10 éves a Duda Éva Társulat

Kiemelt fontosságúak a kerek évfordulók, de az első 10 év talán a legnagyobb horderejű. A Duda Éva Társulat idén ősszel ünnepli jubileumi évfordulóját, azaz elmúlt éveket, mely során az alkalmi projekt alapú együttesből egy állandó bázisú, nagy repertoárral rendelkező, nemzetközi és országos hírű társulattá vált, több mint 10 díjjal a háta mögött.

10 év alatt 15 különböző ország megközelítőleg 50 ezer nézője és résztvevője szerezhetett élményt az együttes különféle eseményein, közel ezer diák vett részt a beavató színházi programjaikon, nemzetközi előadókat és alkotókat invitáló kurzusaikon is több száz táncművész tanult.

Mi volt a 10 legmeghatározóbb mérföldkő az együttes életében?

  1. A LUNATIKA című előadás bemutatója a Mu Színházban 2009. november 13 –án volt, melyet röviddel a premier után Lábán Rudolf díjjal értékelt a szakmai zsűri.
  2. Az első 24 órás Tánc Világnapi Maraton megszervezése, 2010 április 29-én, egy teljes napon át, 24 órán keresztül a kortárs táncélet képviselői adtak elő részleteket darabjaikból. Később a program éveken át ismétlődött az akkori Merlin Színház és a Közép Európa Táncszínház együttműködésével.
  3. Első külföldi megjelenésre a Párizsi Magyar Intézetben került sor, ahol részleteket láthattak a nézők az OVERDOSE című előadásból. Számos nemzetközi út következett ezt követően, fesztiválokon, vendégjátékokon főként a szomszédos országokban, de távolabb is.
  4. Az együtteshez elsőként meghívott külföldi vendékoreográfus a francia Lionel Hoche volt, aki különleges szürreális képekre épülő előadást készített a csapat számára. Őt további 5 nemzetközi alkotó követte a későbbiekben, köztük volt vietnami, belga, szlovén, libanoni és spanyol.
  5. 2012 őszén költözött be és alakított ki állandó bázist a Társulat a Jurányi Inkubátorházban, ekkor nyílt meg a Movein Stúdió, elindultak az állandó táncórák, és rövidesen az első fotókiállítás is teret kapott.
  6. Hazánkban először, a kortárstánc és a cirkusz fúziójára épülő előadást hoztak létre VIRTUS címmel 2013 tavaszán, mely azóta is az együttes legismertebb, közkedvelt előadása.
  7. Először dolgoznak színésszel, Sarkadi Imre Oszlopos Simeon című drámájából készült SIMEON főszerepét Rétfalvi Tamás, a Radnóti Színház művésze alakította 2014-ben.
  8. 2015-ben, a Tavaszi Fesztivál keretében jött létre a LEAR című előadás, melynek főszereplője Duda Éva volt, egyben az első, aki Magyarországon nőként formálta meg a király szerepét.
  9. Immáron 6 éve indították útjára a Beavató Színházi Bérletüket, ami a középiskolás diákok számára létrehozott színházi nevelési program, mely több műfajban: tánc – színház – slam poetry – film kínál közös alkotást a diákok számára.
  10. A társulat első összművészeti előadása, egyben első koprodukciója a Budapesti Operettszínházzal, a világhírű mexikói festőművésznő, FRIDA Kahlo életéről 2017.03.03 –án volt az Átriumban.

JÖN:

A 10 éves születésnapi bemutató WONDERLAND címmel a Trafó Kortárs Művészetek Házában. – 2019. november 4-5.

Az új évad még számos meglepetést tartogat, hiszen újra látható lesz a társulat emblematikus LUNATIKA című darabja néhány alkalommal a MU Színházban, valamint továbbra is repertoáron marad a VIRTUS tánc-cirkuszi előadás a Nemzeti Táncszínházban, az UTÓPIA a trafóban, és a FRIDA Kahlo festőnő életéről készült előadás élőzenével, a megszokott helyszínen, az Átriumban. Állandó fotókiállításuk most nyílt meg a Jurányi házban Dömölky Dániel Junior Príma Díjas fotográfus az elmúlt 10 év meghatározó pillanataiból készített képeiből.

Fotók: Csányi Kriszta

Támogatók: NKA, EMMI, Movein Stúdió, Műhely Alapítvány, Budapest Főváros XI Kerület Újbuda Önkormányzata