: Azt gondolom, a kisebb formációk, 2-3 fős kamara zenekarok tudnak majd előrébb lépni, megerősödnek az 500 fő alatti klubok.

Reggae zenészként a pozitív hozzáállást kellene képviselni, de én egy kicsit szkeptikus vagyok. Most a járvány második hullámára figyelmeztetnek a híradások, ami térdre kényszeríthet rengeteg formációt, vállalkozást, céget. Nem csak a zenészekről beszélek, hanem a teljes zeneipari közösségről, hangosítókról, technikusokról, stb. A helyzetet tetézi, hogy a társadalomban egyre erősödik a feszültség és átértékelődik a központi támogatás megítélése. A zenész szakma létjogosultságát megkérdőjelező vélemények között nehéz fenntartani a lelkesedést, elszántságot. A Ladánybene 27 mögött is áll egy rendszer, aminek a működését alaposan át kell gondolni, mivel augusztus 15. után sem indulhatnak be a nagyobb rendezvények. Izgalmas szituáció, de reméljük a legjobbakat!

Miksa: Abban bízom, hogy ez a helyzet nem fog minket alapjainkban megrengetni. Persze, marha nehéz lelkileg és anyagilag is koncertek nélkül, de nekünk van mire készülnünk, vannak új dalaink és terveink. A háttérben frissül a koncertprogram és remélhetőleg hamar eldönti a világ körülöttünk, hogy mit akar és már indulunk is… amikor végre lehet!

Brestyánszki Bernadett

 

 

Zenekar tagok:

Hertelendi Anna – dobok, Bodnár Tibor – gitár, vokál, Bokó Zoltán – billentyűk, Fűri Lumbi Tomi – billentyűk, Hertelendi Rasta István – basszusgitár, László M. Miksa – ének, Kálmán András – billentyűk, vokál

LB27 Brass: Görögh Dani – trombita, Pásztor Ákos – szaxofon, Hegyi Viktor – harsona

 

Közösségi média:

Weboldal:  https://www.lb27.hu/

FB: https://www.facebook.com/Ladanybene27/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCHhkGhnvbUOcjwnfPtUI0uw

Címke: , , ,
2021.01.20 - tiszatáj

MÁNYOKI ÁDÁM MŰVEI NYOMÁN, EGY MŰTEREMLÁTOGATÁS MARGÓJÁRA
Mányoki Ádám (1991) festőművész, grafikus. 2019-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képgrafika szakán. Mesterei: Madácsy István és Szurcsik József voltak. Sokoldalú művész, aki már az egri főiskolán is többféle technikával kísérletezett. A kezdetekben illusztrációkat készített, a litográfiát vegyes technikával kombinálva alkotott, főleg Pilinszky verseinek hatására…

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

A fotózásra Miklós kért meg, a Volt egyszer egy Közép-Európa (1989) válogatott anyaghoz, majd az egyik legszebb könyve, Az én Pannóniám (1991) kapcsán. Ekkor tudtam meg, hogy ez a mosolygós, kedves ember – aki barátai közé fogadott a második találkozás után, mert hogy én is Szekszárdon születtem ‒ milyen szigorú, már-már kegyetlen. Többször át kellett dolgoznom az egészet. Miután megjelent, én közömbösen lapozgattam. Hogy miért használtak a kritikusok a képek kapcsán szuperlatívuszokat, máig nem értem […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.19 - tiszatáj

NAGY GÁBOR FESTŐMŰVÉSZ ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA
Nagy Gábor festőművész olyan nagyszabású kiállítással jelentkezett október elején Szeged művészetértő közönsége előtt, amely a közel öt évtizedet átfogó képzőművészeti pályafutásának – és az egyes műcsoportokban részletesen dokumentálható – változatos alkotói tevékenységének hiteles bemutatója. Azért is lehet – sőt kell – most az életmű korrekt mérlegét megvonni, mert a REÖK két szintjének összes termeit megtöltik a művész alkotásai, azaz több mint háromszáz művet vonultat föl a kiállítás […]

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

BARTÓK IMRE: JERIKÓ ÉPÜL
Formabontó posztapokaliptikus-poszthumanista trilógiájának sokatmondóan vegyes fogadtatása után Bartók Imre az új keretek között sem hagyja el azokat a törekvéseket és irányvonalakat, amelyek előző köteteit vezették és meghatározták. A Jerikó épül családregény, fejlődésregény, de már összetettségét és merészségét tekintve is érdemes összevetni A Patkány évével kezdődő, nagyszabású, transzgresszív trilógiával… – VIDOSA ESZTER KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.18 - tiszatáj

Csontos Márta, Hartay Csaba, Marno János, Mizsur Dániel versei

„Alternatív földrajz” (kortárs egyiptomi költőnők versei Tüske László válogatásában és műfordításában)

Csippán Péter, Domokos Márton, Repkő Ágnes, Sántha József prózája

Bálint Péter, Gömöri György, Miskolczy Ambrus tanulmánya

Tovább olvasom >>>
2021.01.14 - tiszatáj

MÜLLER DEZSŐ:
ALÁMERÜL ATLANTISZOM
Indulás és érkezés, és ami közte van. Egy tartalmas életmű stációi sorakoznak Müller Dezső legújabb verseskötetében. Ahogy öregszik az ember, gondolatai egyre többször elidőznek a Máté Péter által megénekelt „lázas ifjúság”-nál… – FÁBIÁN TIBOR KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

MAURER DÓRA IXEK 7-1 CÍMŰ TÁRLATA A VINTAGE GALÉRIÁBAN
Új, színpompás tárlatát tekinthetjük meg Maurer Dórának, a magyar avantgárd jeles képviselőjének, alkotójának. A Kossuth-díjas grafikus és festőművész IXEK 7-1 címet viselő munkái újdonsült szériájának, az IXEK 22-nek (2019-2020) válogatott darabjai. Három alapszínben: vörösben, sárgában, kékben „ragyogó” geometrikus alakzatok… – TAKÁTS FÁBIÁN ÍRÁSA

Tovább olvasom >>>
2021.01.13 - tiszatáj

KONOK TAMÁSRA EMLÉKEZTEK A LUDWIG MÚZEUMBAN
z Asztali beszélgetések sorozat és a Ludwig Múzeum közös online rendezvényén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas festőművészre, Konok Tamásra emlékeztek pályatársai, barátai a művész 91. születésnapján, 2021. január 9-én… – GALAMBOS ÁDÁM BESZÁMOLÓJA

Tovább olvasom >>>
2021.01.11 - tiszatáj

PIECES OF A WOMAN
Mundruczó régebben sem idegenkedett a melodrámától, ám némi kitérő után forgatott legújabb filmje mintha a zsáner legtisztább párlata lenne, kérdés, milyen végeredménnyel… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő