Nádasdy Ádám Aegon-díjas

Az idén tizenötödik évét ünneplő Aegon Irodalmi Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Nádasdy Ádám kapja Jól láthatóan lógok itt című verseskötetéért.

Szonettek és szabadversek, rímesek és rímtelenek, könnyed-humorosak és mélyen felkavaróak – Nádasdy Ádám költészete sokformájú és sokhangú, Aranytól Adyn át József Attiláig és Esterházyig idézi meg a magyar irodalmi hagyományt, és teremt önálló, erős hangot.

Halálközeliség és túlélés, szerelem és féltékenység, elvágyódás, hazatalálás, megérkezés – csak néhány Nádasdy verseinek nagy témái közül.

Nem szokatlan, de talán váratlan, hogy idén az öt esélyes könyv közül egy verseskötet nyert. Izgalmas ötös volt, íme:

A 2020-as Aegon Irodalmi Díjra esélyes könyvek a következők voltak:

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)

Csabai László: A vidék lelke (Magvető Könyvkiadó)

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető Könyvkiadó)

Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor Kiadó)

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető Könyvkiadó)

A 2020-as Aegon Irodalmi Díj zsűritagjai:

Fáy Miklós kritikus

Lévai Balázs rendező, producer

Ott Anna irodalomszervező

Szabados Ágnes műsorvezető-szerkesztő

Széchenyi Ágnes irodalomtörténész

„Nádasdy Ádám sokoldalúsága – több évtizedes egyetemi működése és tiszteletet parancsoló műfordítói munkássága, a világirodalom néhány alapművének újrafordítása – eddig önmagának szinte ártó módon háttérbe szorította a jelentős költői életművet. Ez ugyan nem tölt meg hosszú könyvespolcokat, nem is volt sokáig egészen folyamatos, de utolsó, díjazott kötetében mégis figyelemre méltó poétikai váltással megújította a magyar lírának az elmúlással kapcsolatos versbeszédét. Belátó, gyengéd és mégis kihívó kapcsolódást alakított ki Arany János, Ady Endre hagyományához éppúgy, mint a közelmúltban elvesztett Esterházy Péterhez. Modernizálta és átírta a patetikus hagyományt. A férfi-férfiszerelem intim feltárulkozásával és vállalásával nagykorúsította a kortárs magyar irodalom egyik új témáját, s tett bátor és bátorító lépést mindenfajta másság elismertetéséért.” – írja Széchenyi Ágnes Nádasdy Ádámot méltató laudációjában.

2020 nemcsak a tizenötödik születésnapot és a megújulást hozta a Díj történetébe.

Idén mindannyiunk élete felfoghatatlanul megváltozott. A koronavírus járványt övező változások szinte minden magyar életét érintik, valamennyien kihívásokkal szembesülünk. Úgy érezzük, akkor járunk el felelősen és hitelesen, ha a kialakult rendkívüli helyzetben az egészségügyi dolgozók munkáját, ezzel a magyar társadalom védekezését támogatjuk. A kórházak stabil működése mindannyiunk érdeke. Ezért a díj alapítója, az Aegon Magyarország Zrt. 30 millió forint felajánlásával járul hozzá az egészségügyi ellátórendszer működésének fenntartásához, illetve a járvány okozta legsürgősebb eszközök beszerzéséhez.

Az Aegon Művészeti Díj Magyarország legrangosabb, független, nettó hárommillió forint pénzjutalommal és több tízmillió forint értékű médiamegjelenéssel járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza. Az Aegon Magyarország emellett ingyenesen letölthető középiskolai tancsomagokat készít, saját íróportré filmjeivel és estjeivel jelen van fesztiválokon, valamint fontos kulturális események támogatójaként közel viszi közönségéhez az irodalmat.

Fotó: Stekovics Gáspár