Tiszatájonline | 2019. március 6.

Szegedi Eszter periódusosrendszer-versei

Meglehet, vakmerő húzás egy alig húszesztendős szerző esetében újabb poétikai irányszavazásról beszélni, azonban Szegedi kísérletezőkedve és bátorsága, ahogyan és amit a Mengyelejev-táblázat betűszekvenciái közül kitermel, legalábbis egy említésre méltó, új szövegszerkesztési módszer születésének tanúivá tesz minket. Az alapötlet világos és követhető: az eljárás értelmében minden szöveg kizárólag a vegyjelek kombinált sorozatából származik […]

Kb. 15 évvel ezelőtt egy Christian Bök nevű kanadai költő publikálni (és fejleszteni) kezdte Xenotext nevű költészeti projektjét. Bök a biotechnológia és az irodalom határterületén talán ebben a pillanatban is egy olyan génszekvencia megírásán dolgozik, amely képessé tesz egy baktériumot verse elolvasására, sőt annak versben való megválaszolására is. Bátor és leleményes koncepció, nem igaz? Irodalmi űrtechnológia, húsvér szingularitáriánus flash poetry, amit ma, a periódusos rendszer világnapján Szegedi Eszter újabb, periódusosrendszer-költészete juttatott eszembe.

Meglehet, vakmerő húzás egy alig húszesztendős szerző esetében újabb poétikai irányszavazásról beszélni, azonban Szegedi kísérletezőkedve és bátorsága, ahogyan és amit a Mengyelejev-táblázat betűszekvenciái közül kitermel, legalábbis egy említésre méltó, új szövegszerkesztési módszer születésének tanúivá tesz minket. Az alapötlet világos és követhető: az eljárás értelmében minden szöveg kizárólag a vegyjelek kombinált sorozatából származik. Az egyelőre magyar nyelven alkotó szerző, a nyelv írásjeleihez alkalmazkodva, ékezetekkel segíti az olvasást.

Gondoljunk csak bele: az egész világ ebből a táblázatból, a periódusos rendszer elemeiből, ezekből az egyedi részecskékből épül fel. Az ember meg voltaképp egy vizes oldat, amiben különféle reakciók játszódnak le, és ezek összehangoltságából születik az élet. A költő lépése, tehát hogy az anyagon túli finomérzékeny dimenziókat az alaptudományok egzakt és jéghideg forrásából építi föl, tudatos, elmélyült, szellemes – igazi kutató jellemre vall.

Szegedi Eszter, a jelek szerint egy az alkatának megfelelő hivatást választó medikus hallgató, számomra a bátor, felfedezni és megújulni vágyó (nem csak) költői találékonyság, a szépség utáni ambivalens vágyakozás, és a szabadság megtestesítője is, amely szabadság fölfedezése, akarása és realizálása nélkül csak a szabadság alig leplezett elvesztése felé vezetnek utak.

Magolcsay Nagy Gábor

django

lukas arcomon

pofon csattan,

harag agyonver,

narancslugas sirat.

lutropin

istenek atomgályát

indítanak hasamba,

csatornát hasítanak

agykoponyámba –

utakat, amik vinni fognak;

ivartalan agyageső

eukaliptuszligetekre.

moby dick

heves katlanban

fiatal bálnát fog horgunk.

próbál kiúszni, berántani.

véres harcos rugdal benne,

kiesnek fogai.