Lenyűgöző koreográfiák és táncpremierek a CAFe Budapesten

Sidi Larbi Cherkaoui és az Eastman, a Feledi Project, Mészáros Máté, Juhász Péter, és a Közép-Európa Táncszínház. A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál koreográfusai és táncművészei a kortárs tánc nyelvén mesélnek túlélésről, kapcsolatokról, bosszúról és megbékélésről az eseménysorozat záróhétvégéjén. Az ősz legpezsgőbb fesztiválján különböző irányzatok képviselői váltják egymást, ám egy dolog összeköti őket: mindannyian valami különlegeset, frisset és csak rájuk jellemzőt hoznak el a közönségnek.

Mi a közös a Sigur Rósban, Benedict Cumberbatch színészben, a shaolin szerzetesekben és a Holland Nemzeti Balettben? A fantasztikus belga koreográfus, Sidi Larbi Cherkaoui, aki nem csupán a világ vezető balettegyütteseinek készít lélegzetelállító előadásokat, de ő felelt többek között az R’n’B-ikon Beyoncé és férje Jay-Z Louvre-ban forgatott rekordnézettségű videoklipjének mozgásvilágáért is. A sokoldalú koreográfus és társulata, az Eastman most Nomad című, sivatagi ihletésű művével érkezik a Trafó Kortárs Művészetek Házába. Az előadásban – melynek zenéjén a Basement Jaxx formáció egyik tagja, Felix Buxton, jelmezein pedig Jan-Jan Van Essche fashion designer dolgozott – megfigyelhetjük a Sidi Larbi Cherkaoui által megálmodott, varázslatos sivatagi tájat és különös lakóit, akiknek minden mozdulatában ott van: a túlélés kulcsa az összetartás.

Ám nem ez az egyetlen kihagyhatatlan táncprodukció októberben, hiszen a hazai táncélet is felpezsdül a fesztivál idejére: Feledi János táncművészt-koreográfust ez alkalommal olyan történetek inspirálják, melyek az antikvitás óta újra és újra ihletet adnak költőknek, drámaíróknak és zeneszerzőknek. A szerelméért az alvilágba leszálló dalnok, Orfeusz alakját már-már rockzenét idéző energiával jeleníti meg Szentpáli Roland kompozíciója és Feledi formabontó koreográfiája, a Revenge (Élektra) című vadonatúj előadás pedig Euripidész tragédiája és Richard Strauss operája nyomán a megbékélésről, bosszúról és a háborgó lelkiismeret által szított őrületről szól egy egészen rendhagyó színpadi térben, amely az alkotók szerint egyszerre idéz vágóhidat, de lehetne akár egy különös medence is.

Mi történik, ha egymás számára ismeretlen embereket zárunk egy térbe? Hogyan alakulnak ki kapcsolatok, és a kialakult viszonyok miként hatnak a többi jelenlévőre? A Közép-Európa Táncszínház double-bill estje ezekre a kérdésekre keresi a választ két nemzetközi sikereket arató fiatal magyar táncművész-koreográfus egy-egy új művén keresztül a Nemzeti Táncszínházban. A Ketten című koreográfiát jegyző Mészáros Máté először a Szegedi Kortárs Balett szólistája volt, majd külföldön olyan világhírű alkotókkal dolgozott, mint Ohad Naharin, Sharon Eyal, Myriam Naisy vagy Wim Vandekeybus. Hat éven át volt az Ultima Vez társulat tagja, koreográfusként és oktatóként Európában és a tengerentúlon is dolgozott. A másik mű, a Sinni koreográfusa, Juhász Péter dolgozott a Les Ballets C de la B-ben, a Charleroi Danses-szal, Eléonore Valère-Lachkyval, most pedig Emanuel Gat társulatában táncol. A két bemutató lazán, epizódszerűen kapcsolódik össze, egyik sem előzménye-folytatása a másiknak, ugyanakkor mégis sok ponton lépnek párbeszédbe egymással és persze a közönséggel.

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjáról a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk, a cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek különleges időkapszuláival jelentkezik.

CAFe BUDAPEST KORTÁRS MŰVÉSZETI FESZTIVÁL
A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

„A fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk. A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

„A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának és alkotó kortársának lenni” – fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest sokszínű programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.

További információ:
http://www.cafebudapestfest.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial