Ezen a héten kezdődik a MASZK Egyesület Őszi Kollekciója

Nyolc kiváló, független színházi produkciót tartogat az október a szegedi közönség számára. Utoljára lesz látható Szegeden a Megyek utánad, Kulka János először áll a Régi Zsinagóga színpadára, de közkedvelt visszatérő művészekkel is találkozhat a közönség. Kortárs táncelőadások is várhatók, az egyre népszerűbb k2 Színház pedig két darabot, köztük egy premiert hoz a városba. Jegyek már kaphatók a programokra.

A kézmosásról és egy gésa emlékiratairól is szól az ősz a RÉGI ZsinAGÓGában

Egészen furcsa témával indul az őszi szezon a Régi Zsinagógában: a Nézőművészeti Kft. A kézmosás fontosságáról című előadást hozza el Szegedre október 4-én, pénteken 19:30-kor. Scherer Péter vitte színre a darabot, melynek ötletét elmondása szerint egy másik, kórházban is előadott produkciójuk alkalmával kapták egy nővérkétől. A rendező szerint bizonyítást nyert, hogy tehetséges színházi emberek bármilyen témából képesek szórakoztató művet alkotni. A színpadon Katona Lászlót és Molnár Gusztávot láthatják a nézők, akik a higiéniai okfejtések mellett egyéb fóbiákról, a mértékletességről és az emberi érintkezések különböző megnyilvánulásairól is mesélnek a közönségnek.

Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című könyvét vette alapul a Másik Produkció, az október 7-én, hétfőn 19:30-tól látható Stílgyak előadáshoz. Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor írta, rendezte és adja elő a variációburleszket, mely a 2019-es RS9 OFF független színházi fesztiválon a közönség szavazatai alapján a legjobb előadás lett, a zsűri pedig Jászberényi Gábornak ítélte a Legjobb férfi színésznek járó díjat. A történet bármelyik háborúban játszódhatna: két fiatalember életük utolsó perceiben különös hazárdjátékba kezd: megpróbálják szórakoztatni a fegyverüket éppen rájuk szegező ellenséges katonákat. Egy álltaluk kitalált rövid történetet játszanak el számtalanféleképpen, miközben saját megismerkedésük is kirajzolódik.

Az Imre Zoltán Program támogatásával jön létre az október 13-án, vasárnap 19:30-tól látható két előadás: Kelemen Patrik Celesztin – égi tünemény és Raubinek Lili Kelly című produkciója. Az IZP-estek újabb fantasztikus élménnyel csábítják a nézőket a kortárs tánc felfedezésére. Kelemen Patrik Celesztinje a tánc poétikus értelmezés-lehetőségei körül kering: az előadás megkísérli a táncot önálló, autonóm jelenségként kezelni, melyhez az előadó „testét adja”. Raubinek Lili pedig a harsány, egocentrikus és magába zárkó Kellyt adja, aki különböző szerepeken gyúrja át magát, és addig nyúzza őket, amíg elvesztik szerep mivoltukat.

A népszerű sikerkönyv, az Egy gésa emlékiratai című regény ihlette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Az én szobám című előadását, melyet Pécz Roland rendezett és Veszelovszki Janka negyedéves színészhallgató ad elő október 14-én, hétfőn 19:30-kor a Régi Zsinagógában. A monodrámát önmegcsömörléstörténetként aposztrofálják, melyben a gésa központi dilemmája, hogy ő egy fikció, aki bárkit eljátszhat, csak önmagát nem. Az SZFE évad végi közönségszavazásán Az én szobám megosztva elnyerte az évad előadása címet. Az IZP-est és az SZFE-produkció a THEALTER U21 plusz kisfesztivál programjai.

Utoljára tér vissza a Megyek utánad, jön az Árvácska és a k2-napok

Hatalmas sikerrel mutatta be tavaly ősszel Szegeden a MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE a Grecsó Krisztián Megyek utánad című, rajongott regényéből készült előadást, mely sikeres nyári fesztiválszereplés után az idei évadtól budapesti játszóhelyet kapott. Október 18-án, pénteken 19:30-kor játssza el utoljára a szegedieknek a „szerelmi leltárt” Mészáros Béla, Kurta Niké és Baki Dániel, Dény Barnabás rendezésében, az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja keretében.

18 éven felülieknek szól a Dollár Papa Gyermekei társulat előadása, az Árvácska, mely Móricz Zsigmond regényéből született. Október 19-én, szombaton 19:30-kor adja elő a szegedi közönségnek a csapat: Georgita Máté Dezső, Kulka János – először a Régi Zsinagóga színpadán –, Messaoudi Emina, a rendező Ördög Tamás, Simkó Katalin, Stork Natasa, Terhes Sándor, Török-Illyés Orsolya, Lévai Rázsó Rafael és Varga Lana. Móricz a legenda szerint 57 éves korában a mai Szabadság hídon találkozott egy fiatal lánnyal, aki öngyilkosságra készült. Felkarolta és befogadta a volt lelencet. Csibe passiótörténetében az egész társadalom traumái és megváltás utáni vágya tükröződik.

A MASZK Egyesülettel közös bemutatóként kerül színre, és egyszeri alkalommal lesz látható a megújult csapattal dolgozó k2 Színház produkciója, a „magzatMESE” műfaji megjelölést viselő Szittyahintő című darab. „Játszódik férfiban és nőben” – ez a mottója a Sarah Cohen-Scali MAX című regényét alapul vevő produkciónak, Fábián Péter és Benkó Bence rendezésének. Október 24-én, csütörtökön 19:30-kor lesz látható a felolvasószínházi előadás a Régi Zsinagógában, játsszák Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Gyöngy Zsuzsa, Király Dániel és Piti Emőke. A darab leírása frappánsan foglalja össze a várható élményt: „Egyszer volt, hol nem volt, van egy ország, ahol az élet olyan, mint a mesében, vagy talán még olyanabb, mert ilyen a mesében sincs.”

A k2-napok második produkciója Robert Merle Mesterségem a halál című regényéből született. A Hűséget Benkó Bence rendezte, és Domokos Zsolt, Gyöngy Zsuzsa, valamint Király Dániel játsszák, Szegeden október 25-én, pénteken, két alkalommal. Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által? A Hűség a k2 Színház tantermi színházi projektjének egyik produkciója, amely azonban nem csak az iskoláskorúak számára érdekfeszítő, és amely a 2019-es RS9 OFF független színházi fesztiválon a zsűri harmadik díját kapta. A MASZK Egyesület Sorvezető címet viselő beavató színházi nevelési programjaként a produkció délutáni előadása középiskolások számára ingyenes.

JEGYVÁSÁRLÁS:

Az előadásokra jegyet váltani szeptember 30-a hétfőtől lehet a Megálló Közösségi Házban, hétfőtől csütörtökig 12:00-től 20:00-ig, pénteken 10:00-től 13:00-ig. Előadásnapokon kizárólag a Régi Zsinagógában vásárolhatók belépők.