12.18.
| Figyelem és irgalmasság – Iványi Gábor és Liszkai Tamás >>>
12.07.
| Edda Művek, Prognózis, Ámen és Sziámi albumokkal zárul a Lemezjátszó Classic >>>
12.07
| Egy nő – Művész Távmozi (online premier) >>>
12.03.
| Civilként az állam működési hézagaiban – L. Ritók Nóra előadása >>>
12.01.
| ArteKino 2020 – Nézz egy hónapig ingyen európai fesztiválfilmeket! >>>
11.27.
| A Szépírók Társasága XVI. fesztiválja >>>
11.26.
| Indul az e-Trafó online programsorozat >>>
11.26.
| Asztali beszélgetések… – Tompa Andrea és Szabó B. András disputája >>>
11.25.
| Olasz világsztárral, „operapástétommal” és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora >>>
11.25.
| Sajtó és ideológia a hatvanas években >>>
NAPI TANDORI

11.18.
| Ezer újkori metszetet tesz digitális közkinccsé az Országos Széchényi Könyvtár >>>
11.13.
| Kürti László és Ross Gillett kapja a Balassi Bálint-emlékkardot >>>
10.30.
| Lemezen adták ki Keith Jarrett legendás müpabeli koncertjét >>>
10.30.
| Hogyan mutatja be egy bevásárlóközpont értékvilágát egy logó? >>>
10.30.
| A művészet, az együttműködés és a kihívásokon felülkerekedő kreativitás ünnepe volt a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál >>>
10.29.
| Asztali beszélgetések… – Sztehlo Gábor, az embermentő >>>
10.17.
| Swimathon Pécs 2020 >>>
10.15.
| Embertani érdekességek a Határtalan Régészet őszi számában >>>
10.09.
| Sziveri János költőre emlékeztek a Kertész Imre Intézetben >>>
10.05.
| Elhunyt Böndör Pál költő, dramaturg >>>

Farkas Arnold Levente, Kiss László, Szabó Réka Dorottya, Tóth Kinga versei

Fischer Egmont, Pál Sándor Attila, Schillinger Gyöngyvér prózája

FINIS (Böndör Pál 1947–2020)

Figyelem-projekt (Tanulmányok a figyelemről)
Gyimesi Tímea, Fogarasi György, Horváth Márta, Kondor Attila, Mikola Gyöngyi, Szabó Erzsébet, Szmeskó Gábor írásai

>>>

Mindenkit nagy szeretettel várunk a SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös ólomüveg-kiállítására
2020. november 4. 17 óra 
Tiszatáj Szalon (Szeged, Roosevelt tér 10-11.)

>>>

Főszerepben a kortárs fotográfia az idei Garten programjában
2020.06.24 - tiszatáj

GARTEN 2020 – Lovas, 2020. augusztus 1-22.

Augusztusban újra nyitja kapuit a GARTEN, a Balaton északi partjának művészeti bázisa. A több mint háromszáz kortárs művet felvonultató kiállítás és vásár mellett tárlatvezetések, művészeti témájú pódiumbeszélgetések, kertmozi és koncertek is várják az érdeklődőket. A magát kortárs művészeti bázisként definiáló helynek célja, hogy közelebb hozza az embereket a kortárs művészet világához. Az idei GARTEN különlegessége, hogy programjaiban kiemelt helyet foglal el a képzőművészeti fotográfia témaköre, mind alkotói, mind kereskedelmi, mind gyűjtői szempontból. A több száz kortárs művet felsoroló vásári katalógusában a képzőművészet mellett immár külön szekcióban szerepelnek kortárs fotográfiai tételek.

 

Ellenszélből kedvező széljárás
Dacára annak, hogy a magyar fotográfiának Budapesten két nagyszerű és széles látókörű intézménye is van (Magyar Fotográfusok háza- Mai Manó Ház, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ) és dacára annak, hogy számos szakfolyóirattal rendelkezik, a magyar műkereskedelmi életbe nehezen tud bekerülni műfaja. Ennek egyik oka, hogy a hazai kereskedelmi galériák a rendszerváltás óta kevés figyelmet fordítottak rá, alig képviselték művészeit, melynek következtében gyűjtői köre nem tudott igazán megerősödni. Az utóbbi pár évben azonban ennek a figyelemhiánynak a helyét felváltotta az érdeklődés. A hetvenes évekből számos olyan, elsősorban képzőművészektől származó fotóanyag került elő, mely felhívta a galériások figyelmét arra, hogy érdemes a fotográfiával kereskedelmi szempontból is foglalkozni.  Arról nem is beszélve, hogy külföldi vásárokon is egyre magasabb érték rendelődik a fotóhoz.

A GARTEN alapítói, Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész ezt az új hullámot megérezve szeretnék támogatni a kortárs magyar fotográfia ügyét, és felkelteni a gyűjtők érdeklődését értékei iránt.

Nézni is érdemes!
Az augusztus 1. és 22. között Lovason nyíló kiállításon megtekinthetőek és megvásárolhatóak lesznek többek között Neogrády-Kis Barnabás karantén alatt készült Covid-19 sorozatának darabjai, melyek így a Capa Központban rendezett Nyolc hét című karantént tematizáló tárlattal párhuzamosan láthatóak. Továbbá kiállításra kerülnek a reklámszakmából is ismert Mészáros László különböző műfajban létrehozott fotográfiái, Bohus Réka és Csizik Balázs geometrikus konstruktumai, Koczka Viola identitáskereséssel foglalkozó fotói valamint Ács Alíz a halál és a transzcendencia témáját körbejáró Walpurg sorozatának képei.

A képzőművészek közül sokan a fotó médiumában is alkotnak. Így Szöllősi Géza is, aki álomszerű világában a popkultúra által formált nőképtől szeretne megszabadulni. Megtekinthető lesz Verebics Ágnes maszk sorozata, ahol a művész saját képmását tárgyakkal, applikációkkal torzítva kutatja az arc és a valódi én ábrázolásának problémáját. A feminista Gallai Judit Ágnes a cianotípia készítés régi technikáját eleveníti újra, amikor testnagyságú sorozatában magát istennők attribútumaival ábrázolva rekonstruálja a nőiség képmásait. Különlegességei a fotóválogatásnak az idén Kossuth- díjban részesült Ladányi Andrea táncos és koreográfus expresszív műalkotásai, melyben több médium rétegzésével közvetíti mozdulatainak érzelmeit.

 

Beszélgessünk a fotográfiáról!
A fotóművészet témáját érintő pódiumbeszélgetések sorát a Rendszerváltó galériák kezdik, melyben az idén fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő MissionArt Galériát alapító Kishonthy Zsoltot többek között a fotós életművek feltárásáról és katalogizálásáról kérdezzük. A galéria tevékenységéhez fűződik Ujj Zsuzsi életművének rendszerezése és könyvben való megjelentetése, Kocsis Imre és Szabados Árpád festőművész fotografikus hagyatékának feldolgozása, illetve Baranyay András és a hetvenes évek underground performanszait, köztük Hajas Tibor eseményeit is dokumentáló Makky György számottevő örökségének gondozása.

Vendégünk lesz Alföldi Róbert, akiről kevesen tudják, hogy az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb, valójában múzeumi értékű fotó gyűjteményének tulajdonosa. A hiánypótló fotó-műalkotás gyűjtemény főként az elmúlt fél évszázad experimentalista fotóiból nyújt reprezentatív válogatást. A múlt szabadsága című beszélgetésben a fotográfiához való kapcsolatáról kérdezzük és arról, gyűjtőként milyen döntések kellenek egy ilyen jelentőségű anyag összeállításához.

A #kortarsmagyarfotografia címet viselő eseményen Surányi Mihály a Fotóművészet folyóirat főszerkesztője fiatal magyar fotográfusokkal beszélget – Neogrády-Kis Barnabással, Mészáros Lászlóval, Csizik Balázzsal-, az art world-be való belépés útjairól, a digitális tér kihívásairól, valamint galériákkal és más intézményekkel való együttműködésükről.

A Gyűjtés férfi szemmel című beszélgetésen jelen lesz Einspach Gábor, aki Art+Text Budapest galériájával a világ egyik legnagyobb kereskedelmi fotómustrájának számító Paris Photo rendezvényen az elmúlt években többször is részt vett, olyan fotóval foglalkozó hazai alkotók munkáit képviselve mint Drozdik Orsolya, Kerekes Gábor és Stalter György. Beszélgetőpartnere lesz többek között a jelentős fotográfiai gyűjteménnyel rendelkező Barta Péter informatikai szakember és műgyűjtő. A beszélgetésben a szakértők a műtárgypiac válság utáni útjairól és a művészeti világ új lehetőségeiről cserélnek eszmét.

 

Fotográfia mozgóképen
Esti programként a GARTEN kertmozijában vetítésre kerül többek között a Mapplethorpe – Look at the Pictures című életrajzi dokumentumfilm, a Sebastiao Salgado világát körbejáró A Föld sója című alkotás, illetve Agnes Varda és JR közös kalandjáról szóló Arcélek, útszélek című dokumentumfilm.

 

Fotós a színpadon

A GARTEN fotós programjainak sorát pedig Ujj Zsuzsi koncertje zárja, aki énekesként mélabús sanzonjaival lopta be magát a szívekbe, míg önmagával kíméletlen fotóival egészen a Tate Modernig szárnyalt.

Művészettel védekezünk!
A három hét alatt a szervezők tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket, hogy a kortárs képanyag e gazdag válogatásának közvetítésével minél többen és minél több szempontból megismerkedhessenek a fiatal alkotókat foglalkoztató kérdésekkel és válaszokkal. Az idei  szlogenre utalva a szervezők bíznak abban, hogy minden látogató megtalálja magának a kortárs képző- és fotóművészet számára is releváns szeletét, és az emberi alkotás értékét.http://wix.to/EMAgC-k

 

 

A Garten teljes programja megtalálható itt: >> www.garten2020.com

A teljes katalógus megtekinthető itt: >> http://calameo.com/read/004820596772f189da99d

 

GARTEN2020 INFÓK:

Időpont: 2020. augusztus 1-22.

Helyszínek:

GARTEN – Nagy Gyula Galéria, 8228 Lovas, Fő utca 12.

GARTENPAJTA – Márffy Ház, 8228 Lovas, Malomvölgy út 35.

ZM&G Zámbó Műterem és Galéria, 8229 Csopak, Bene dűlő utca 1.

 

A Garten 2020 szervezője a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány és a Resident Art Művészeti Ügynökség.

 

A programokért felelős szerevezők Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A szervezők a járványügyi helyzetre hozott intézkedéseket és szabályokat szigorúan betartják.

 

elérhetőségek:

e-mail: hello@residentart.com

facebook.com/ResidentArtBudapest

instagram.com/resident_art_GARTEN2020.12.04 - tiszatáj

GONDOLATOK BARTHA ÁGNES ZOMÁNC-ÖTVÖS-ÉKSZER MŰVÉSZETÉRŐL
A görögök a mű megvalósításának folyamatát is szellemi teljesítménynek tartották, Ferenczy Noémi szerint pedig: „minden mű visszaadja, sugározza azt az érzést, amivel csinálódott.” Nos, Bartha Ágnes munkáiban épp ez az alkotói extázis manifesztálódik. Az önfeledt játék, az anyagok sikeres megszelídítésének öröme ott ragyog minden munkáján. Ám az alkotó tudja: kiváló mesterségbeli tudás kell ahhoz, hogy az álom, a gondolat az anyagban megszólaljon… – PACSIKA EMÍLIA ÍRÁSA

Tovább olvasom >>>
2020.12.04 - tiszatáj

BESZÉLGETÉS NEMES Z. MÁRIÓVAL
A poszthumanizmus változatai, Barokk Femina, Ektoplazma. Három kötet, amely részben vagy egészben Nemes Z. Márió nevéhez kötődik. E megjelenések kapcsán a költővel a poszthumanizmusról, nyelvről, képzőművészetről és a megjelent kötetiről beszélgettünk… – BORBÍRÓ ALETTA INTERJÚJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.03 - tiszatáj

A HAZUGSÁG SZÍNE
Lételméleti problémák boncolgatására tökéletesen alkalmas a tágabb értelemben vett bűnügyi zsáner. Hosszú irodalmi tradíciókra visszatekintő történelme során a műfaj több módosuláson esett át Chandler hard boiled-regényeitől és Simenon erkölcsfilozófiai fejtegetésétől Thompson pszichotikus antihősöket mozgató ponyvanoirjain át a grandiózusan perverz Ellroy-tablókig… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

KUTASI TÜNDE SZOBRÁSZMŰVÉSZ MŰHELYSZÖKEVÉNYEK CÍMŰ KIÁLLÍTÁSÁHOZ
A bronz beavatott suttogása átszivárog a lélegzet-nyomok és időgyomok ágyásain, s belehelyezkedik a komponált idő-töredékek (helyspecifikus) zeg-zugaiba… Egy-egy sarok magába fordul, az ívek, a hasítékok, az éles gondolatok lecsendesednek… – Elmélkedik a leíró, miközben a művésznő portfólióját lapozva, belső lépéseket téve, kronológiát elvetve halad, így tekintve át az eddigi életmű kiemelt alkotásait… – NAGY ZOPÁN MEGNYITÓJA

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

Farkas Arnold Levente, Kiss László, Szabó Réka Dorottya, Tóth Kinga versei

Fischer Egmont, Pál Sándor Attila, Schillinger Gyöngyvér prózája

FINIS (Böndör Pál 1947–2020)

Figyelem-projekt (Tanulmányok a figyelemről)
Gyimesi Tímea, Fogarasi György, Horváth Márta, Kondor Attila, Mikola Gyöngyi, Szabó Erzsébet, Szmeskó Gábor írásai

Tovább olvasom >>>
2020.12.01 - tiszatáj

SZÖVEGDISZKÓ – SZÖVEGKLIPEK
A Tiszatáj online és a Homo Ludens Project bemutatja: A Szövegdiszkó egy színházi előadássorozat, pontosabban egy színházi performansz, amelyben az irodalom, az intermédiaművészet, a zene és a film műfaja keveredik. Fúzió, ahogyan ezt említeni szokták, akár ezen lap hasábjain is. Viszont a tél a hópelyhek és jégvirág helyett a karantént hozta el. Újra. Ismét bezártság, ismét korlátozások. Nem állunk le, mondogattuk egymás között, és lett kamera, lett kiaknázatlanná vált színházterem, és lettek lelkes alkotók […]

Tovább olvasom >>>
2020.11.29 - tiszatáj

VIDA CERKVENIK BREN: WHY DON’T WE DO IT IN THE ROAD
Van, aki tanítja, van, aki tudja, és van, aki csinálja: a 2019 tavaszán megjelent, Why dont’ we do it in the road: A personal guide to outdoor interactive theatre szándéka szerint mindezen halmazokat kívánja megszólítani. És hatékonyan teszi is: a szerző Vida Cerkvenik Bren a 2006-ban született neves szlovén előadó-művészeti csoport, a Kud Ljud alapítója és alkotója. A szabadtéri akciókban utazó csapat mindegyik projektje a negyedik fal lebontásán munkálkodó érdemi megmozdulás… – JÁSZAY TAMÁS KRITIKÁJA

Tovább olvasom >>>
2020.11.28 - tiszatáj

PÁNCZÉL ANDRÁS INTERJÚJA TURCZI ISTVÁNNAL AZ IRODALMI TEHETSÉGGONDOZÁSRÓL
A Műhelyinterjú sorozatban magyar irodalmi tehetséggondozó műhelyek vezetőivel beszélget Pánczél András az általuk végzett munkáról, céljaikról, eredményeiről. A sorozat rálátást biztosít a tehetségazonosítás és a tehetséggondozás folyamatában részt vevő személyek és szervezetek munkájára. Bemutatja azt az egymástól leginkább függetlenül, jórészt civilek által működtetett tehetséggondozó rendszert, mely hozzájárul az irodalmárok pályakezdéséhez.

Tovább olvasom >>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Normal Gergely: KörletellenőrzésJanáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő