09.30.
| Grand Café – Ráolvasás 03 – Orcsik Roland: Legalja >>>
09.28.
| Törzsasztal Műhely – I. Támogatói Bazár és kötetbemutató a Jazz Kocsmában >>>
09.17.
| Jazz Kocsma – Berta Ádám A kígyó feje című regényének bemutatója >>>
09.17.
| Grand Café – 2008–2018: Válság és hegemónia Magyarországon >>>
09.14.
| Grand Café – Ráolvasás 02 – Nemes Z. Márió: Barokk Femina >>>
09.11.
| Deák17 – Egy ecsetvonásnyi Észtország és a Grimm testvérek meséi >>>
09.10.
| Molnár T. Eszter új regényének és kollázsainak bemutatója a Grand Caféban >>>
09.09.
| Duda Éva Társulat – „Újra lendületben! ” >>>
09.08.
| Nobel-díjas író monodrámáját mutatják be a Trafóban >>>
NAPI TANDORI

09.07.
| Kossuth Rádió – Nagyok Nátyi Róberttel >>>
09.09.
| A Ludwig Múzeum pályázati felhívása >>>
08.14.
| Ír kortárs költészeti műfordító műhely >>>
08.10.
| Meghalt Bogdán László székelyföldi író, költő, újságíró >>>
07.20.
| Díjakat nyert Bollywood-ban Goztola Kristina új filmje >>>
07.15.
| PesText RESET – az irodalom most is összeköt – Csillagharcos érkezett! >>>
07.14.
| MOME Kreatív Pakk gyerekeknek a nyári szünetre >>>
07.09.
| Art is Business Díj 2020 – Ismét keresik a művészeti és üzleti szféra kiemelkedő együttműködőit >>>
07.03.
| Ők lettek az idei Táblaképfestészeti Biennálé legjobbjai >>>

DISZKÓGLÓRIA – Keresztül-kasul David Bowie életművén

Deczki Sarolta, Fenyvesi Ottó, Horváth Csaba, Lanczkor Gábor, Lengyel Zoltán, Lenkes László, Marton László Távolodó, Marx Laura, Nagy Márta Júlia, Péterfy Bori, Poós Zoltán, Delimir Rešicki, Sopotnik Zoltán, Hannah Sullivan, Szabó Eszter Ágnes, Uhl Gabriella írásai

Havasréti József Najmányi Lászlóról

>>>

Ez ma az én napom lesz! – gondolta magában Karika Marika, az örökmozgó rokkantnyugdíjas, miközben foltos harisnyáját tyúkszemes lábára igyekezett felhúzni. […]

>>>

„Már a célegyenesbe kanyarodunk a hangfelvételekkel!”
2020.08.07 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS A LB27 ZENEKAR TAGJAIVAL, BODNÁR TIBORRAL, LÁSZLÓ M. MIKSÁVAL ÉS HERTELENDI ANNÁVAL

A Ladánybene 27 zenekartól származik az első reggae, dub és riddim lemez Magyarországon. A zenekar 35 éve folyamatosan aktív, a nevéhez kötődik az LB27 Reggae Camp is, a hazai reggae élet legfontosabb eseménye. 2020-ban egy új nagylemezt terveznek kiadni és amint lehetséges, már pörgetnék is a reggae beatet a színpadokon!

2019 mozgalmas év volt a LB27 zenekar számára, sok koncert áll mögöttetek és még egy EP-t is felvettetek, amelyhez megjelent hivatalos videóklip is, a Zárd ki a világot című számhoz. Ehhez képest az idei év pihenős. Ez jó vagy hiányzik a pörgés?

Tibi: A három hónapos leállásnak voltak kellemes oldalai. Ahogy sokan mások én is megtanultam kenyeret sütni… Viccet félretéve, több idő jutott a családra, gyerekekre, gyakorlásra, kertrendezésre, a tavasz megélésére. A karantén időszak sok mindenre felnyitotta a szemem, amit a normál hétköznapokon észre sem veszek. Kicsit átrendeződtek az értékrendek, hogy mit és miért is csinál az ember… Természetesen hiányzott az együtt zenélés, a közönség energiája.

Miksa: Igen, 2019 nagy dobása az EP és az új tagjaink „bejátszása”, valamint a színvonalas koncertélmény kialakítása volt. Mint minden évben, a LB27 Reggae Camp körülötti tennivalók is szintén foglalkoztatják a zenekar tagjait egész évben, a Zárd Ki a Világot c. dal a Camp gyógyító hatásaival foglalkozik és próbálja átadni azt az élményt, ami ott vár mindenkit. Ami a hangszerelést illeti, némi elektronikával nyitottunk az „ernyőn”.

Furán néznék azokra a zenésztársaimra, akiknek nem hiányzik a pörgés, hiszen persze, hogy hiányzik! De, sokat tanultam ebből a helyzetből. Haladtak az új LB27 nagy album munkálatai is, valamint a Miksa produkció is kiadott két klippet, Van Hogy Fáj a Szó és Kérlek Oh Jah! címmel.

Ez a kis covid „kitérő” nagyon jó volt arra is, hogy közelebb kerülhettem a természethez. Sok séta, kutyázás volt,  illetve több időt tudtam szánni az engem mindig feszítő életfilozófiai kérdésekre, amiket több szövegben el is helyezgettem. Megszerettem ezt a létet.

A zenekar 35 éves pályafutása során volt már részetek hasonló jelenségben, mikor a zenei élet ennyire „kihalt”?

Tibi: Nem, ilyen még nem volt. 35 éves pályafutásunk alatt még betegség miatt sem mondtunk le koncertet. Néha az időjárás szórakozott velünk és elvétve egy-egy zsivány szervező. Pl. nem találtuk meg a fesztivált Miskolcon, ahol este játszottunk volna. Kiderült, nem is volt az a fesztivál… (utólag)

Miksa: Nem, azt hiszem nem volt még ilyen helyzet és sajnos a korom miatt már focista sem lehetek. Olyan volt már, hogy egy-két tag miatt leálltak a próbák akár évekre, de koncert még sosem maradt el, persze egy egy extra egészségügyi eseményt leszámítva.

– Az előző év folyamán három új taggal bővült a zenekar, Fűri Tamás (zongora), Hertelendi Anna (dob) és Péter Zoli (trombita) csatlakozott az LB27-hez. Hogyan hatott ez a zenekarra és a zenétekre?

Tibi: Az új tagok mindig új energiákat hoznak a vérkeringésünkbe. Anna mondhatni a Ladánybene 27-be született bele, mert már pocaklakóként velünk volt Olaszországban a Rototom Reggae Sunsplash fesztiválon. Az egész eddigi élete a LB27-tel közös háztartásban zajlott, úgyhogy nála autentikusabb dobost aligha találtunk volna. Fűri Tomi, azaz Lumbi ezer éves barátunk és nagy egymásra találás zajlik közöttünk. Ő az a fajta billentyűs, aki tud pontos és precíz lenni, de ha kell képes megőrülni is a hangszerén. Péter Zoli nem csak trombitásként, hanem az LB Brass vezetőjeként is működik. Én gitárosként nem pontosan tudom, mitől is szól igazán jól egy 3 tagú fúvós kórus, de Zolival megtaláltuk a sound-ot! Valamint, a szólói után általában meghajolunk a színpadon…J  Új szaxofonos kollégát is avattunk 1-2 koncerten még a Covid előtt, Ő Falaty Bence. Reméljük a fura kezdeti időszak után hosszú ideig együtt tudunk majd muzsikálni, mert az előbb említett Brass hangzásnak Ő az egyik kulcsfigurája.

Miksa: Több lelkesség költözött a zenekarba és minden új tagunknak van speciális tudása, amit nagyon lehet szeretni. Fűri gazdag billentyűjátéka és faviccei, Péter Zoli mindent tud a jazztrombitálásról és fantasztikus a technikája, Hertelendi Anna pedig rövid idő alatt a roots reggae szakértője lett és dobjátéka tele van remek ötletekkel. Az igazi puding próbája az idei szezon lett volna.

– Március 11-én „leállt” a zenekar, viszont készítettetek egy karantén klippet, a „Műanyag nyár” c. számhoz, stáb és külsősök nélkül. Ez milyen tapasztalat volt?

Miksa: Ez egy otthoni labormunka volt, amit nem szabad úgy nézni mint egy normál klippet. Arra viszont mindenképp jó volt, hogy meglássuk magunkat, zeneiségünket ebben a karantén szituban. Értem ezalatt például azt, hogyha nincs stúdiótechnika mögöttünk, milyen hatásokat fejt ki a zenénk. Láttam sokaktól sok ilyen klippet és megállapítottam, hogyha jó a muzsika, ezek a telefonfelvételek is okozhatnak örömöt a hallgatónak. Persze mi a jövőben továbbra is stúdióban toljuk a felvételeket, de „ízes” kitérő volt a részünkről.

Tibi: Én egy új stúdió programot tanultam kezelni és a karantén videó felvételei során nagyokat léptem előre. Később Annával és Miksával készítettünk a barátunknak egy Kell egy ház gitáros verziót, az is sokat segített. Visszatérve a kérdésre, jó volt újra része lenne a LB egésznek, de azért nem ugyanaz, mint egyszerre egyidőben és helyen élőben…

 

 

Januárban készültetek felvenni egy új albumot, de sajnos félbe kellett hagynotok a jelenlegi válsághelyzet miatt. Készül már az új hanganyag vagy vártok még a stúdiózással?

– Miksa: Igen, újraindult, készül. A munkánk az Origo Stúdió, Cserny „Bogi” Kálmán hangmérnök közreműködésével új lendületet kapott az utóbbi napokban. Maximum egy két tag a feljátszóban és szépen lassan kialakulnak a sávok.

– Tibi: Nehéz sorsa van ennek az új album projektnek, de talán éppen ezért nagyobb dög lesz benne. Egyébként készül az anyag és már-már a célegyenesbe kanyarodunk a felvételekkel! Utána egy nagyon komoly reggae hangmérnök-producer barátunkhoz, Vas Misihez kerülnek a sávok. Ez lesz az első közös munkánk, izgalommal várjuk a végeredményt!

Hertelendi Anna, te vagy a legfiatalabb tagja a zenekarnak, édesapád – Hertelendi Rasta István – pedig a zenekar basszusgitárosa. Már gyerekkorod óta tervezed, hogy a LB27-ben szeretnél zenélni vagy véletlenül alakult így? Milyen érzés színpadon állni (ülni) egy ilyen nagy múltú zenekarral, egyetlen női tagként, ráadásul a dobok mögött?

Hertelendi Anna: Három éves korom óta dobolok, a Ladánybene összes előző dobosától is tanultam, ezért amikor dobos váltásra került sor, adta magát helyzet, hogy én legyek az. Előtte többször voltam beugrós, néha csak egy buli erejéig, de volt olyan is, amikor 2-3 hónapig helyettesítettem. A zenekarban játszani nagyon jó érzés. Nagyon furcsa az, hogy eddig a közönségből néztem a nagy szülinapi koncerteket és közben gondoltam arra, hogy de jó lenne részt venni zenekartagként és ma viszont tényleg én játszok ezeken a koncerteken.

– Idén áprilisban nem került megrendezésre a LB27 Reggae Camp Fesztivál, viszont július 24-25 között rendeztetek egy  LB27 CAMPing – 2 nap Masszív Együttlétet Cegléden. Itt megtalálhattuk a zenekar tagjait is a strandon vagy a bogrács mellett?

– Tibi: Amikor le kellett mondanunk az idei Camp-et, hagytunk magunknak egy kis kaput, ha változna, enyhülne a helyzet.  Azokra a Camp lakókra számíthattunk, akiknek a Camp egy évenkénti találkozást is jelent. Hiszen az ország különböző pontjáról, sőt a határainkon túlról is érkeznek régi jó barátok, csapatok, akik csak nálunk, a Camp-en tudnak együtt lenni, megbeszélni a dolgokat és közösen lebegni… Mi most nem kis Reggae Camp-et szereveztünk, csak közös jelenlétet. Nappal a strandra kitettünk egy sound system-et és csak reggae-t hallgattunk, strandoltunk, beszélgettünk, majd ugyan ezt este a kempingben is folytattuk jammeléssel és tábortűzzel kiegészítve.

A Ladánybene 27 tagjai közül többen is jelen voltunk, de tartottuk magunkat a korábban közzétett álláspontunkhoz, mivel van köztünk néhány egészségügyi értelemben veszélyeztetett társ is, akikre vigyázván nem vállaltunk még teljes Ladánybenés együttlétet. A bográcsnál azért találkozhattatok néhányunkkal.

Miksa: Áprilisban a saját szervezésű Spring Reggae Jam-ről lemondani kényszerültünk, és így jártunk az LB27 Reggae Camp-pel is. Viszont, bioritmusunk hiányérzettel kűzdött, ezért szerveztük a laza együttlétet a Camp egyik helyszínén a ceglédi fürdői strandon.

– Hogy érzitek, a közeljövőben miként fog alakulni a zenei élet Magyarországon?

– Tibi: Azt gondolom, a kisebb formációk, 2-3 fős kamara zenekarok tudnak majd előrébb lépni, megerősödnek az 500 fő alatti klubok.

Reggae zenészként a pozitív hozzáállást kellene képviselni, de én egy kicsit szkeptikus vagyok. Most a járvány második hullámára figyelmeztetnek a híradások, ami térdre kényszeríthet rengeteg formációt, vállalkozást, céget. Nem csak a zenészekről beszélek, hanem a teljes zeneipari közösségről, hangosítókról, technikusokról, stb. A helyzetet tetézi, hogy a társadalomban egyre erősödik a feszültség és átértékelődik a központi támogatás megítélése. A zenész szakma létjogosultságát megkérdőjelező vélemények között nehéz fenntartani a lelkesedést, elszántságot. A Ladánybene 27 mögött is áll egy rendszer, aminek a működését alaposan át kell gondolni, mivel augusztus 15. után sem indulhatnak be a nagyobb rendezvények. Izgalmas szituáció, de reméljük a legjobbakat!

Miksa: Abban bízom, hogy ez a helyzet nem fog minket alapjainkban megrengetni. Persze, marha nehéz lelkileg és anyagilag is koncertek nélkül, de nekünk van mire készülnünk, vannak új dalaink és terveink. A háttérben frissül a koncertprogram és remélhetőleg hamar eldönti a világ körülöttünk, hogy mit akar és már indulunk is… amikor végre lehet!

Brestyánszki Bernadett

 

 

Zenekar tagok:

Hertelendi Anna – dobok, Bodnár Tibor – gitár, vokál, Bokó Zoltán – billentyűk, Fűri Lumbi Tomi – billentyűk, Hertelendi Rasta István – basszusgitár, László M. Miksa – ének, Kálmán András – billentyűk, vokál

LB27 Brass: Görögh Dani – trombita, Pásztor Ákos – szaxofon, Hegyi Viktor – harsona

 

Közösségi média:

Weboldal:  https://www.lb27.hu/

FB: https://www.facebook.com/Ladanybene27/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCHhkGhnvbUOcjwnfPtUI0uw

Címke: , , ,
2020.09.23 - tiszatáj

FELKÉSZÜLÉS MEGHATÁROZATLAN IDEIG TARTÓ EGYÜTTLÉTRE 
Leheletfinom, csaknem éteri dimenziókban járó romantikus történetet készített Horvát Lili. A szociodrámai felhangokkal élő Szerdai gyerek után az idei Venice Days-szekcióban landolt Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre zömmel parányi rezdülésekre, definiálhatatlan érzésekre összpontosító, olykor az európai modernizmus vagy posztmodern éra leleményeiből kölcsönző, alig észrevehető hibákkal rendelkező mestermű… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.09.23 - tiszatáj

INTERJÚ MOLNÁR T. ESZTERREL
Pár héttel ezelőtt, a Grand Caféban mutatták be Szegeden Molnár T. Eszter Teréz, vagy a test emlékezete című regényét. Három elbeszélő, három Teréz, akik mind három nyelven próbálnak kitörni a hallgatásból és beilleszkedni egy-egy új közegbe. Egy összefont regény, amely szótár is egyben. Kézikönyv a kitörölhetetlen múlt és az üldözött jelen összeegyeztetéséhez… – SZUTORISZ SZABOLCS INTERJÚJA

>>>
2020.09.21 - tiszatáj

Szokatlanul keresztezett, részben helyszíni, részben online kötetbemutatóval zárta a nyarat a Törzsasztal Műhely a Jazz Kocsmában. A szlovákiai Peredről online bejelentkező Mucha Dorkát Bencsik Krisztina kérdezte a közönség előtt Puncs című kötetéről, a felolvasás hangulatát pedig Török Dénes alapozta meg zenéjével. A hibrid, inter- és multimediális bemutató után a szerzőt a Puncsról, új ifjúsági és jelenleg készülő regényéről kérdeztük… – BORBÍRÓ ALETTA INTERJÚJA

>>>
2020.09.20 - tiszatáj

Baka István (Szekszárd, 1948. július 25 – Szeged, 1995. szeptember 20.) költő, műfordító.

>>>
2020.09.18 - tiszatáj

RADU ȚUCULESCU: SZTÁLIN, ÁSÓVAL ELŐRE!
A Sztálin, ásóval előre! cselekménye két szálon fut. Az első főszereplője egy falun élő fiú, Adrian, aki az öt- és tizennégy éves kora között megélt élményeiről számol be. Ezek közül az első Sztálin halálhíréhez kötődik, az utolsó pedig a Ceauşescu hatalomra kerülése előtti évekhez. A naiv gyermeki nézőpont már a bevezető történetekben sem érvényesül maradéktalanul, a beszámolókat időről időre olyan utalások szakítják meg, amelyek az elbeszélteknek retrospektív jelleget kölcsönöznek… – HLAVACSKA ANDRÁS KRITIKÁJA

>>>
2020.09.17 - tiszatáj

RELIC (2020)
Bűntudat és személyes élmények szülték Natalie Erika James nagyjátékfilmes debütjét: japán származású, tradicionális ázsiai házban élő nagymamájának demenciája sarkallta alkotásra, miután hosszú ideig kapcsolatba sem lépett a rokonával és 2013-as találkozásuk idején az idős hölgy már fel sem ismerte őt. A Sundance-en, később VOD-on bemutatott Relic-ben a fájdalom és a tehetetlenség összes árnyalata kíméletlenül ott bujkál, ránk törve akkor is, amikor legkevésbé szeretnénk… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.09.14 - tiszatáj

BOJÁR IVÁN ANDRÁS BESZÉLGETÉSE TÉREY JÁNOSSAL
Most is azt gondolom, hogy ameddig nekem így nem lesz Trianonhoz közöm, addig nem tudom azt a bizonyos Trianon-színművet megírni, még akkor sem, hogyha Vidnyánszky Attila telefonálna személyesen, és milliókat kínálna föl ‒ erre persze nem fog sor kerülni. Szóval ez az én válaszom arra, hogy a kísérletező művészszínház foglalkozik-e nemzeti sorsproblémákkal. Szerintem igen, ki-ki a maga módján. Valamiért mégis szeretik odaírni, hogy ez akkor most konkrétan ez. Lehet, hogy tényleg az, és ez nekik valószínűleg hasznavehetetlen, ha egy konzervatív játszóhelyre gondolsz. Adja Isten, hogy ne így legyen…

>>>
2020.09.13 - tiszatáj

RÁCZ LAJOS BESZÉLGETÉSE KONRÁD GYÖRGGYEL 
Érdekes kérdés, hogy kit számítunk zsidónak. Hallottam erről egy anekdotát Izraelben, amely szerint mondták Ben-Gúriónnak, aki megalapította Izrael államot, és az első miniszterelnöke is volt, hogy sokan jönnek a Szovjetunióból olyan zsidók, akikről nem lehet tudni, hogy valójában azok-e. Erre azt válaszolta, ha valaki olyan hülye, hogy zsidónak mondja magát, akkor zsidó…

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő