07.31.
| Szabó T. Anna és Bősze Ádám lesz a Képmás-estek vendége a festői Halász-kastélyban >>>
08.23.
| Költözik a budapesti Fülesbagoly Tehetségkutató >>>
08.21.
| Lesz 32. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja >>>
08.20.
| Három új kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum >>>
08.15.
| Beethoven-esttel készül a Szegedi Szimfonikus Zenekar a Szabadtérire >>>
08.05.
| Törzsasztal Műhely – Irodalmi minisorozat a Grand Caféban >>>
08.01.
| Duda Éva Társulat SUMMER INTENSIVE 2020 >>>
08.01.
| Főszerepben a kortárs fotográfia az idei Garten programjában >>>
07.30.
| Szemtestvér – Filmpremier és beszélgetés a Capa Központban >>>
07.29.
| Grand Café – Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb c. noválláskötetének bemutatója >>>
NAPI TANDORI

07.20.
| Díjakat nyert Bollywood-ban Goztola Kristina új filmje >>>
07.15.
| PesText RESET – az irodalom most is összeköt – Csillagharcos érkezett! >>>
07.14.
| MOME Kreatív Pakk gyerekeknek a nyári szünetre >>>
07.09.
| Art is Business Díj 2020 – Ismét keresik a művészeti és üzleti szféra kiemelkedő együttműködőit >>>
07.03.
| Ők lettek az idei Táblaképfestészeti Biennálé legjobbjai >>>
07.01.
| MÓRA RENGETEG – A zöld Móra >>>
06.29.
| HOVA TOVÁBB? – 20. ARC közérzeti pályázat >>>
06.24.
| Fellendíti Szeged turizmusát a járvány után a Szabadtéri >>>
06.20.
| Megújult a magyar irodalom fordításának pályázati rendszere >>>
06.18.
| PesText – Tarol a Reset! >>>

Drubina Orsolya, Eszteró István, Fellinger Károly, Jász Attila, Kovács Dávid, Alice Oswald, Tőzsér Árpád, Vida Gergely, Zalán Tibor versei

Boldog Zoltán, Mátyás Győző, Jesús Moncada prózája

Kulcsár-Szabó Zoltán, Móser Zoltán, Zsadányi Edit, Zsellér Anna tanulmánya

>>>

Ez ma az én napom lesz! – gondolta magában Karika Marika, az örökmozgó rokkantnyugdíjas, miközben foltos harisnyáját tyúkszemes lábára igyekezett felhúzni. A ragyogó tavaszi napfényben szinte csillámlott bibircsókos orcája, ahogy szépítkezett a borotválkozó tükrével a kezében. Arcára a fiatalság illúzióját próbálta kozmetikumok segítségével felkenni. Marcsi, hát te milyen ragyogóan festesz motyogta magában kedvenc nagydarab kisnyugdíjasunk. A rádióban éppen az aznapi híreket sorolták. […]

>>>

Főszerepben a kortárs fotográfia az idei Garten programjában
2020.06.24 - tiszatáj

GARTEN 2020 – Lovas, 2020. augusztus 1-22.

Augusztusban újra nyitja kapuit a GARTEN, a Balaton északi partjának művészeti bázisa. A több mint háromszáz kortárs művet felvonultató kiállítás és vásár mellett tárlatvezetések, művészeti témájú pódiumbeszélgetések, kertmozi és koncertek is várják az érdeklődőket. A magát kortárs művészeti bázisként definiáló helynek célja, hogy közelebb hozza az embereket a kortárs művészet világához. Az idei GARTEN különlegessége, hogy programjaiban kiemelt helyet foglal el a képzőművészeti fotográfia témaköre, mind alkotói, mind kereskedelmi, mind gyűjtői szempontból. A több száz kortárs művet felsoroló vásári katalógusában a képzőművészet mellett immár külön szekcióban szerepelnek kortárs fotográfiai tételek.

 

Ellenszélből kedvező széljárás
Dacára annak, hogy a magyar fotográfiának Budapesten két nagyszerű és széles látókörű intézménye is van (Magyar Fotográfusok háza- Mai Manó Ház, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ) és dacára annak, hogy számos szakfolyóirattal rendelkezik, a magyar műkereskedelmi életbe nehezen tud bekerülni műfaja. Ennek egyik oka, hogy a hazai kereskedelmi galériák a rendszerváltás óta kevés figyelmet fordítottak rá, alig képviselték művészeit, melynek következtében gyűjtői köre nem tudott igazán megerősödni. Az utóbbi pár évben azonban ennek a figyelemhiánynak a helyét felváltotta az érdeklődés. A hetvenes évekből számos olyan, elsősorban képzőművészektől származó fotóanyag került elő, mely felhívta a galériások figyelmét arra, hogy érdemes a fotográfiával kereskedelmi szempontból is foglalkozni.  Arról nem is beszélve, hogy külföldi vásárokon is egyre magasabb érték rendelődik a fotóhoz.

A GARTEN alapítói, Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész ezt az új hullámot megérezve szeretnék támogatni a kortárs magyar fotográfia ügyét, és felkelteni a gyűjtők érdeklődését értékei iránt.

Nézni is érdemes!
Az augusztus 1. és 22. között Lovason nyíló kiállításon megtekinthetőek és megvásárolhatóak lesznek többek között Neogrády-Kis Barnabás karantén alatt készült Covid-19 sorozatának darabjai, melyek így a Capa Központban rendezett Nyolc hét című karantént tematizáló tárlattal párhuzamosan láthatóak. Továbbá kiállításra kerülnek a reklámszakmából is ismert Mészáros László különböző műfajban létrehozott fotográfiái, Bohus Réka és Csizik Balázs geometrikus konstruktumai, Koczka Viola identitáskereséssel foglalkozó fotói valamint Ács Alíz a halál és a transzcendencia témáját körbejáró Walpurg sorozatának képei.

A képzőművészek közül sokan a fotó médiumában is alkotnak. Így Szöllősi Géza is, aki álomszerű világában a popkultúra által formált nőképtől szeretne megszabadulni. Megtekinthető lesz Verebics Ágnes maszk sorozata, ahol a művész saját képmását tárgyakkal, applikációkkal torzítva kutatja az arc és a valódi én ábrázolásának problémáját. A feminista Gallai Judit Ágnes a cianotípia készítés régi technikáját eleveníti újra, amikor testnagyságú sorozatában magát istennők attribútumaival ábrázolva rekonstruálja a nőiség képmásait. Különlegességei a fotóválogatásnak az idén Kossuth- díjban részesült Ladányi Andrea táncos és koreográfus expresszív műalkotásai, melyben több médium rétegzésével közvetíti mozdulatainak érzelmeit.

 

Beszélgessünk a fotográfiáról!
A fotóművészet témáját érintő pódiumbeszélgetések sorát a Rendszerváltó galériák kezdik, melyben az idén fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő MissionArt Galériát alapító Kishonthy Zsoltot többek között a fotós életművek feltárásáról és katalogizálásáról kérdezzük. A galéria tevékenységéhez fűződik Ujj Zsuzsi életművének rendszerezése és könyvben való megjelentetése, Kocsis Imre és Szabados Árpád festőművész fotografikus hagyatékának feldolgozása, illetve Baranyay András és a hetvenes évek underground performanszait, köztük Hajas Tibor eseményeit is dokumentáló Makky György számottevő örökségének gondozása.

Vendégünk lesz Alföldi Róbert, akiről kevesen tudják, hogy az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb, valójában múzeumi értékű fotó gyűjteményének tulajdonosa. A hiánypótló fotó-műalkotás gyűjtemény főként az elmúlt fél évszázad experimentalista fotóiból nyújt reprezentatív válogatást. A múlt szabadsága című beszélgetésben a fotográfiához való kapcsolatáról kérdezzük és arról, gyűjtőként milyen döntések kellenek egy ilyen jelentőségű anyag összeállításához.

A #kortarsmagyarfotografia címet viselő eseményen Surányi Mihály a Fotóművészet folyóirat főszerkesztője fiatal magyar fotográfusokkal beszélget – Neogrády-Kis Barnabással, Mészáros Lászlóval, Csizik Balázzsal-, az art world-be való belépés útjairól, a digitális tér kihívásairól, valamint galériákkal és más intézményekkel való együttműködésükről.

A Gyűjtés férfi szemmel című beszélgetésen jelen lesz Einspach Gábor, aki Art+Text Budapest galériájával a világ egyik legnagyobb kereskedelmi fotómustrájának számító Paris Photo rendezvényen az elmúlt években többször is részt vett, olyan fotóval foglalkozó hazai alkotók munkáit képviselve mint Drozdik Orsolya, Kerekes Gábor és Stalter György. Beszélgetőpartnere lesz többek között a jelentős fotográfiai gyűjteménnyel rendelkező Barta Péter informatikai szakember és műgyűjtő. A beszélgetésben a szakértők a műtárgypiac válság utáni útjairól és a művészeti világ új lehetőségeiről cserélnek eszmét.

 

Fotográfia mozgóképen
Esti programként a GARTEN kertmozijában vetítésre kerül többek között a Mapplethorpe – Look at the Pictures című életrajzi dokumentumfilm, a Sebastiao Salgado világát körbejáró A Föld sója című alkotás, illetve Agnes Varda és JR közös kalandjáról szóló Arcélek, útszélek című dokumentumfilm.

 

Fotós a színpadon

A GARTEN fotós programjainak sorát pedig Ujj Zsuzsi koncertje zárja, aki énekesként mélabús sanzonjaival lopta be magát a szívekbe, míg önmagával kíméletlen fotóival egészen a Tate Modernig szárnyalt.

Művészettel védekezünk!
A három hét alatt a szervezők tárlatvezetésekkel is várják az érdeklődőket, hogy a kortárs képanyag e gazdag válogatásának közvetítésével minél többen és minél több szempontból megismerkedhessenek a fiatal alkotókat foglalkoztató kérdésekkel és válaszokkal. Az idei  szlogenre utalva a szervezők bíznak abban, hogy minden látogató megtalálja magának a kortárs képző- és fotóművészet számára is releváns szeletét, és az emberi alkotás értékét.http://wix.to/EMAgC-k

 

 

A Garten teljes programja megtalálható itt: >> www.garten2020.com

A teljes katalógus megtekinthető itt: >> http://calameo.com/read/004820596772f189da99d

 

GARTEN2020 INFÓK:

Időpont: 2020. augusztus 1-22.

Helyszínek:

GARTEN – Nagy Gyula Galéria, 8228 Lovas, Fő utca 12.

GARTENPAJTA – Márffy Ház, 8228 Lovas, Malomvölgy út 35.

ZM&G Zámbó Műterem és Galéria, 8229 Csopak, Bene dűlő utca 1.

 

A Garten 2020 szervezője a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány és a Resident Art Művészeti Ügynökség.

 

A programokért felelős szerevezők Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A szervezők a járványügyi helyzetre hozott intézkedéseket és szabályokat szigorúan betartják.

 

elérhetőségek:

e-mail: hello@residentart.com

facebook.com/ResidentArtBudapest

instagram.com/resident_art_GARTEN2020.08.03 - tiszatáj

BERNÁTH DÁNIEL ÉS CSIZIK BALÁZS GEOTAXIS C. KIÁLLÍTÁSA
Bernáth Dániel és Csizik Balázs képzőművészete bizonyos tekintetben a kibernetikusan vezérelt társadalom elképzeléseire is reflektál, azzal párhuzamosan, hogy képalkotási elképzeléseik az absztrakció mentén épülnek fel. Mindemellett pedig azon is dolgoznak, hogy bizonyos képzőművészeti attitűdöket és tradíciókat újragondoljanak és egy olyan alkotói praxist alakítsanak ki, mely képes a mai kor „képiségét” sajátos módon, akár hitelesen is megjeleníteni… – IGOR SPLIT KRITIKÁJA

>>>
2020.07.28 - tiszatáj

INTERJÚ HERCZEG TAMÁSSAL
Közel 20 éve vagyok munkakapcsolatban a Szabadtéri Játékokkal. Ha meg kellene nevezni, hogy melyik a legfontosabb előadásunk, akkor most egyértelműen azt tudnám mondani, hogy az Akárki. Témáját tekintve elképesztően pontosan reagál a művészet erejével mindennapi életünkre. A vírus közepette az emberi létezésről, az elmúlásról beszél, amiből próbálunk kilábalni, és amiből időnként vissza-visszarángatnak minket a mindennapok […]

>>>
2020.07.27 - tiszatáj

ÁCS MARGIT: PÁRBAJ
„Görcsösen óvtam az önálló személyiségem fikcióját – ugyan, kinek van mindenkitől független személyisége?” Az idézet Ács Margit Párbaj című regényéből származik – ebben az eset­ben megfelelő műfaji jelölő a levélregény terminus –, s an­nak ellenére, hogy ez csak egyike a könyvben elhangzó temérdek elgondolkodtató kijelentésnek, mégis egy igen komoly dilemmát helyez a fókuszba… – JANCSOVICS KLAUDIA KRITIKÁJA

>>>
2020.07.26 - tiszatáj

A K-ARTS ACÉLSZOBRÁSZATI KIÁLLÍTÁSA A REÖK-BEN
A REÖK-ben látható válogatás természetesen a térbeli korlátok miatt a monumentális, köztéri plasztikákból csak korlátozottan vonultathat fel, de a szemle így is érzékelteti, hogy az indusztriális plasztika milyen sokszínű, változatos, kreatív megoldásokra képes. Ahogyan a plasztikai ábrázolások tárgykörében is a tradicionális eszközöket, a vésőt és kalapácsot számos esetben felváltották a plazma és lézer vágók, a CNC megmunkáló eszközök, úgy bizonyos ódivatú fogalmainkat érdemes sutba vágnunk… – NÁTYI RÓBERT ÍRÁSA

>>>
2020.07.23 - tiszatáj

MEDVEVILÁG SZICÍLIÁBAN
Olasz–francia koprodukcióban hozta tető alá Dino Buzzati 1945-ös gyerekkönyvét Lorenzo Mattotti képregényíró és illusztrátor. A tavalyi cannes-i szemle Un Certain Regard-szekciójában bemutatkozott Medvevilág Szicíliában noha bizonyos pontokon eltér a forrásanyagtól, zömmel ahhoz hű adaptáció, mely gyermekek, fiatalok és idősek megszólításában egyaránt jeleskedik… – SZABÓ G. ÁDÁM KRITIKÁJA

>>>
2020.07.23 - tiszatáj

AKÁRKI
A Szegedi Szabadtéri Játékokat annak idején a salzburgi fesztivál mintájára találták ki. Az ottani Dóm előtt minden évben visszatérő darab az Akárki című misztériumjáték. Ez még soha nem ment Szegeden. Idén viszont a koronavírus miatt csonka évadban ebből tartanak előadást. Bemutató pénteken, de csütörtökön már közönség előtt tartottak nyilvános főpróbát… – MÁROK TAMÁS AJÁNLÓJA

>>>
2020.07.23 - tiszatáj

AGRIPPINA
A jó opera nem olyan bonyolult dolog. Végy egy kitűnő karmestert, néhány nagyszerű és melléjük pár megfelelő énekest! A rendező gondolja végig pontosan miről szól a darab, és miért szól ma, hozzánk! Aztán rendeljetek alá mindent a célnak! Lehet bátran húzni, a szövegen alakítani, újrafordítani! Koncentráljatok a játékra, újrahasznosított díszlet is megteszi, a jelmezeknek fontosabb a karaktere, mint a méregdrága gazdagsága! Ja, és mindebben hinni, kell, hosszan, ámde nyitott szívvel próbálni! A nagy Händel eredeti szándéka másodlagos… – MÁROK TAMÁS KRITIKÁJA

>>>
2020.07.22 - tiszatáj

GARACZI LÁSZLÓ: HASÍTÁS
Garaczi ötödik lemur-kötete mintha a klasszikus fejlődési regények szerkezetét imitálná – a fejezetek hét életkori csomópontot jelölnek ki, kronológiai sorrendet tartva kisgyerekkortól az emberélet útjának – századunkban (ha nem is a kelet/közép-európai társadalmakban) legalábbis remélt feléig, az elbeszélő/főszereplő körülbelül 45 éves koráig. A téma is a tradicionális, XIX. századi Bildungsroman sémába illeszthető: hogyan talál hivatására egy ifjú ember, hogy válik íróvá, milyen buktatókon keresztül lesz a fecniből – ha legépelik – mű… – MOLNÁR ZSUZSA KRITIKÁJA

>>>
 
 
 
 
 
 
 
 
Könyvajánló
Janáky Marianna: Paplan alattHódosy Annamária: Biomozi (Ökokritika és populáris film)Mennyek a szederbokorban (A kortárs szlovén irodalom antológiája)Könyvhét - Géczi János: Sziget, este hét és hét tíz között (versciklus, 2015–2017)Könyvhét - Kálnay Adél: Tündérhajszál (Foglalkozz velem!)Könyvhét - Jenei Gyula: Mindig más (az emlékezet versei)Könyvhét - Hogyan legyél mesterlövész? (A kortárs szerb irodalom antológiája)Lanczkor Gábor: Tájsebzett SzínházFried István: Túl jól fest holtan (A soknevű [madár]felügyelő Nat Roid-regényeket ír)Észlelési gyakorlatok (Kortárs horvát költészet és rövidpróza)Seregi Tamás: Művészet és esztétikaTandori Dezső: A szomszéd banánhalZalán Tibor: Revizorr (Gogol-mentőöv a barbár reneszánsz idején)Demény Péter: Portrévázlatok  a magyar irodalombólSzlováknak lenni csodás…kabai lóránt: semmi színPetőcz András: A megvénhedt IstenTandori Dezső: Szellem és félálomTandori Dezső: A Rossz Reménység FokaJász Attila: Fürdőkádból a tengerBíró-Balogh Tamás: TollvonásokBaka István: Műfordítások III.Csiki László: A kaptárOlasz Sándor: Magány és társaság közöttSághy Miklós: A fény retorikájaPéter László: Olvassuk Juhász Gyulát!Fried István: Magyar irodalom(történet)Tandori Dezső: Csodakedd, rémszerdaSándor Iván–Féner Tamás: Hamlet visszanézSzepesi Attila: IstenporKálnay Adél: Hamvadó idő